sunt nascuta in sept. 1954. am 30 ani si 6 luni de serviciu. Am 3 copii care au peste 10 ani ca varsta. Nu mai lucrez din 10.03.2004. spuneti-mi va rog daca am dreptul la pensie, ce fel de pensie (anticipata, partial anticipata) si incepand de candpot depune dosarul. si mai am o mare problema:de unde obtin eu adeverinţă privind sporurile şi sau adeverinţă din care să rezulte data încetării calităţii de asigurat, avand in vedere ca locul de munca unde eram angajata s-a desfiintat. va rog mult sa ma ajutati.cu multumiri.#-o
1. Intrucat sunteti nascuta in luna septembrie 1954, varsta dv. standard de pensionare este de 59 de ani si 10 luni, cu un stagiu complet de cotizare de 29 de ani si 8 luni.
Potrivit legii, pentru ca ati realizat stagiul complet de cotizare, puteti solicita inscrierea la PENSIE ANTICIPATA PARTIALA cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv, la implinirea varstei de 54 de ani si 10 luni, adica in iulie 2009
2. Pentru ca ati realizat stagiul complet de cotizare si ati nascut si crescut 3 copii pana varsta de 10 ani beneficiati de o reducere a varstei standard de pensionare cu un an. Asadar va puteti solicita inscriereala PENSIE DE LIMITA DE VARSTA la 58 de ani si 10 luni, adica in iulie 2013. 3. In iulie 2009, in ziua de nastere, puteti depune dosarul de pensie anticipata partiala.
4. Nu puteti iesi la pensie anticipata deoarece nu aveti 10 ani peste stagiul complet de cotizare.
5. Data incetarii de asigurat este data cand v-a incetat ultimul contract de munca. Aceasta data este inscrisa in carnetul de munca.
6. Pentru adeverinta cu sporuri mergeti la Arhivele Nationale din judet, daca unitatea a fost de stat, sau la Inspectoratul Teritorial de Munca din judet, daca unitatea a fost cu capital privat.
7. Daca nici asa nu puteti face rost de adeverinta, mergeti la Registrul Comertului din judetul unde a fiintat unitatea, sa va spuna despre ea: daca a falimentat, cine este lichidatorul judiciar (care va poate da adeverinta), daca afost radiata din registru.
8. Pentru a vedeea ce acte contine dosarul de pensionare si alte amanunte intrati pe www.pensiiprahova.ro si veti afla tot ce doriti.
Va doresc mult succes!
Pensie anticipata
divka
Am o matusa care este nascuta 25 iulie 1954 si are carte de munca din 1974.Poate iesi la pensie anticipata...mai exista lege cu pensionarea anticipata?
Exista ... (vezi toată discuția)