Recent intr-o Adunare generala a asociatiei de proprietari din care fac parte, la propunerea presedintelui asociatiei, care a invocat spargerea unor locuinte cu mai multi ani in urma, s-a votat cu 19 voturi pentru, 17 impotriva si o abtinere, instalarea unor camere de supraveghere video la cele 4 intrari ale blocului.
Propunerea a fost facuta de presedinte, fara a informa proprietarii ca inregistrarea, capatarea, stocarea,utilizarea, transmieterea , precum si orice alte operatiuni de prelucrare privind imagini care permit identificarea de persoane fizice prin mijloace de supraveghere video, reprezinta operatiuni de prelucrare a datelor cu caracter personal care sunt supuse regelementarilor Legii nr. 677/2001 privind protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acstor date.
In contextul legii metionate , presedintele nu a facut nici cuvenitele precizari privind drepturile proprietarilor intre care cel de opozitie la inregistrarea prevazut de lege sau cum se va realiza efectiv inregistrarea video, stocarea, cine va avea accesul la inregistrari, destinatarii inregistrarilor, etc, propunerea fiind adoptata doar in ideea ca va creste siguranta proprietarilor, un lucru fals dupa parerea mea si am in vedere sustrageri de bancomate de sub camerele video destul de mediatizate.
De fapt cred ca presedintele si gasca lui au alte intentii, cu siguranta doresc sa stie cat mai multe despre adversarii lor(cand merg la piata, de cate ori iese cu catelul,cand vine noaptea sprituit, cu cine se intalneste), pentru ca exista si o alta tabara, posibil sa foloseasca inregistrarile si in scop de santaj, etc. Oricum supravaegherea va viza mai mult locatarii, pentru ca in bloc se intra cu cartele
Eu nu doresc sa fiu inregistrat , deci fac opozitie la inregistrare conform art. 15 din Legea 677/2001, pe care o inaintez Comitetului executiv al asociatiei, pentru a lua masuri sa nu fiu inregistrat.
Stie cineva ce solutie poate adopta Comitetul executiv al asociatiei sau la care sa fie obligat de Autoritatea de Supraveghere ori instanta de judecata, pentru apararea dreptului meu la imagine, in sensul de a nu ma inregistra video?
1. Discuţia cu dreptul la intimitate deşi eşti pe spaţiul public nu începe şi nici nu se termină la noi. Sincer nu înţeleg de ce ai dori să ţi se blureze chipul sau numărul la maşină (cum se întâmplă de exemplu cu serviciile de tip Street-View) atâta timp cât nu faci nimic ilegal sau imoral şi (mai ales) eşti pe domeniul public. Oricât m-aş chinui să găsesc un răspuns decent şi împăciuitor, paranoia şi teoriile conspiraţiei sunt singurele explicaţii care-mi vin în minte. ªi importanţa prea mare pe care ne-o dăm unii dintre noi.
2. Recitiţi legea 677 pe de-a-ntregul, nu doar articolele care vă convin. Operatorul de date are şi obligaţii, nu doar dvs. drepturi. La tribunal va trebui să dovediţi că cererea dvs. este fondată, şi că imaginile capturate au fost folosite cu rea-voinţă.
3. Dvs. fiind pe spaţiu public puteţi fi filmat de o infinitate de echipamente video. Dacă eu îmi pun cameră video la fereastră ca să-mi supraveghez maşina, sau vizor video la uşă, iar dvs. treceţi pe acolo, o să mă daţi în judecată? Idem în cazul camerelor video ale poliţiei, bancomatelor, webcam-urilor publice. Apropo: aţi depus contestaţie la magazinul de unde cumpăraţi pâine? Pentru că după legea 333 şi ordonanţa 40 trebuie să vă filmeze.
4. Imaginile filmate pot fi sau nu pot fi disponibile pe internet, stocate sau vizualizate. În primul rând DVR-ul trebuie să aibă anumite opţiuni. În al doilea rând asociaţia dvs. dacă va fi zgârcită îşi va cumpăra un echipament de joasă calitate, iar rezultatele filmării vor fi mediocre, ori nu va fi conectat la net, monitor etc. Opţiunile costă! În al treilea rând, iar ăsta e un aspect neglijat atunci când ni se cer astfel de echipamente, asociaţiile habar nu au unde vor adăposti echipamentele de stocare astfel încât să fie securizate şi inaccesibile rău-voitorilor. Pentru că în România încă nu avem cultura spaţiului tehnic disponibil în fiecare bloc şi în fiecare apartament, nici a managementului cablurilor, trecând cu fire şi ţevi pe unde ne vine mai uşor.
5. Wireless nu înseamnă fără fire. Wireless = fire mai puţine. Dna/dra repetă greşeala ce a făcut-o la altă discuţie, manifestând ignoranţă în domeniul tehnic. Orice cameră video wireless va avea nevoie de fire pentru alimentare. Cu atât mai mult dacă de ea se vor ataşa luminatoare infraroşu sau instalaţii de climatizare, ambele mari consumatoare de curent. Termenul de wireless se limitează strict la transmisia semnalului video prin unde radio pe distanţe scurte şi influenţate de structura obstacolelor întâlnite (în beton armat sau un spatele unei uşi blindate un echipament wireless cu bătaie la câteva sute de metri în câmp deschis pierde semnalul la numai câţiva metri distanţă). La nivelul actual al tehnologiei disponibile pentru masele de consumatori cablul încă este sfânt. Camere miniatură există, dar depinde la ce vreţi să le folosiţi. Calitatea costă, iar cumpăratul de camere video la kil din Bricostore sau Doraly adevereşte vorba cu "căţi bani dai, atâta face".
6. Nu am cunoştinţă să existe un soft care să recunoacă automat "uite, ăsta-i Gigel, tocmai a apărut în cadru, hai să-i maschez faţa că e pe lista cu nemulţumiţi". Softurile de gen maschează en-gros feţe, ajungându-se la paradoxuri hilare, precum mascarea feţelor de pe reclamele de pe stradă (pe care softul le interpretează ca chipuri de fiinţe vii).
7. Genul ăsta de discuţii mie îmi dovedesc că banii investiţi în şcolarizări ARTS şi licenţieri IGP/SRI nu sunt aruncaţi în vânt. ªi că noi românii ne pricepem să ne dăm cu părerea despre orice. D-aia e bine fiecare să se rezume la felia lui: avocatul/juristul la chestii legislative, zugravul la zugrăvit, măcelarul la tranşat carnea etc. Eu unul mă rezum la meseria din care îmi câştig pâinea.
:oops:
Sper ca pe mine, de exemplu, sa nu ma trimiteti la facut mici programele pe calculator! :foottap::pleasantry:
E un forum unde ne dam cu parerea, nu un site de consulting maiastru. Suparator este cand ne dam cu parerea prea apasat, jignindu-i pe ceilalti prin vorbe, expresii, nuante stilistice sau tonuri ironice fara o compensatie benefica gen stiinta de carte, implicarea in problema celui caruia ii raspunzi etc.
Mesajele dv. sunt bine venite pe forum, aici la noi, si se bucura de beneficiul de a fi categorisite ca atare tocmai pentru ca sunt inconjurate de alte mesaje mai "inocente"....:)
domnule boar, domnul cazacioc numai nu a vrut sa spuna ca poate vine cu o doamna la el si ca nu vrea sa stie pensionarul de la 2 cu cine isi bea cafeaua, ce e asa greu? e dreptul lui sa nu vrea cum e dreptul altuia sa vrea, dim punctul meu de vedere problema se rezolva prin vot in sedinta