avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Acordare diurna interna agenti vanzari
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Acordare diurna interna agenti vanzari

Buna ziua,

Va solicit o opinie cu privire la acordarea diurnei pentru agentii de vanzari care pleaca pe traseu la clienti, pentru a distribui marfuri:
1. Diurna se acorda obligatoriu daca agentul este plecat minim 12 ore pe teren si in localitati situate la mai mult de 5 km g=fata de cea in care are loc activitatea curenta?
2. Diurna anul trecut a fost de 32.5 lei, anul acesta este de 42.5 lei.
3. Daca pe ordinul de deplasare si pe foaia de parcurs agentul scrie ca a fost plecat 10 ore, 12 ore, sau 13 ore intr-o zi, pe pontaj trebuie sa apara trecut acest numar de ore efectuat in zilele respective?
4. Agentii lucreaza zile la rand si cate 9 ore, 10 ore sau mai mult. Ideea este ca trebuie avut grija ca in luna sa nu depaseasca norma de lucru.
Va rog sa imi spuneti daca am procedat gresit si unde (corelez pontajul cu ordinul de deplasare si foaia de parcurs)? Pot sa trec in pontaj ca mai multe zile la rand a lucrat mai multe ore decat 8, iar in alte zile mai putine ore decat 8, astfel incat sa nu fie depasita norma in luna?
Va multumsc anticipat!!
Cel mai recent răspuns: adrycrys , utilizator 11:35, 26 Februarie 2015
Diurna reprezinta indemnizatia de delegare acordata salariatilor trimisi in delegatie. Agentii de vanzari nu sunt in delegatie, intrucat scopul CIM il reprezinta tocmai deplasarea pe la diversi clienti in vederea contractarii si/sau a distribuirii de marfa. Lor li se include o clauza de mobilitate si li se acorda o indemnizatie in acest sens conf art 25 CM.
Deci, din punct de vedere fiscal este eronat sa inregistrez si sa deduc cheltuieli cu diurna. Este obligatoriu ca ceste sume pe care le am trecut initial pe diurna sa le trec in baza de calcul a salariului?
Am intalnit aceasta interpretare cu ocazia unui control al celor de la Antifrauda. Totusi poate fi demontata in favoarea firmei daca se intocmesc corect CIM.
Multumesc pentru raspuns, mii de scuze pentru intarziere!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deplasari de personal si fisa de pontaj AliceS AliceS Buna ziua, Va rog sa imi spuneti, cum ar trebuie intocmita corect o fisa de pontaj pentru salariatii care sunt trimisi in deplasari (in afara locului de ... (vezi toată discuția)
Cuantum diurna oanaportar oanaportar Hristos a înviat ! Un salariat a mers într-o delegaţie în altă localitate, în interes de serviciu. Delegaţia a fost pentru orele 8 - ... (vezi toată discuția)