avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cine are dreptul de a vedea inregistrari video din ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cine are dreptul de a vedea inregistrari video din bloc?

Avand in vedere legea protectiei datelor cu caracter personal, as dori sa stiu, multumesc, cine are dreptul sa vizualizeze non stop cum e la noi, prin WIFI, ce se intampla in bloc.
Are acest drept presedintele asociatiei, persoana privata care se schimba in functie din 6 in 6 luni e altcineva?
Daca stiti.

Sper ca da.

Multumim.
Cel mai recent răspuns: Sever Simion , Consultant resurse umane 16:59, 7 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Potrivit Deciziei ANSPDCP nr.52/2012,
“colectarea, înregistrarea, stocarea, utilizarea, transmiterea, dezvăluirea sau orice alte operațiuni de prelucrare a imaginilor prin mijloace de supraveghere video, care permit identificarea directă sau indirectă a persoanelor fizice, reprezintă operațiuni de prelucrare a datelor cu caracter personal ce intră sub incidența prevederilor Legii nr. 677/2001“.

Astfel, simpla captare a imaginilor, chiar fara stocarea lor, reprezinta prelucrare a datelor cu caracter personal si trebuie notificata în prealabil autoritatii de supraveghere.
In cazul sistemelor de supraveghere exista operatorul de date respectiv asociația de proprietari.,care detine un contract incheiat cu o firmă de supraveghere video
Pot exista 2 situatii distincte sisteme de supraveghere care doar redau imaginile preluate de sistemul de supraveghere si sisteme care inregoistreaza si stocheaza imaginile preluate
Legal accesul si utilizarea datelor/informatiilor preluate/stocate de sistemul de supraveghere este permisa unui numar restrans de persoane care avand in vedere caracterul special al informatiior ,au obligatia sa dea o declaratie de confidentialitate
Legea nr 677/2001 ne lamureste in privinta drepturilor pe care cei filmati sau/si inregistrati continua sa le aiba si dupa exprimarea neechivoca a vointei de a fi monitorizati.
1-articolul 13=Dreptul de acces la date La exercitarea sa, operatorul este obligat sa furnizeze toate informatiile solicitate.
Fiind vorba despre un drept garantat, nu este necesar sa existe o justificare pentru solicitarea vizualizarii imaginilor preluate/stocate de sistemul de supraveghere
2-articolul 14=Dreptul de intervenţie asupra datelor , In mod gratuit,persoanele care au dat acord indvidual pentru a putea fi inregistrate de sisteme de supraveghere,pot solicita rectificarea, blocarea sau stergerea imaginilor colectate, daca apreciaza a nu fi in concordanta cu legea sau inexacte.
Spre exemplu, daca locatarul se razgandeste in privinta disponibilitatii de a-ti fi supravegheati copiii, prelucrarea devine ilegala;
3-articolul 15-Dreptul de opoziţie
:
“Persoana vizată are dreptul de a se opune în orice moment, din motive întemeiate şi legitime legate de situaţia sa particulară, ca date care o vizează să facă obiectul unei prelucrări”
.
4-Dreptul de a se adresa justitiei si Autoritatii de supraveghere. Cererea de chemare in judecata este scutita de taxa de timbru.
Daca in ciuda demersurilor efectuate, o entitate=asociatia de proprietari,etc se ambitioneaza sa te filmeze fara acordul tau, partea interesata poate solicita instantei de judecata dispunerea unei hotarari judecatoresti pentru restabilirea dreptului la viata privata,inclusiv daune compensatorii,
Referitor la accesul la imaginile preluate stocate de sistemul de supraveghere instalat in interiorul imobilului de locuit in comun este de preferat ca de la momentul darii acordului pentru instalare ,sa se precizeze concret persoana care are acces la inregistrari/datele stocate de sistemul de supraveghere


Multumesc. Am solicitat inregistrari video din proprietatea comuna, holul blocului unde am paiti eu ceva si desi camerele video sunt si in proprietatea mea cei de la firma de monitorizare video refuza de ani de zile sa imi furnizeze la cerere orice inregistrare video spunand ca presedintele asociatiei se opune. Nu cred ca presedintele unei asociatii e mai presus de orice lege si nu cred ca el poate dispune de aceste inregistrari video cum vrea si cand vrea. Nu prea imi e clar, ce sanctiuni poate primi aceasta asociatie sau presedintele care dispun de date non stop.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Date cu caracter personal monitorizare video asociatie de propietari Andra Alexa Andra Alexa As vrea sa stiu cum pot sa aflu de la asociatia de propietari acte care sa releva faptul ca ma poate monitoriza pe camerele de luat vederi si cine are dreptul ... (vezi toată discuția)
Instalare camere video la bloc mira55 mira55 In cadrul comitetului executiv s-a hotarat montarea de camere video in bloc. 5-6 proprietari contesta verbal decizia luata invocandu-se faptul ca ar fi ... (vezi toată discuția)
Camere de supraveghere! ionut.nicolin89 ionut.nicolin89 Buna ziua, locuiesc intr-un complex nou de blocuri. Asociatia doreste instalarea camerelor de supraveghere in complex. Conform GDPR, daca nu ma insel, si ... (vezi toată discuția)