Buna ziua,
Acum 8 luni am inchiriat o garsoniera cuiva cu contract, inregistrat la anaf, cu toata suma. In urma unei probleme personale am fost nevoit, ca proprietar, sa ma folosesc de clauza care imi permitea rezilierea unilaterala a contractului cu un preaviz de 30 de zile. Am dat preavizul, chiriasul s-a mutat. Doar ca, pentru scoaterea in evidenta a contractului de la anaf, am inteles ca e nevoie de o dovada, cum ca chiriasul nu mai locuieste la mine. Acum nu mai reusesc sa dau de el, probabil e suparat si nu pot sa il fac sa imi semneze nici o hartie de predare-primire, proces verbal, ceva.
In atare conditii, ce fel de dovada pot sa prezint la anaf? Chiriasul nu coopereaza.
Va multumesc anticipat,
D. Constantin
Conventie de incetare a contractului se numeste. Este vorba despre o simpla conventie. Acum ce sa zic, solutia legala este sa il chemati in judecata si sa obtineti o hotarare in acest sens, dar ...poate gasiti o alta solutie mai simpla.
PS. Cand s-a mutat la dvs. a fost inscris in cartea de imobil? Dupa ce a placat, a fost scos din cartea de imobil? Mergeti la administrator (daca nu sunteti certat si cu el) si rugati-l sa va dea o hartie cu cine locuieste exact, la adresa dvs.
La noi in Cluj se poate rezolva simplu la ANAF, declari pe proprie raspundere la ei ca s-a mutat chiriasul si te scot din evidenta cu impozitul pe chirie.
Este inregistrat in cartea imobilului. Are viza de flotant. Nu s-a scos din cartea de imobil. Nu pare ca il mai intereseaza. As putea sa dovedesc cu martori ca nu mai locuieste la mine?
Da, exact la asta ma gandeam, scoateti de la asociatie o adeverinta cu cine figureaza acum in cartea de imobil (desigur dupa ce in prealabil il sterge administratorul de acolo pe fostul chirias, la cererea dvs.). Langa adeverinta asta atasati si notificarea facuta chiriasului cu data de dd/mm/yyy , plus o declaratie pe proprie raspundere si le duceti la fisc.
In fond, un raport contractual poate sa inceteze si in alt mod decat cel amiabil (prin care sa existe neaparat o conventie de incetare). Stiu ca la ghiseu au atitudinea "respectiva", insa incercati sa le explicati, iar daca nu aveti succes nu va ramane decat calea contenciosului, care incepe cu plangerea prealabila, etc, dar sa speram ca nu ajungeti pana acolo.