avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Scutire de la plata intretinerii pentru sedere < 15 ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Scutire de la plata intretinerii pentru sedere < 15 zile

Am si eu o problema cu cei de la asociatia de locatari.

In perioada Decembrie 2008 - Ianuarie 2009 am lipsit din localitate intre 20 Dec 2008 si 11 Ianuarie 2009. Am lipsit peste 20 de zile si le-am solicitat celor de la asociatie sa ma scuteasca si pe mine de la plata intretinerii pe luna care are cea mai mica valoare de plata. Adica sa aleaga ei daca ma scutesc pe Decembrie sau pe Ianuarie.

Mi-au replicat ca nu se poate sa-mi faca aceasta deducere pentru ca n-am lipsit 15 zile in cadrul unei anumite luni.

Nu mi se pare deloc corect. Am lipsit, n-am consumat, deci nu platesc.

A 2a oara mi s-a intamplat de Paste 2009. In luna Aprilie am lipsit 16 zile si, cand m-am dus cu cererea de scutire la asociatie, mi s-a replicat ca nu pot fi scutit pentru ca trebuia sa depun cererea in prealabil.

Le-am replicat ca n-am planuit sa lipsesc atat de mult, am stat cu o saptamana mai mult decat vroiam initial pentru a-l ajuta pe var-miu cu renovarea. Apoi, la avizier nu se afisasera cheltuielile pe luna aprilie ci doar pe luna martie. Oricum nu se facusera calculele pe luna aprilie si nici incasari.

Am observat apoi ca NICAIERI in legea 230/2007 nu se mentioneaza ca eu ar trebui sa fac cererea in prealabil. Nici in legea 114/1996 nu se mentioneaza asa ceva. Ar fi si absurd asta. Pleaca omu in vacanta, se accidenteaza si sta 3 luni in spital si apoi i se spune ca nu poate fi scutit ca trebuia sa depuna cererea in prealabil.

De altfel, inainte de a depunea eu aceasta cerere de scutire, 2 dintre angajatii asociatiei s-au plans ca nu m-au gasit acasa cand a fost nevoie de mine (semnatura sau acceptul meu) exact in luna respectiva. Deci cei de la asociatie STIU ca am lipsit dar, pur si simplu refuza sa-mi acorde deducerea.

Spuneti-mi va rog, care sunt legile/alineatele care reglementeaza aceste deduceri si daca exista vreo cerinta de genul depunerii cererii in prealabil.

Ce pot sa fac eu acum? Eu unu, nu platesc nici in ruptu capului. :)

Inca o intebare : in perioada de toamna, obisnuiesc sa fiu plecat in provincie (imi mai vin rudele din strainatate) , dar sunt obligat sa revin in capitala saptamanal pentru a supraveghea activitatea unor S.R.L.-uri ... Cam 1 ~ 2 zile pe saptamana. Ma incadrez la deducerea intretinerii lunare avand in vedere ca sederea mea in capitala nu depaseste 8 zile pe luna ?. De asemenea, tot din cauza unui administrator cam idiot, var-miu trebuie sa ma-nscrie dept a 4a persoana la intretinere pe aceasta perioada cat sunt plecat din Bucresti si stau la el in provincie. Deci am dovada clara a sederii mele in provincie.

P.S. : N-ar trebui sa se afiseze la AVIZIER toate cheltuielile asociatiei ?

Ma leg de acest aspect avand in vedere ca, la noi, cheltuielile sunt cam mari. Nu avem repartitoare sau apometre iar intretinerea care costa in curent scara + curent lift + gaze apa calda (avem cazan de bloc) + cubaj apa rece + salarii angajati = vreo 1,5 mil in fiecare luna ... (indiferent daca e vara sau iarna) fara incalzire .

Nu credeti ca o cheltuiala de 29 de milioane lunar pentru salariile angajatilor administratiei e cam mare ? La care se adauga 5 mil pentru femeia de servici. Ajungand astfel la 34 milioane lunar la un bloc cu 50 de apartamente ...

La dumneavoastra cam cum sunt aceste cheltuieli cu administratia ?




Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Iunie 2009
East17, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 03:51, 13 Decembrie 2016
Pe cine "i-ati rugat"? Daca ati facut aceasta cerere la administratie, e gresit. Daca ati facut-o presedintelui e bine. Nu mai acceptati raspunsuri verbale la cererile Dv. Faceti o cerere scrisa la care sa primiti un nr. de inregistrere si cereti ca raspunsul sa vi se dea in scris. Acest raspuns poate fi o proba intr-un eventual proces.
Acum, ca un comentariu, presedintele sau cine nu v-o fi aprobat cererea, fie si asa cum a fost ea facuta, este un marlan si un rau-voitor. Un troglodit ramas in fruntea unei asociatii din vremuri imemoriale.
Legea 230 / 2007, cat si HG. 1588 / 2007 sunt suverane oricarei hotarari pe plan local. Rational este ce ati cerut Dv., nu ce spun ei. Lumea s-a mai schimbat intre timp, circula, au afaceri, nu stau la un serviciu fix. Administratorii trebuie sa-si flexibilizeze aceste cutume imemoriale. Si ca sa inchei. Cereti-i PV sau statutul asociatiei in care se stipuleaza ce zic "ei", in paralel, luati legea 230 si HG 1588 si faceti un mic studiu. Daca e in favoarea Dv. aratati-le si lor si amenintati-i cu proces. Si daca aveti nervi pentru asta, chiar si treceti la fapte. Poate-si vor veni in minti !!!
Salariile sunt mari, categoric. La noi in asociatie, de 3,5 ori mai mare ca a Dv. fondul de salarii este chiar mai mic, cca 2800 lei, asta ca suntem in negocieri inca, dar a fost la nivelul a 2400 lei, cu tot cu ingrijitori.
Sunt obligati sa va raspunda in scris si sa va deduca cheltuielile daca lipsiti mai mult de 15 zile.
East17 a scris:

Am si eu o problema cu cei de la asociatia de locatari.


