avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Administrator asociatie a delapidat 76000lei, fara ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Administrator asociatie a delapidat 76000lei, fara posibilitati de restituire

Buna ziua,
Sunt cenzorul actual a asociatiei in cauza.
Administratorul a recunoscut la politie si fata de notar ca a delapidat 76000 RON de la asociatie. In fata notarului a facut un angajament in 2014 ca ne va restitui toata suma in 3 februarie 2015. Intre timp la adunare generala a asociatiei ne-am hotorat ca vom plati toti proprietarii o suma lunara cu titlu de fond special pentru acoperirea restantelor la furnizorii de energie termica si la apa calda pentru a ne bucura in continuare de serviciile acestori furnizori. Aproximativ 70% dintre prorietari au platit suma stabilita astfel avem parte de incalzire si apa calda.
Actual mai avem o datorie considerabila, aproximativ 20000 lei la care zilnic se calculeaza penalitati.
Administratorul nu a reusit sa ne restituie banii la termenul stabilit si neavand nicio valoare mobila sau imobila in proprietate, e clar ca nu ne va plati, asfel ca sa beneficiem mai departe de serviciile furnizorilor (in bloc ori avem toti caldura si apa calda ori niciunul) trebuie sa achitam sumele restante.
Cum am putea obliga vecinii care nu vor sa contribuie la achitarea acestori datorii (este vorba de cei 30% din locatari care nu au platit)?
Exista cale legala?- suma platibila era total 800 lei/apartament , cate 150 lei lunar pana in inclusiv octombrie 2014. Suma respectiva era pus pe lista de plata cu titlul de fond special si era otata la adunarea generala a proprietarilor. Conf. legii 230/2007 asupra sumelor cheltuielilor curente puse pe lista de plata si inclusiv fondurilor votate ,daca nu sunt achitate in termenul stabilit de lege se pot calcula penalitati.
Intrbarea mea: este legala stabilirea fondului special pentru achitarea datoriilor facute de fostul administrator la furnizori (singura modalitate de achitare) si daca este legala calcularea de penalitati la aceste sume restante.
Multumesc pentru atentie.
Marica Sz.

Cel mai recent răspuns: Marica_sz , utilizator 22:37, 4 Februarie 2015
Dumneavoastra ca cenzor , ce ati facut ca sa nu se ajunga aici ?
Asociatia de la infiintare functiona doar cu administrator si presedinte,(care mai degraba era de forma) fara probleme. Ultimul administrator a dat demisia si cu aceasta ocazie a fost ales cel care a delapidat banii.(fiul unui vecin corect si de incredere ) Eu nu aveam nicio functie, singura mea vina era ca am observat neregulile am atentionat pe ceilalti locatari, am sesizat primaria, respectiv am facut plangere la politie.
Dupa aceea a fost convocata adunarea generala si a fost ales un nou administrator ,de aceasta data a fost ales comitet executiv(4 persoane) si un cenzor(in persoana mea). Acum asociatia functioneaza sub forma legala. Dar increderea nu anuleaza delapidarea. Furnizorii nu intreaba motivul restantelor. Administratorul va fi pedepsit de lege (bani nu vom primi de la el, nu are nicio avere mobila sau imomila), dar acest lucru nu anuleaza datoriilor catre furnizori, nici macar penalitatile. Legalitatea adunarii sumelor de la locatari m-ar interesa. Nu doresc sa procedam ilegal.
Daca aceasta ati discutat si hotarat in AG, cu subiect si predicat, ca AG s-a desfasurat legal, este totul scris in PV - ce sa mai intrebati daca este legal sau nu... Este legal de-a binelea. V-am spus, verificati sa aveti documentele in regula, adica sa nu fie vreo bresa pe undeva, in rest, asta este, cautati sa-i mobilizati si pe ceilalti proprietari sa-si achite sumele propuse pentru a avea utilitati.
Am cunostinta de "grozavii" si mai mari. Acest lucru se intampla cand se lucreaza cu prea multa incredere. Apoi scuzati-ma, cei care au condus as. prop., sunt la fel de vinovati. Mai este un topic asemanator aici pe forum, da suma este mult mai mica, insa procedeul a fost acelasi.
Marica_sz a scris:
Legalitatea adunarii sumelor de la locatari m-ar interesa. Nu doresc sa procedam ilegal.

Asa cum s-a mai spus, hotararea adunarii generale este obligatorie pentru toti. Iar cei care au fost impotriva au avut la dispozitie 45 de ziile sa conteste hotararea in instanta. Daca nu au facut-o inseamna ca au fost deacord cu hotararea.
Asa ca aplicati-le penalizari, notificati-i, instituiti privilegiu imobiliar si apoi in instanta.

Dar din mesajul dumneavoastra vad ca sunteti resemnat in privinta recuperarii prejudiciului ceea ce este o greseala dupa parerea mea. Cu dovezile pe care le aveti pana acum mergeti in justitie si incercati sa recuperati banii, sa obtineti hotararea judecatoreasca cu obligarea fostului administrator la plata s.a.m.d.
Eu cred ca atunci cand va auzi zgomotul catuselor o sa gaseasca banii la mama, la tata, la sora, frate, colegi, prieteni...

Va multumesc domnul Adriantot.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este normal ca banii delapidați de administrator să fie plătiți de proprietari? Marica_sz Marica_sz Buna ziua Pentru a intelege situatia descriu scurt ce s-a intamplat in asociatia noastra. Fosta administratoare a delapidat 18000 de euro de la asociatie. ... (vezi toată discuția)
Administratora a delapidat 75000 lei Marica_sz Marica_sz Buna ziua Suntem o asociatie cu 76 de apartamente in bloc cu 10 etaje. Inca de la infiintarea asociatiei, asociatia functiona fara cenzori, doar cu ... (vezi toată discuția)
Dreptul la apa calda sau la apa rece Badeaic Badeaic buna ziua! fac parte dint-o asociatie de locatari in care sunt cuprinse doua scari de bloc. apa rece ne este furnizata de apanova, iar cea calda de catre ... (vezi toată discuția)