avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Concesiune bunuri publice.
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Concesiune bunuri publice.

Buna seara. Va rog sa ma ajutați cu câteva răspunsuri. O persoana juridică a deținut un contract de concesiune a unui teren si clădire intr-o comuna. Acea firma nu a achitat redevența dar in schimb a cooptat in societate o alta persoana care a făcut investiții. Timpul a trecut societatea nu a achitat. Persoana care era majoritara in firma si administrator a plecat din tara . Poate asociatul sa preia concesiunea pe o alta societate fara licitație publica , prin atribuire directa?? Eu cred ca nu . Am citit legea si acolo scrie clar : doar dupa doua publicații de licitație se poate trece la atribuire directa. Ma gândesc ca sa făcut o ilegalitate. Ce pot face sa opresc aceasta ilegalitate ????
Cel mai recent răspuns: vlad nicolae , moderator 10:22, 6 Februarie 2015
Art. 59 din OUG 54 / 2006 zice ca in anumite situatii se poate, desi contractul de concesiune are un puternic caracter intuitu personae legiuitorul a lasat o portita:
(5) Prin excepţie de la prevederile art. 5 şi 8, companiile naţionale, societăţile naţionale sau societăţile comerciale prevăzute la alin. (1) pot subconcesiona bunurile proprietate publică care le-au fost concesionate potrivit alin. (1).
(6) Studiul de oportunitate al subconcesionării se aprobă de către persoanele care, potrivit art. 5, au calitatea de concedent în contractul de concesiune.
(7) Subconcesionarea prevăzută la alin. (5) se aprobă, pe baza studiului de oportunitate, prin hotărâre a Guvernului, a consiliilor locale, judeţene sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, după caz.
(8) Prin hotărârea de aprobare a concesionării prevăzută la alin. (3) poate fi aprobată şi Subconcesionarea prevăzută la alin. (5).


Studiati OUG 54 /2006 cu privire la regimul contractelor de concesiune.
Administratorul societăți care are contractul de concesiune nu este in tara si nu este in cunoștința de cauza. Ma gândesc ca daca exista un debit de incasat primăria trebuia sa il acționeze in judecată pt recuperarea debitului si contractul de concesiune sa înceteze de drept. Urmând sa fie scos din nou la licitație.
Da, este o ipoteza (posibila), insa eu nu stiu care este starea de fapt de acolo, deci nu ne putem da cu parerea sau sa aducem acuzatii fara temei.
Asa cum s-a exprimat si colegul anterior, situatia este destul de complicata si nu se pot exprima opinii care pot duce pana la penal pe baza catorva informatii sumare. Exista si situatii in care concesiunea poate fi preluata in conditii legale.


Daca aveti indicii de incalcare a legalitatii, in functie de natura lor, aveti dreptul legal de a sesiza organe in drept: DNA, DIICOT, Politia, ANRMAP, etc.
Ultima modificare: Vineri, 6 Februarie 2015
vlad nicolae, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract concesiune ioanandrei ioanandrei In calitate de persoana juridica de drept privat (concesionar) am dobindit in anul 1999 un contract de concesiune pentru prestarea unor servicii de interes ... (vezi toată discuția)
Concesionare marianabadescu marianabadescu daca o firma a concesionat un teren de la o primarie, poate concesiona in continuarea aceluiasi teren fara procedura de licitatie? (vezi toată discuția)
Contract de concesiune andr33apn andr33apn Buna ziua, va rog sa-mi transmiteti daca se poate cadrul legal al contractelor de concesiune din 2005.Pe cati ani se putea concesiona un serviciu public? Va ... (vezi toată discuția)