avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 967 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturi concubinaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturi concubinaj

Tatal meu a decedat in data de 27.05.2015. Garsoniera in care a locuit pana in momentul decesului se afla in proprietatea sa personala dar si a mamei mele. Parintii mei sunt divortati in acest moment aproximativ din anul 1996. În anul 1992 cand garsoniera a fost achizitionata de tatal meu prin cumparare, pe contract este trecut numele amandurora. De 8 ani de zile tata a avut o relatie de concubinaj cu numita X, concubinaj intrerupt de numeroasele lor despartiri si diverse plecari ale dumneai prin strainatate. Din concubinajul lor nu au rezultat copii, bunurile din locuinta au fost achizitionate doar de tata. In momentul in care tata a fost internat in spital din cauza afectiuninilor medicale de care suferea, ei erau deja despartiti iar de 2 luni. Atunci dumneai a profitat de ocazie cand tata a ajuns la stadiul de muribund inconstient, l-a externat cu o zi inainte de a muri fara sa ne anunte ptr. ca dumneaei stia ca daca va muri tata in spital nu il va putea externa ea si astfel nu isi mai putea face intrarea in locuinta tatalui meu (eu stiu ca doar membrii familiei au dreptul legal de a ridica de la morga corpul decedatului). Dupa ce tatal meu a decedat la domiciliu, susnumita a chemat un medic care a efectuat autopsia la fata locului (conform declaratiei sale), nicidecum la morga unui spital (or acest lucru nu constituie o profanare de cadavru?) . Abia dupa ce a declarat la Starea Civila decesul tatalui am fost anuntati sa participam la inmormantare. Cheltuielile de inmormantare au fost acoperite de suma pusa la dispozitie ca donatie de fostul loc de munca al tatalui, ea doar facand uz de bani ptr. procurarea celor crestinesti ptr. inmormantare. Mentionez ca si-a însusit actele de proprietate ale locuintei, cheile, rovigneta si Cartea tehnica a masinii pe care a detinut-o tatal meu si Certificatul de Deces al tatalui meu refuzând sa ni-l puna la dispozitie pentru inceperea procedurilor de dezbatere succesorala, urland ca si ea are dreptul de proprietate in locuinta, dar eu cunosc faptul ca nu indeplineste nici o calitate legala pentru a-si revendica drepturi care nu i se cuvin.
Mentionez ca a sustras cardul bancar al tatalui si a golit contul bancar (deschis la o sucursala BCR) dupa moartea acestuia.
Ajutorul de inmormantare a fost ridicat de ea de la Casa Judeteana de Pensii declarand ca decedatul nu a fost casatorit si nu are alte rude, dar nu ma intereseaza acesti bani. Intre timp noi am inceput procedura de dezbatere succesorala, am scos duplicat de pe contractul de proprietate al casei si de pe Certificatul de deces al tatalui meu, dar REFUZA sa paraseasca locuinta invocandu-si tot felul de drepturi inventate. Intre timp a golit locuinta de mobila aducand in schimb o mobila veche, deteriorata sustinanand ca mobila care a fost in casa a fost cumparata de ea pentru care nu detine documente care sa dovedeasca spusele ei, a sustras si aparatura electronica si alte obiecte pentru care nu isi dovedi proprietatea asupra acestora. Domnia sa tot isi aduna martori mincinosi care sustin abosult orice inventeaza dumneaei.
Intrebarile sunt: 1. Daca nu isi poate dovedi prin documente dreptul de proprietate asupra bunurilor despre care sustine ca sunt ale ei ci are doar matori care sustin asta, ce drepturi are?
2. Ce acuzatii ii pot aduce in Plangerea pe care am s-o depun la Sectia de Politie? (1. furt,2. tentativa de furt,3. declaratii mincinoase4. ocupare abuziva a imobilului aflat în proprietatea personala a parintilor mei). Multumesc!:(
Ultima modificare: Joi, 9 Iulie 2015
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: Selina79 , utilizator 20:06, 31 August 2015
Concubinul nu are dreptul la mostenire.
