avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1091 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... profesor - caz social ?!?!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

profesor - caz social ?!?!

acum cateva luni tatal meu, cadru didactic a decedat. un coleg de serviciu a solicitat primarului orasului ajutor de inmormantare pt tatal meu "intrucat acesta nu are sustinatori legali".

in baza acestei cereri tatal meu a fost declarat caz social si concubinei acestuia i s-a acordat ajutor de inmormantare ce a constat din sicriu, cruce, lenjerie, etc.

precizez ca tatal meu nu suferea de niciun fel de handicap, a profesat pana in mom. decesului si are locuinta iar eu nu am fost contactat nici de concubina lui si nici de vreunul dintre colegi ( sau de cel care a declarat ca n-are sustinatori legali - ma cunostea foarte bine ). mentionez ca major fiind m-as fi putut ocupa de inmormantare si de cele necesare.

doresc sa stiu ce inseamna exact "sustinatori legali" si de asemenea daca colegul lui avea dreptul sa-l declare "caz social".

doresc sa stiu de asemenea daca ce a facut colegul sau, prin acea cerere in care a mintit, intra sub incidenta legii si daca da, despre care articol este vorba?
Cel mai recent răspuns: Diana Persa , Avocat 11:54, 13 Iunie 2009
Ajutorul de inmormantare se acorda apartinatorilor - persoanei care se ocupa efectiv de inmormantare si firmele de pompe funebre stiu toata procedura pentru obtinerea lui - toti asiguratii au dreptul la el, conform Legii 19/2000.
Este ciudat cum s-a facut caz social din tatal dvs., si cum de au ajuns colegul sau si concubina sa faca o astfel de cerere. Sustinatorii legali sunt, dupa cum rezulta din textele de lege, persoanele obligate la intretinere fata de cineva - de exemplu parintii pentru copiii lor minori sau copiii pentru parinti, daca acestia ajung in nevoie.
Colegul tatalui dvs. a facut o declaratie falsa, dar dupa parerea mea fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni - nu a provocat o vatamare decat eventual bugetului Primariei faptul ca s-au acordat cateva obiecte pentru inmormantare.
Mare atentie la succesiunea tatalui, daca nu v-a anuntat despre deces trebuie sa aveti in vedere o posibila rea credinta din partea concubinei tatalui dvs., care poate vrea sa manevreze mostenirea in favoarea ei. Mergeti cat mai repede la un notar din localitatea unde a decedat tatal dvs. si incepeti demersurile pentru dezbaterea succesiunii ( termenul este de 6 luni de la data decesului).
domnisoara tocmai asta-i problema. datorita acestei declaratii, tatal meu a fost declarat social, concubina a primit diverse ajutoare din partea primariei, danduise astfel sansa sa foloseasca ajutorul de inmormantare acordat de catre directoarea scolii in care tatal meu preda, in alte scopuri decat cele pt inmormantare: si anume, achitarea ratelor unui imobil, proprietate personala a tatalui. astfel ea si constituit o cota majoritara la succesiune, platind integral imobilul cu banii acordati de sindicat si scoala pt inmormantare. ==>> ea a platit ratele cu banii de inmormantare. deci declaratia persoanei respective e totusi un fals care m-a prejudiciat.

ma intereseaza sa stiu sub incidenta carui articol ar cadea ce a facut colegul, si cam ce as putea face. pericol social sau nu el a mintit, doresc sa fac ceva in privinta asta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Iunie 2009
serbandenis51, utilizator
Conform art. 292 Cod Penal, declararea necorespunzatoare adevarului, facuta unui organ sau institutii de stat ori unei alte unitati dintre cele la care se refera art. 145 (vezi Public), in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci cand, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste pentru producerea acelei consecinte, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Dar... nu era obligatia respectivului coleg sa va contacteze, si chiar daca stia de existenta dvs din moment ce nu ati aparut imediat dupa decesul tatalui ce era sa faca? Trebuia sa se apuce de investigatii sa afle daca mai traiti, daca mai sunteti in tara? Chiar daca povestea nu e asa simpla, e foarte putin probabil ca fapta lui sa aiba consecinte penale.

