avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Supraveghere video la intrarile in bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Supraveghere video la intrarile in bloc

Recent intr-o Adunare generala a asociatiei de proprietari din care fac parte, la propunerea presedintelui asociatiei, care a invocat spargerea unor locuinte cu mai multi ani in urma, s-a votat cu 19 voturi pentru, 17 impotriva si o abtinere, instalarea unor camere de supraveghere video la cele 4 intrari ale blocului.
Propunerea a fost facuta de presedinte, fara a informa proprietarii ca inregistrarea, capatarea, stocarea,utilizarea, transmieterea , precum si orice alte operatiuni de prelucrare privind imagini care permit identificarea de persoane fizice prin mijloace de supraveghere video, reprezinta operatiuni de prelucrare a datelor cu caracter personal care sunt supuse regelementarilor Legii nr. 677/2001 privind protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acstor date.
In contextul legii metionate , presedintele nu a facut nici cuvenitele precizari privind drepturile proprietarilor intre care cel de opozitie la inregistrarea prevazut de lege sau cum se va realiza efectiv inregistrarea video, stocarea, cine va avea accesul la inregistrari, destinatarii inregistrarilor, etc, propunerea fiind adoptata doar in ideea ca va creste siguranta proprietarilor, un lucru fals dupa parerea mea si am in vedere sustrageri de bancomate de sub camerele video destul de mediatizate.
De fapt cred ca presedintele si gasca lui au alte intentii, cu siguranta doresc sa stie cat mai multe despre adversarii lor(cand merg la piata, de cate ori iese cu catelul,cand vine noaptea sprituit, cu cine se intalneste), pentru ca exista si o alta tabara, posibil sa foloseasca inregistrarile si in scop de santaj, etc. Oricum supravaegherea va viza mai mult locatarii, pentru ca in bloc se intra cu cartele
Eu nu doresc sa fiu inregistrat , deci fac opozitie la inregistrare conform art. 15 din Legea 677/2001, pe care o inaintez Comitetului executiv al asociatiei, pentru a lua masuri sa nu fiu inregistrat.
Stie cineva ce solutie poate adopta Comitetul executiv al asociatiei sau la care sa fie obligat de Autoritatea de Supraveghere ori instanta de judecata, pentru apararea dreptului meu la imagine, in sensul de a nu ma inregistra video?
Sunt convins ca asa vor sta lucrurile. In primul rand ca toata aparatura de supraveghere (exclusiv camerele) va fi montata in biroul administratorului.Care operator video? Operatorul video va fi administratorul.Chiar mi s-a explicat ca inregistrarile vor fi pastrate o saptamana dupa care vor fi sterse.
Vi se pare ciudat ca s-ar putea ca presedintele si gasca lui sa se uite si sa comenteze inregistrarile zilnice, dar am fost si pusi in garda, mai ales posesorii de catei, ca vom fi monitorizati .
O alta poveste spusa de presedinte, ar fi ca inregistrarile vor fi facute direct de politie, de parca blocul nostru este un loc rau famat, in care se comit frecvent, spargeri, violuri, proxenetism si prostitutie, consum de droguri etc , care ar justifica o astfel de masura in scopul prevenirii si combaterii infractiunililor si altor fapte antisociale.
Politia nu are bani pentru ea, dar sa mai faca si monitorizari la fiecare bloc.
Ulterior a venit cu un alt argument, anume ca sistemul video este destinat apararii propietatii comune, adica sa nu se fure stingatoarele.
Am scris mai sus ca in bloc se intra cu cartele. Este mai greu, dar nu imposibil sa intre si persoane straine dar cu acceptul unui proprietar, care va actiona usa prin intermediul interfonului.
In aceste conditii , cand accesul este limitat la posesorii de cartele, pe cine mai supravegheaza sistemul video? Nu-i asa ca pe proprietari?
In fine, pentru o parte din proprietari , cum am spus, sistemul video de supravegehere este OK!
Eu am intrebat, daca stie cineva la ce solutie poate fi obligata asociatia, de catre Autoritatea de Supraveghere sau instanta de judecata pentru apararea dreptului meu la intimitate in cazul in care ma opun sa fiu inregistrat
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Iunie 2009
Mihail Cazacioc, Consilier juridic
eu v-as recomanda ca faceti o cerere catre asociatie in care sa cereti sa vi se expuna TOATE MOTIVELE pentru care se doreste aceasta supraveghere. prin raspunsul primit de la asociatie puteti rezolva doua probleme:
1. in cazul in care vreunul dintre motive este ilegal, puteti actiona asociatia in instanta si a se interzice macar folosirea in acel scop. de exemplu ... sa urmareasca traficul in bloc, punind la intretinere persoane care v-au venit in vizita
2. daca se urmareste ulterior si alt scop decit cele expuse, acestea nu pot fi folosite ca probe, cred
sint de parere ca , daca tot se monteaza acest sistem de supraveghere, sa se monteze doar cu un server care sa inregistreze imaginile, fara a exista posibilitatea de a viziona imaginile fara un motiv bine intemeiat : distrugerea de bunuri, furturi din locuinte sau din cutiile de scrisori, etc. iar atunci cind se doreste vizionarea imaginilor sa se faca cu acordul comitetului executiv si in prezenta membrilor ei si numai pentru perioada si scopul pentru care se cere solicitarea de vizionare a imaginilor. eventual sa se plateasca catre firma care monteaza sistemul de supraveghere o suma de bani la fiecare solicitare de vizionare a inregistrarilor, in acest fel fiind necesara cenzorului cererea respectiva pt a se putea deconta aceasta cheltuiala. in acest fel presedintele nu ar mai putea comite abuzuri din cauza ca nu si-ar putea justifica factura emisa de firma ;)
este numai o propunere ;)
De acord cu @elga si cu @felix.