Daca sunteti intr-o asociatie de locatari e dificil de gasit raspunsuri datorita faptului ca asociatiile de locatari sunt acum in afara legii. Legea 230/2007 si normele de aplicare se refera numai la asociatiile de proprietari si nu de locatari.

Daca ati scris din greseala "locatari" in loc de "proprietari" atunci se aplica legea 230/ 2007 si normele, statutul asociatiei, hotararile adunarilor generale si deciziile comitetului executiv.
Conform legii 230 lipsind intr-o luna mai putin de 15 zile nu aveti dreptul sa fiti scutit de la cheltuielile pe persoana (este prima dv plecare ), dar la plecarea din aprilie trebuia sa vi se aprobe cererea si sa fiti scutit.

La noi cheltuielile ce se repartizeaza pe nr de persoane sunt mic 6-7 lei de persoana lunar si cei care lipsesc mai mult de 15 zile din luna, anunta pana se fac listele ( nu anticipat ), figureaza cu zero persoane si nu platesc nimic. Dar majoritatea cheltuielilor se repatizeaza dupa consumul individual ( de ex. apa cu apometru individual) , dupa suprafata apartamentului (salarii, gospodaresti, reparatii, etc). Astfel ca cel cu zero persoane tot are de plata 20 pana la 50 lei de apartament in functie de suprafata.
"Daca sunteti intr-o asociatie de locatari e dificil de gasit raspunsuri datorita faptului ca asociatiile de locatari sunt acum in afara legii. Legea 230/2007 si normele de aplicare se refera numai la asociatiile de proprietari si nu de locatari."

Sunt foarte curios daca aceasta afirmatie a d-lui @adriantot este corecta; asociatia noastra este as. de locatari si functionam bine, merci si NU cred ca suntem in afara LEGII (in Iasi mai sunt cateva sute de asociatii de locatari); apoi as. constituite prin consiliile locale (ANL-urile), gestionate in general de firme specializate (la Iasi, prin Termoservice), sunt in afara legii?
De ce as. noastra este de locatari, inca? Din cauza ca proprietarii nu participa cu cvorumul legal la AG de constituire in as. prop. Cred ca am avut 5-6 incercari de transformare - toate nereusite, efectuate chiar in prezenta reprezentantilor primariei; vom mai incerca - insa nu cred ca suntem in afara legii.

Pentru autorul topic-ului, @East17: In primul rand fiti dvs. corect, in sensul ca daca intentionati sa lipsiti, da - trebuie facuta cerere in prealabil sau cum s-a stabilit la dvs. in asociatie. Daca lipsiti si nu stiti daca perioada de sedere in alta parte este mai mare, lasati o cerere unui vecin, unui prieten, daca cu conducerea as. nu va intelegeti. Apoi, avand in vedere costurile/ persoana - care la noi in as. sunt cam de 5-6 lei/pers./luna - credeti ca merita sa va faceti atat sange rau, dvs. un prosper om de afaceri - am inteles ca supravegheati cateva S.R.L.-uri ? La noi in as. avem o practica cu proprietarii care au manifestari ca cele descrise de dvs. : o luna figureaza cu persoana prezenta, cealalta luna, o persoana mai putin - insa dupa cum spuneam, exista intelegere, stim exact ca asa se intampla in realitate - omul este mai mult plecat, aceasta pe de o parte, iar pe de alta parte, credeti ca sta cineva sa va numere zilele in care locuiti in casa dvs. sau cat stai la varu'? Sa fim seriosi...
In legatura cu salariile: poate nu stiti, acestea se negociaza si se aproba in comitetul executiv, eventual in AG. Din ce spuneti dvs., da mi se par exagerate, dar nici ca la noi, unde pana de curand c/val salariilor si indemnizatiilor era de 0,1 lei /mp sup. utila. La ultima AG s-a aprobat marirea la 0,25 lei/mp sup. utila...
Cu respect,
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Iunie 2009
Adam Grecu, utilizator
East17 a scris:


Ce pot sa fac eu acum? Eu unu, nu platesc nici in ruptu capului. :)



in primul rand sa platiti cotele de intretinere, daca cuantumul acestora va nemultumeste puteti contesta listele in termen de 10 zile de la afisare.
Nu puteti invoca propria culpa, trebuia ca sa solicitati in scris Presedintelui Comitetului Executiv daca stiati ca absentati mai mult de 15 zile , sa fiti scazut la cotele de intretinere pe luna respectiva.
Iar daca refuzati sa achitati cotele de intretinere, se vor adauga penalitatile, apoi cheltuielile de judecata, apoi cheltuielile de executare si o sa fie scoasa casa la licitatie.
Asociatia isi va primi debitul care il datorati, iar cu diferenta de bani de la executor o sa va puteti cumpara un CORT.

Alte discuții în legătură

Fond de rulment Pilu Pilu Buna ziua, as dori sa intreb daca fondul de rulment care trebuie platit la asociatiile de proprietari/locatari este obligatoriu, prin lege, sau facultativ. ... (vezi toată discuția)
Fond rulment luciana17 luciana17 In blocul in care locuiesc se cere un fond de rulment de 300 de lei de apartament pentru cei bransati la radet si de 100 de lei pentru cei debransati de la ... (vezi toată discuția)
Alegeri, buget, diferente apa valitzza valitzza as dori sa stiu daca este legal ca intr-o adunare generala presedintele sa vina cu mai multe delegatii semnate nu stiu in ce fel de catre proprietari pentru a ... (vezi toată discuția)