avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Problema serviciu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Problema serviciu

Buna ziua! Lucrez la un OP din Arges si luna trecuta am uitat sa trimit un chitantier in valoare de aproximativ 1800 ron! Mi s-a deschis dosar de cercetare interna si o sa vina un control la fata locului! Ce poate sa mi se intample? Mentionez ca nu am luat niciun leu! Eu nu vreau sa ma mai duc la serviciu, mi-am luat medical 10 zile si apoi vreau sa imi depun demisia! Pot sa imi depun demisia si sa nu respect preavizul? Deoarece nici ei nu au respectat contractul de munca, deoarece anul trecut am avut doar platite zilele de concediu si nu am avut nicio zi liberam, plus ca aveam contract 75% din motive de restructurari in firma si lucram si 11 ore fara a fi platita! Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:13, 7 Februarie 2015
Prima data rezolvati-va problema cu chitantierul cat sunteti acolo, fuga nu va scapa si nici bagatul capului in nisip nu va ascunde (ca pe strut), daca lipsesc banii vi se deschide dosar penal, respul problemelor dvs. fac obiectul unei proceduri administrative si civile, nu amestecati borcanele ca nu este o scuza.
Daca banii se regasesc si doar ati uitat sa trimiteti chitantierul riscati o simpla sanctiune disciplinara care poate fi de la avertisment la destituire. In procedura disciplinara puteti solicita interventia sindicatului din care faceti parte. Daca nu faceti parte dintr-un sindicat sfatul meu e sa va inscrieti in unul si sa solicitati sa fiti asistata in aceasta procedura. Faptul ca lucrati f mult peste program si nu beneficiati de o remuneratioe corespunzatoare si nici nu va puteti reface corespunzator datorita diminuarii timpului de odihna poate fi un motiv pentru care ati uitat sa trimiteti chitantierul. In general atunci cand intr-o situatie disciplinara se implica si o organizatie sindicala ce cunoaste problemele reale si vulnerabilitatiule lor sanctiunile aplicate se diminueaza simtitor. Va puteti documenta cu privire la procedura disciplinara, prevederile ce va intereseaza fiind cuprinse in Codul Muncii .
Trebuie sa va rezolvati problema cu chitantierul.Daca nu aveti nimic de ascuns, trebuie sa dati toate explicatiile la cercetarea interna.Separat de aceasta situatie, demisia este reglementata de art.81 Codul Muncii.Conform art.81(4) Codul Muncii termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 zile lucratoare pentru functiile de executie.Conform art.81(8) Codul Muncii "Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indelpineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca."
Banii nu lipsesc! Nu ma ascund, doar ca nu ma simt prea bine, nu pot sa mai dorm, din cauza ca voi fii cercetata pe nedrept! Sindicatul nostru e degeaba, nu o sa ma ajute nimeni acolo! Ce solutie as mai avea? Vreau doar sa dau declaratia si sa-mi dau demisia! Pot sa imi dau demisia in timpul cercetarii? Multumesc pentru raspunsuri!
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Februarie 2015
Diasxxx, utilizator
1. Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

2. Nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.

3. In situatia in care s-a demarat procedura cercetarii disciplinare, chiar daca va depuneti demisia, c.i.m. poate inceta disciplinar daca cercetarea se termina inainte de expirarea termenului de prevaiz.

Alte discuții în legătură

Demisie fara preaviz idivaly idivaly Bună dimineaţa, lucrez la o societate de securitate în bucureşti.. aş vrea sa stiu, daca îmi dau demisia şi refuz acel preaviz, patronul are dreptul sa ... (vezi toată discuția)
Demisie pirvuralucam pirvuralucam Buna ziua, sunt angajata la o firma, vreau sa demisionez, mi-am gasit in alte parte un post mult mai bun, am depus cererea de demisie, in contractul de ... (vezi toată discuția)
Demisia Rusu Adriana Rusu Adriana Buna ziua! Am primit o convicare conform art251. Aliniatul 2 din codul muncii precum ca voi fi cercetata disciplinar pt nerespectarea preavizului si absentarea ... (vezi toată discuția)