avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 742 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Penalizari foarte mari pt neplata la data scadenta
Discuție deschisă în Executare silită

Penalizari foarte mari pt neplata la data scadenta

Cu respect,Elena Toma este numele meu. Cateva intrebari vis a vis de un imprumut bancar. In anul 2009 tatal meu a facut un imprumut la o banca x. Rata a fost platita lunar la data stabilita. Dupa un timp a solicitat o refinantare(mama avand si ea ceva datorii,pt a achita tot si a ramane cu o singura banca). In urma refinantarii au primit de la aceeasi banca x o suma de aprox 200 milioane(vechi),stabilindu-se o rata de 17 mil(vechi) la aceasta suma. In continuare rata(17 mil vechi) a fost platita la data stabilita lunar.In anul 2013 tatal meu a cerut o restructurare(banca x a stabilit in urma restrucuturarii o rata de 13 mil vechi). Rata a fost iarasi platita lunar,insa de data aceasta nu la data stabilita. Repet-din 2013 pana in prezent rata a fost platita lunar! Acum cateva luni tatal meu a fost instiintat ca trebuie sa achite penalizari in valoare de aproximativ 80 mil vechi,stabilindu-se in final sa plateasca suma de 53 mil vechi din totalul penalizarilor. A platit acesti 53 mil din cei aprox 80(pt ca asa a stabilit banca x) continuand sa achite si rata lunara(dar nu la data stabilita),penalizarile exagerate adunandu-se in continuare. Luna aceasta a fost instiintat(de catre banca x) ca va fi executat silit(desi ratele sunt platite lunar). Ba mai mult,banca x spune ca in toti acesti ani(platind lunar la data stabilita pana in 2013,iar in ultimii doi ani tot lunar,dar nu la data stabilita) s-au achitat doar 40 mil vechi din imprumut(din cca 200 mil vechi). Cum este posibil ca in atatia ani sa se fi achiatat din imprumut doar 40 mil vechi,rata reprezentand o suma nu chiar mica si mai ales platind cat trebuie si cand trebuie timp de 4 ani? Ce se poate face in acest caz? La cine trebuie sa apelez? Va multumesc pt rabdarea de a-mi citi "romanul". O zi frumoasa,Elena Toma.
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 09:26, 6 Februarie 2015
Din pacate, in primii ani, ratele uriase sting numai dobanzi.
Inteleg. Mi se pare totusi prea mult. Se poate face ceva in privinta executarii silite,dat fiind faptul ca rata se plateste lunar in continuare,dar penalizarea este prea mare pt ca nu reuseste sa plateasca exact la data stabilita? Mi se pare aberant sa fii executat silit platind lunar,dar nu la data aceea. Omul plateste,are vointa in ciuda faptului ca nu-i mai ramane mare lucru in urma platii,ca sa traisca nici macar decent.Si totusi plateste. Este sufocat de acele penalizari exagerate. Multumesc anticipat.
Eu nu inteleg de ce la un imprumut de 200 mil, plateati o rata de 17.
Va trebui sa depuna la instanta contestatie la executare.
~ Conținut șters la cerere ~
Dobânzi penalizatoare sau penalități reprezintă în genere același lucru, într-un contract de credit. Nu pot exista ambele intr-un contract de credit decât dacă sunt și alte obligații nerespectate de debitor, altele în afară de obligația de plată.
Penalități este termenul lato-sensu ( daună moratorie pentru nerespectarea oricărei obligații), iar dobândă penalizatoare este termenul stricto-sensu ( daună moratorie pentru nerespectarea obligației de plată a unei sume de bani) .

Dobânda penalizatoare este dobânda datorată de debitorul obligaţiei băneşti pentru neîndeplinirea obligaţiei respective la scadenţă.
Știu că în unele contracte de credit se folosește denumirea de penalități, pentru dobânda penalizatoare.

Rata e imensă. Citiți cu atenție contractul și vedeți ce prevede în legătură cu dobânda contractuală și cea penalizatoare. Dar comisioanele, cum sunt?

Ultima modificare: Vineri, 6 Februarie 2015
IMicro Bucuresti, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Penalitati dan61 dan61 Buna seara,as dori sa va intreb cum se calculeaza penalizarile unui restantier in cazul in care valoarea acestora a depasit valoarea restantei (0.2% pe zi ) (vezi toată discuția)
Calcul penalizari intretinere mariana_dragus mariana_dragus Am o situatie neclara cu unul dintre locatarii blocului in care locuiesc si unde sunt administrator. Pentru inceput va pot spune ca nu si-a platit deloc ... (vezi toată discuția)
Datorie banca cedata unei firme de recuperari creante ioana_popescu ioana_popescu buna ziua, problema mea sta in felul urmator. in urma cu mai multi ani, vreo 7, am facut un credit la o banca la care am facut plata unor rate dupa care nu ... (vezi toată discuția)