Acum despre ce ajutoare si ce imobil vorbim? Pare greu de crezut ca ajutoarele de inmormantare pot acoperi o cota insemanata dintr-un imobil. Oricum concubina nu avea dreptul sa dispuna de acele sume de bani peste ceea ce a cheltuit dansa cu inmormantarea. Banii ramasi inintra in masa succesorala.
Ajutorul legal de inmormantare este de circa 1700 de lei in prezent, si din experienta recenta va spun ca o inmormantare acum nu costa mai putin de atat.
Ma indoiesc ca din acesti bani s-ar putea sa fi achitat rate din imobil...
In schimb, conform statutului personalului didactic, s-ar putea ca apartinatorii profesorilor decedati sa primeasca o suma echivalenta cu de 5 x salariul mediu lunar al decedatului, dar CNPAS nu detine acesti bani in buget si din cate stiu eu numai pe cale judecatoreasca s-au obtinut, si nu de buna voie. De altfel, e o prevedere discriminatorie intre profesori si personalul didactic auxiliar si ceilalti asigurati, ai caror apartinatori nu primesc decat suma de 1702 lei, si nu cinci salarii lunare, dintr-un fond la care toti contribuim in mod egal, dar asa e la noi, unii au mai multe drepturi decat altii...
Dvs. sunteti oricum destul de confuz, in primul mesaj ati scris ca de la Primarul orasului s-a obtinut un ajutor constand in sicriu, cruce, etc, acum spuneti ca de la directoarea scolii...si ca ar fi fost sume de bani suficiente pentru achitarea ratelor la un imobil.
Daca tatal dvs. detinea un imobil ipotecat, dvs. mosteniti atat imobilul cat si datoria la banca. Asa cum vi s-a scris, sumele de bani primite cu titlu de ajutor de inmormantare/deces care depasesc cheltuielile de inmormantare intra in masa succesorala, alaturi de celelalte bunuri lasate de decedat.
Dumneaei ( concubina) nu are niciun drept legal de mostenire cu privire la averea tatalui dvs., dar cine stie, poate detine vreun testament, astfel ca, asa cum v-am scris si in primul mesaj, concentrati-va pe succesiune cat mai repede, si nu pe ce a facut cu crucea si sicriul pentru tatal dvs. Daca a achitat niste rate ale tatalui dvs. din banii ramasi din ajutorul de deces a facut bine, ce voiati, sa intre la restanta si sa va execute silit creditorul imobilul pe care puteti sa-l mosteniti?
Daca aceasta concubina va pretinde restituirea sumelor avansate cu titlu de rate achitate in contul datoriei ramase de la tatal dvs., dvs. veti face dovada ca sumele achitatate proveneau din ajutorul de deces pe care l-a incasat.
Ca o parere personala, daca ati fi tinut legatura cu tatal dvs., ati fi observat ca a decedat inca inainte de inmormantare, nu dupa cateva luni!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire in cazul parintilor divortati si decedati auricaT auricaT Buna seara, Parintii mei au divortat in anul 1984 dupa 27 ani de casatorie. La vremea aceea la partajare nu se punea in calcul si pamantul mostenit de la ... (vezi toată discuția)
Ajutor înmormântare DTam DTam Bunica mea are ajutor social, copilul ei în vârstă de 57 de ani a decedat, nu era asigurat, iar ea nu are niciun leu să îl poată îngropa! El se află ... (vezi toată discuția)
Drepturi concubinaj Selina79 Selina79 Tatal meu a decedat in data de 27.05.2015. Garsoniera in care a locuit pana in momentul decesului se afla in proprietatea sa personala dar si a mamei mele. ... (vezi toată discuția)