Fara a complica lucrurile intreb si eu oare de ce un proprietar nu ar vrea sa apara pe aceste inregistrari intrand sau iesind din bloc !? Ce este atat de intim in aceasta intrare si iesire? Doar daca arunca sacosa cu gunoi in hol, daca rupe sau lipeste afise pe pereti, fura becul sau neonul, sparge usa cu piciorul, sau nu se mai poate tine pana la toaleta din casa, etc. Or mai fi si alte fapte intime dar cred ca unele din acestea pot sa-l afecteze pe proprietarul, chiriasul, musafirul poftit sau nepoftit, intrusul sau hotul ce intra sau iese din bloc. Nu cred ca va fi afectat cineva care a fost inregistrat ca, intrand sau iesind din bloc, se scarpina sau se scobea in nas !

La noi pe strada sunt zeci de camere de luat vederi montate pe stalpii de electricitate si sunt oameni angajati care urmaresc , supravegheaza , vizioneaza 24 din 24 ore, se inregistreaza imaginile . se stocheaza , etc. Au fost popularizate prin reportaje si emisiuni televizate. Ce facem cu intimitatea ? Nu am auzit sa fie cineva santajat cu asemenea imagini.
mai sint presedinti rauvoitori care vad numai ce vor ei si folosesc informatiile pentru ceea ce vor ei, cum ar fi:
-se uita sa vada cine cu cine intra in bloc pentru a pune la intretinere persoane in plus, "uitind" sa le vada si cind ies din bloc, pretinzind ca au ramas peste noapte, dar nu lasa si p cel in cauza sa beneficieze de sistemul de supravegherepentru a-i demonstra realitatea
- se mai poate intimpla ca unul din proprietari sa vina pe acasa cu altcineva, iar cel care urmareste poate folosi imaginile in folos propriu
- etc
camerele de pe strada nu pot fi folosite cu rea intentie impotriva persoanelor pe care unii au necaz fara a avea mandat de la tribunal, iar daca cineva le foloseste fara andat probele respective nu sint valabile. cam in asta consta diferenta in principal ;)
1.Nu vreau sa fiu inregistrat pentru ca e o inregistrare video cu un soft la care propietarul (firma care il instaleaza si asigura mentenanta) il poate vedea pe internet , poate vedea si ceea ce se inregistreaza, are control asupra softului. Consecinta ar fi ca imagini intre care si cele in care sunt eu, pot ajunge pe internet, nu cu intentie.
Pur si simplu nu vreau sa fiu inregistrat de un sistem care poate realiza identificarea persoanelor inregistrate.Nu sunt obligat sa motivez atitudinea mea .
Legea imi permite sa fac opozitie , sa refuz sa fiu inregistrat.
Intrebarea mea era daca stie cineva cum va asigura operatorul de date(asociatia de proprietari) dreptul meu de a nu fi inregistrat.
2.Camerele de suparaveghere pe strada, in intersectii, nu pot realiza o identificare a persoanei atat de rapida, asa cum se realizeaza intr-un sistem de supraveghere la bloc
3.Corecte aprecierile lui felix34
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Iunie 2009
Mihail Cazacioc, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Cine are dreptul de a vedea inregistrari video din bloc? Sever Simion Sever Simion Avand in vedere legea protectiei datelor cu caracter personal, as dori sa stiu, multumesc, cine are dreptul sa vizualizeze non stop cum e la noi, prin WIFI, ce ... (vezi toată discuția)
Vizionarea în direct pe monitor de către conducerea asociației de proprietari a celor care intră în scara blocului. legalitate sau nelegalitate? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Vizionarea in direct pe monitor a celor care intra in scara blocului constituie ceva ilegal in opinia. Are cineva o alta opinie? Practic imaginile trebuie ... (vezi toată discuția)
Sistem supraveghere video la bloc Viorel_Lucaciu Viorel_Lucaciu Daca adunarea generala a asociatiei hotaraste co o majoritate de 75% montarea unui sistem de supraveghere si inregistrare video in lift , la intrare si la ... (vezi toată discuția)