avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1184 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Supraveghere video la intrarile in bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Supraveghere video la intrarile in bloc

Recent intr-o Adunare generala a asociatiei de proprietari din care fac parte, la propunerea presedintelui asociatiei, care a invocat spargerea unor locuinte cu mai multi ani in urma, s-a votat cu 19 voturi pentru, 17 impotriva si o abtinere, instalarea unor camere de supraveghere video la cele 4 intrari ale blocului.
Propunerea a fost facuta de presedinte, fara a informa proprietarii ca inregistrarea, capatarea, stocarea,utilizarea, transmieterea , precum si orice alte operatiuni de prelucrare privind imagini care permit identificarea de persoane fizice prin mijloace de supraveghere video, reprezinta operatiuni de prelucrare a datelor cu caracter personal care sunt supuse regelementarilor Legii nr. 677/2001 privind protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acstor date.
In contextul legii metionate , presedintele nu a facut nici cuvenitele precizari privind drepturile proprietarilor intre care cel de opozitie la inregistrarea prevazut de lege sau cum se va realiza efectiv inregistrarea video, stocarea, cine va avea accesul la inregistrari, destinatarii inregistrarilor, etc, propunerea fiind adoptata doar in ideea ca va creste siguranta proprietarilor, un lucru fals dupa parerea mea si am in vedere sustrageri de bancomate de sub camerele video destul de mediatizate.
De fapt cred ca presedintele si gasca lui au alte intentii, cu siguranta doresc sa stie cat mai multe despre adversarii lor(cand merg la piata, de cate ori iese cu catelul,cand vine noaptea sprituit, cu cine se intalneste), pentru ca exista si o alta tabara, posibil sa foloseasca inregistrarile si in scop de santaj, etc. Oricum supravaegherea va viza mai mult locatarii, pentru ca in bloc se intra cu cartele
Eu nu doresc sa fiu inregistrat , deci fac opozitie la inregistrare conform art. 15 din Legea 677/2001, pe care o inaintez Comitetului executiv al asociatiei, pentru a lua masuri sa nu fiu inregistrat.
Stie cineva ce solutie poate adopta Comitetul executiv al asociatiei sau la care sa fie obligat de Autoritatea de Supraveghere ori instanta de judecata, pentru apararea dreptului meu la imagine, in sensul de a nu ma inregistra video?
in conformitate cu legea 230/2007, in termen de 45 de zile de la adoptarea respectivei decizii, puteti actiona in instanta asociatia pentru acea masura.
nu inteleg nici eu de ce o masura ilegala devine legala daca nu este contestata in instanta in 45 de zile :(
Si care ar fi motivul de ilegalitate?. Termenul il stiam f. bine si cunosc si legea 230/2007 si am avut in vedere posibilitatea atacarii hotararii.
In principiu, sistemul de supravegehere video poate fi considerat ca fiind util si in interesul proprietarilor din bloc, scopul lui fiind sa asigure atat proprietatea comuna a asociatilor cat si a fiecarui proprietar in parte. De altfel de aceea a fost votat de proprietari.
Eu am intrebat la ce poate fi obligat un operator de date(asociatia devine un operator de date personale cf. Legii677/2001) in cazul in care o persoana isi exercita dreptul la opozitie cf. art.15 din lege si nu doreste sa fie inregistrata video.
Poate fi obligat operatorul sa se doteze cu un soft care sa asigure neinregistrarea persoanelor care fac opozitie? Exista asemnea soft-uri?
Ultima modificare: Vineri, 12 Iunie 2009
Mihail Cazacioc, Consilier juridic
eu v-am oferit numai modalitatea si argumentul prin care puteti actiona impotriva acelei decizii.
motivatia trebuie sa o adresati justitiei, ca pe judecator trebuie sa-l convingeti ca aveti dreptate, nu pe noi ;)
Corect.
Orice hotarare luata de adunarea generala poate fi contestata in instanta. Instanta hotaraste daca hotararea adunarii generale este legala si se poate aplica sau este ilegala si nu se poate aplica.
Si pe mine ma nedumereste prevederea aceasta cu 45 de zile. Corect ar fi sa se poata contesta o hotarare in instanta oricand cineva constata ca este ilegala. Poate omul e plecat in strainatate si apare peste 5 luni, dar nu mai are ce face.
cazacioc a scris:

De fapt cred ca presedintele si gasca lui au alte intentii, cu siguranta doresc sa stie cat mai multe despre adversarii lor(cand merg la piata, de cate ori iese cu catelul,cand vine noaptea sprituit, cu cine se intalneste), pentru ca exista si o alta tabara, posibil sa foloseasca inregistrarile si in scop de santaj, etc. Oricum supravaegherea va viza mai mult locatarii, pentru ca in bloc se intra cu cartele
Eu nu doresc sa fiu inregistrat , deci fac opozitie la inregistrare conform art. 15 din Legea 677/2001, pe care o inaintez Comitetului executiv al asociatiei, pentru a lua masuri sa nu fiu inregistrat.
Stie cineva ce solutie poate adopta Comitetul executiv al asociatiei sau la care sa fie obligat de Autoritatea de Supraveghere ori instanta de judecata, pentru apararea dreptului meu la imagine, in sensul de a nu ma inregistra video?

Cred ca exagerati un pic, ca sa folosesc un eufemism. Adica Dv. credeti ca CD-ul cu inregistrarea va fi cerut operatorului video de catre presedinte ca sa vada cu cine veniti acasa si la ce ora? Adica ii vedeti pe membrii comitetului in frunte cu presedintele, secondati de administrator, stransi "ciopor" in fata unui monitor pe care ruleaza imaginile de pe CD-ul tocmai proaspat cerut de la operator? Vedeti aceasta gasca de potentati ai blocului urmarindu-va sistematic, in scop de santaj?
Pai ganditi-va putin la un lucru. Operatorul video (firma care monteaza camerele de luat vederi) este detinatoarea softului si il utilizeaza tocmai conform legii enuntate mai sus si sub sanctiunea legii. Nu sta la taclale cu presedintele. Ca sunteti suparat pe comitet si presedinte, poate aveti motive intemeiate, dar asta cu video e un pic exagerat.
Va spun ca presedintele a supus aprobarii o astfel de propunere pentru ca asta e ultimul "trend" printre asociatiile de proprietari....sa-si puna camere video. E CHIC!!!! Dar va dau o idee. Cei care au fost de acord, sa-si monteze ei pe holul lor de la apartament camera video....poate se cupleaza mai multi la o camera video....si sa plateasca cei care vor aceasta afacere. Cine nu, nu are nici camera video, nici nu plateste...;)

Alte discuții în legătură

Cine are dreptul de a vedea inregistrari video din bloc? Sever Simion Sever Simion Avand in vedere legea protectiei datelor cu caracter personal, as dori sa stiu, multumesc, cine are dreptul sa vizualizeze non stop cum e la noi, prin WIFI, ce ... (vezi toată discuția)
Vizionarea în direct pe monitor de către conducerea asociației de proprietari a celor care intră în scara blocului. legalitate sau nelegalitate? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Vizionarea in direct pe monitor a celor care intra in scara blocului constituie ceva ilegal in opinia. Are cineva o alta opinie? Practic imaginile trebuie ... (vezi toată discuția)
Sistem supraveghere video la bloc Viorel_Lucaciu Viorel_Lucaciu Daca adunarea generala a asociatiei hotaraste co o majoritate de 75% montarea unui sistem de supraveghere si inregistrare video in lift , la intrare si la ... (vezi toată discuția)