avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Nota: numele de mai jos sint inventate, nu sint reale :)

Trebuie dezbatuta succesiunea (chiar 2), cu aceste persoane implicate:
Margarit (decedat) - 1 titlu de proprietate extravilan+intravilan
Margarit + Maria (sora, decedata) - 1 titlu de proprietate extravilan
Vasile (decedat) si Marin = copii lui Margarit
7 copii ai lui Maria, toti in viata
Mita = sotia lui Marin (nu au copii)
Flori = copilul lui Marin (cu alta femeie)
Deschidea actiunea = Vasile
Cum ziceam, 2 succesiuni: dupa Margarit (si Maria), si apoi dupa Marin.

Intrebari:

1. succesiunea se dezbate pe toata averea, corect ?
Nu se poate face pe fiecare titlu de proprietate separat, in perioade diferite.

2. Nu exista "aducere la notar".
Sa presupunem ca persoana Mita nu se intelege pe cale amiabila cu celelalte.
Nu exista "am chemat-o la notar de 3 ori, nu a venit, deci pierde dreptul la mostenire".

Multumesc.
PS: e posibil sa mai am si alte intrebari suplimentare, so bear with me.
Cel mai recent răspuns: queensoft , utilizator 18:26, 6 Februarie 2015
1. Succesiunea se deschide de preferinta pe toata masa succesorala ca oricum platesti, dar daca doriti ca mai tarziu sa deschideti din nou de exemplu pentru un teren de care ati uitat ori nu stiati ca il aveti ca mostenire se face o completare a certificatului de mostenitor. La ce sa faceti deschidere pe fiecare titlu separat ca nu face terenul cat va ia notarul taxa la mostenire.
2. Nu exista aducere la notar. Daca nu se prezinta nu va ramane decat calea judecatii. Va adresati la judecatorie unde daca nu se prezinta se poate judeca si in lipsa.
Multumesc pentru raspunsul rapid.
Mai vin si cu alte completari.
Vasile si Flori mostenesc, fiecare, cite o parte din fiecare teren (nu are importanta cit este aceasta parte).
Fiecare renunta in favoarea celuilalt, pentru cite un teren in parte.
Exemplu: Flori renunta in favoarea lui Vasile la titlul 1.
Vasile renunta in favoarea lui Flori la titlul 2.
Aceasta renuntare se face la succesiune, corect ?
Dar, daca se fac 2 succesiuni separate, aceasta renuntare este valabila doar pentru prima succesiune, la titlul 1 ?
Nu cumva se aplica global, la toata averea (deci, inclusiv la titlul 2) ?

Alta intrebare: terenul intravilan + casa va reveni unei singure persoane (Mita), tot prin cedarea partilor celorlalte persoane.
Din cite stiu eu, se poate incheia un contract de intretinere, prin care casa, la moartea ei (Mita), sa revina lui Vasile, in schimbul intretinerii pe timpul vietii ei.
Prin acest contract sau prin orice alta forma, i se poate interzice Mitei sa vinda casa ?
Ultima modificare: Vineri, 6 Februarie 2015
queensoft, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac stefan_constanta stefan_constanta 01.05.2008 A DECEDAT TATAL MEU SI A RAMAS MAMA FRATELE MEU SI EU TATAL AVAND UN TITLU DE PROPIETATE ... (vezi toată discuția)
Drept civil-mosteniri AD8AN AD8AN Subiect=titlu de proprietate Va rog sa ma ajutati,cu raspunsurile dumneavoastra,pentru care va multumesc anticipat,raspunsuri referitoare la urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune cezar2011 cezar2011 Buna ziua, Bunicul meu a murit acum 8 ani. Nu s-a facut succesiunea dupa ce a murit. De la decesul bunicii a trecut o luna. Bunicii au cinci copii din care ... (vezi toată discuția)