avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore suplimentare

Buna ziua,

Am salariati care efectueaza ore peste norma saptamanala de lucru si lucreaza si sambata.
Nu s-a facut diferenta la plata orelor suplimentare, ca sunt sambata sau in cursul saptamanii. Orele suplimentare s-au platit cu un spor de 100%.

Intrebarea este: daca au fost platiti inclusiv sambata ca ore suplimentare, se mai acorda zi libera platita pentru ziua de sambata? Li se plateste si un spor la salariu pentru zilele de week-end.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:05, 26 Februarie 2015
Pentru munca intr-o zi de repaus saptamana, salariatul beneficiaza cumulativ :
- o zi libera in cursul saptamanii
- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Li se plateste spor de we, conform regulamentului intern.
La calcularea drepturilor salariale, numarul de ore efectuate in plus a fost platit cu 100%.
Am calculat total ore lucrate in luna, iar ce a iesit suplimentar au fost platite cu spor de 100%, nefacand diferenta intre ore de we si ore suplimentare din cursul saptamanii.
Am tot citit codul muncii si mi-e foarte clar. ca sunt doua notiuni diferite, ore suplimentare si ore lucrate in we. Aici nu stiu stiu cum sa procedez. Salariatii considera ca au de luat recuperari ptr. orele lucrate sambata, chiar daca au fost platite cu spor de 100%.

Cum este de fapt?
Reiterez mesajul de mai sus :
Pentru munca intr-o zi de repaus saptamana, salariatul beneficiaza cumulativ :
- o zi libera in cursul saptamanii
- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Prin urmare, chiar daca orele lucrate sambata si/sau duminica au fost platite cu spor de 100% , salariatul are dreptul si la o zi/zile libera/libere in cursul saptamanii.
Situatia se prezinta astfel: salariatul, intr-o luna cu norma de 160 ore, realizeaza 192 ore, incluzand si orele lucrate sambata. Orele lucrate in zilele de sambata sunt 33, orele libere din luna acordate au fost 40 deci peste cele lucrate in we. Am calculat o zi libera la 8 ore, caci in pontaj apare "L".
Practic, daca scad orele lucrate in we nici norma nu o realizeaza, dar in acelasi timp depasesc norma lunara cu orele din we.
Deci cum calculez salariul? Cu ore suplimentare sau nu?
intr-o luna cu norma de 160 ore, realizeaza 192 ore, incluzand si orele lucrate sambata.


In speta, 32 de ore lucrate sambata se vor plati cu un spor la salariu prevazut in c.i.m., in c.c.m. aplicabil sau in reg.intern.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lucrul in zile de repaus saptamanal si sarbatori legale ContSters431711 ContSters431711 Buna ziua, In saptamana 29.05.2017 – 04.06.2017 am lucrat consecutive 7 zile. Compania pentru care lucrez nu plateste ore suplimentare, acestea fiind ... (vezi toată discuția)
Munca in weekend RuxandraLarisa RuxandraLarisa Cum procedez cand un angajat lucreaza un weekend/luna? In afara de sporul de weekend pe care il acord, trebuie sa ii platesc si cele 2 zile lucrate cu spor de ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare soucadan soucadan Buna ziua, un angajat este chemat la lucru si efectueaza intr-o zi de sambata 4 ore, cate ore libere va primi in urmatoarele 60 de zile?....4 ore sau 8 ore? (vezi toată discuția)