avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cerere informatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cerere informatii

Buna ziua, as dori niste informatii legate de cazul meu daca se poate sa ma ajutati.
Concret, in anul 2000, am fost ales ca cenzor in asociatia de proorietari, nou formata. In anul 2008 d-na caserita a disparut cu banii, inclusiv de la alte 3 asociatii..A fost gasita, normal fara bani, asa ca tot blocul a platit restantele esalonat.Asociatia de proprietari a hotarat sa nu o dam in judecata pt a nu plati degeaba, ar fi fost bani aruncati.Am fost sunat de presedintele asoc. de atunci ca d-na a fost condamnata si a facut recurs , noi fiind acuzati de neglijenta in serviciu.
Va rog sa ma lamuriti la ce sa ma astept , carepot fi consecintele
Mentionez, canu am primit nici un ban pt ca am fost cenzor, nu am semnat nimic, practic nici nu am stiut pana in acest moment,
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: victor68 , utilizator 11:30, 5 Februarie 2015
Sa ne intelegem,ori ati fost cenzor si conform obligatii,lunar ati verificat si vizat pentru legalitate documentele asociatiei de proprietari,ori nu am semnat nimic,
Din 2008 de cand a disparut casiera cu banii ,dvs nu ati incheiat nici un raport de activitate,
anual nu ati intocmit descarcarea de gestiune ?
Este hazardat a emite raspuns vis-a-vis de eventuale consecinte ale incadrarii faptei de neglijenta in serviciu,necunoscand detalii
Posibil sa se dispuna experiza financiar contabila care sa concluzioneze asupra eventualilor vinovati
In orice caz dvs ca si cenzor,aveti o responsabilitate profesionala speciala in raport de restul reprezentantilor asociatiei de proprietari
Nu are relevanta ca nu ati fost retribuita,in conditiile in care dvs ati exercitat responsabilitatea functiei de cenzor
Concret nici nu imi aduc aminte ca as fi fost ales ca cenzor
Am fost mirat cand m-a sunat presedintele asociatiei de atunci spunand ca eu am fost cenzor si apare semnatura mea {sa intimplat acum 15 ani la infiintarea asoc.}
Repet, nu am semnat, verificat, ori vizat nici un document niciodata, practic nu stiam ca ar trebui sa fac asa ceva (pare naiv dar nu m-am gandit la asa ceva)
Alegerea cenzorilor, etc , la momentul constituirii asociatiei parea ceva formal si necesar , fara vreo obligatie {cineva trebuie sa fie}
Asociatia de propr. a hotarat sa nu ceara expertiza pt. a nu plati bani degeaba
Listele de plata a cheltuielilor de intretinere,afisate la avizierul blocului ,de cine erau semnate?Ati semnat vreodata ,o astfel de lista alaturi de presedinte si contabil, ca eu asa stiu ca se procedeaza?
Nu am semnat niciodata nimic, nici nu stiam ca ar fi trebuit sa semnez ceva.

Probabil de presedintele asoc. dar nu am urmarit , nefiind impliocat niciodata
Ultima modificare: Miercuri, 4 Februarie 2015
Adriantot, moderator
Deci ,in perioada de la numire, sa intimplat acum 15 ani la infiintarea asoc.dvs figurati in documentele asociatiei de proprietari drept cenzor,dar,in toata aceasta perioada nu ati verificat,nu ati semnat niciun document al asociatiei de proprietari ?
In ce circumstante ati fost numit cenzor al asociatiei de proprietari,daca dvs practic nu stiam ca ar trebui sa fac asa ceva (pare naiv dar nu m-am gandit la asa ceva)
Parcurgeti atent responsabilitatile exercitarii responsabilitatii de cenzor si suplimentar si incadrarea in situatiile neexercitarii cu buna credinta a acestora
L nr 230/2007 Art. 33
(la data 21-Jan-2008 Art. 33 din capitolul IV reglementat de Art. 19 din capitolul II din Norme
Metodologice din 2007 )
(1) Cenzorul sau comisia de cenzori a asociaŃiei de proprietari are, în principal,
următoarele atribuŃii:
a) verifică legalitatea actelor şi documentelor, a hotărârilor, deciziilor, regulilor şi
regulamentelor;
b) verifică execuŃia bugetului de venituri şi cheltuieli;
c) verifică gestiunea financiar-contabilă;
d) cel puŃin o dată pe an, întocmeşte şi prezintă adunării generale rapoarte asupra
activităŃii sale şi asupra gestiunii asociaŃiei de proprietari, propunând măsuri.
(2) Cenzorul sau cenzorii aleşi ai asociaŃiei de proprietari pot fi remuneraŃi pe baza unui
contract de mandat, conform hotărârii adunării generale a proprietarilor, la data
adoptării bugetului anual de venituri şi cheltuieli.
(3) Pentru neîndeplinirea atribuŃiilor ce le revin, cenzorul sau cenzorii asociaŃiei de
proprietari răspund personal sau în solidar, în faŃa legii şi a proprietarilor, pentru
daunele şi prejudiciile cauzate proprietarilor în mod deliberat.

[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Administratorul a disparut cu banii asociatiei! Medve82 Medve82 Buna ziua! Inainte de toate va rog sa ascultati \\"povestea\\" noastra: Suntem proprietari intr-un bloc cu 170 garsoniere. Majoritatea locatarilor batrani ... (vezi toată discuția)
Presedinte nou asociatie proprietari - probleme dupa decesul adminstratorului cipex cipex Buna ziua, in urma decesului administratorului/casier al asociatiei de proprietari din care fac parte au aparut urmatoarele situatii: - s-a constatat ca nu ... (vezi toată discuția)
Asociatie locatari - cenzori / verificari contabilitate Maria Neagu Maria Neagu Va rugam un sfat! Ne confruntam cu urmatoarea situatie: Desi Adunarea Generala a proprietarilor unei asociatii de locatari a ales o comisie de cenzori, ... (vezi toată discuția)