Restul sunt detalii...
Mostenitorii au dreptul de a recupera banii luati dupa deces.
Ajutorul de deces îl ridică acela care poate dovedi că a facut cheltuielile pentru înmormântare, adică oricine are chitanţele şi facturile. În rest, nu are nici un drept.
Furt şi ocupare abuzivă, asta dacă nu cumva tatăl dvs. i-a făcut vreun act de închiriere. Pentru ocupare abuzivă, mama dvs., fiindcă ea e coproprietarul.
Ultima modificare: Vineri, 10 Iulie 2015
Jighira, utilizator
Nu mai postati prostii...ce ocupare abuziva?...voi nu ati auzit de preemtiune?
Femeia are un drept de preemtiune, dreptul legal de a locui in garsoniera, chiar dreptul de preemtiune/preferinta la cumpararea acesteia.
Se va deschide cu siguranta un proces iar aici se va face dovada investitiei facute de ea in locuinta in cei 8 ani de concubinaj.
Se va face o expertiza de evaluare a locuintei, de catre un expert evaluator, ocazie cu care ea va indica imbunatatirile la care a participat alaturi de defunct si care cresc valoarea locuintei.Se vor calcula toate aceste imbunatatiri, se vor imparti la 2 iar jumatate sunt ale ei, asta daca nu cumva face dovada ca le-a achitat singura, apoi din valoarea totala a garsonierei se vor scadea acestea, adica partea ei.
Poate face dovada investitiilor facute in locuinta, atat cu acte cat si cu martori, acestia sunt foarte importanti in cauza si se va folosi cu siguranta de ei, vecini,prieteni de familie etc.
La finalul procesului, garsoniera ii va fi atribuita ei cu obligarea la plata unei sulte compensatoare catre mostenitori, sau daca nu doreste sa o cumpere, mostenitorii vor fi obligati sa-i restituie toate investitiile facute si dovedite, care i- au ridicat astfel valoarea.
Pana la finalizarea procesului 4-5 ani cel putin, concubina are dreptul sa locuiasca in garsoniera si nu poate fi evacuata decat printr-o sentinta definitiva si irevocabila de evacuare, care se poate obtine daca deschideti un proces de evacuare, in care cu siguranta ea va invoca dreptul de a locui acolo, nefiind doar o tolerata, cat si dreptul de preemtiune la cumpararea acesteia.
Domnule LEXED.In cazul cand concubina detinea un contract de uzufruct asupra locuintei mai puteau fi deschise procese de mostenitori.??.
Buna seara! Chiar daca stiu ca am dreptul legal de a recupera banii care au fost scosi de pe cardul bancar al tatalui meu dupa decesul sau, am depus o plangere la Politie pentru furt impotriva fostei concubine, dar am primit un raspuns foarte confuz si anume ca nu poate fi pusa sub urmarire penala deoarece a avut consimtamantul verbal al tatalui meu de a scoate banii, fapt pe care nu il poate proba, acelasi lucru pot sustine si eu, ca si eu am avut consimtamantul tatalui meu pentru X situatii. Sa contest hotararea Politiei sau sa apelez la un avocat, poate printr-o hotarare judecatoreasca imi pot recupera pierderile? Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere insotita de probe impotriva unui furt solutionata cu hotul nevinovat din lipsa de probe Selina79 Selina79 Buna ziua! Revin pe acest forum cu o mare nemultumire. Ma refer in primul rand la competenta si corectitudinea justitiei romane. Tatal meu a decedat la ... (vezi toată discuția)
Drept civil jaguar26iunie79 jaguar26iunie79 Buna ziua.comunitate.Numele meu este Cristian si tatal meu a decedat in decembrie 2020.Momentan eu am fost si sunt in Spania.Nu am putut merge in Romania la ... (vezi toată discuția)