avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 961 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract de colaborare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract de colaborare

buna ziua,
Eu lucrez in domeniel alimentar , ca inginer, de curand am gasit sa lucrez cu contract de colaborare la o alta firma care doreste realizarea unor teste de produs nou cu un tehnolog, pt ca nu au unul. Intrebarea mea este : daca eu la actualul loc de munca am contract de confidentialitate, cum pot sa fac sa lucrez si in alta parte, sau parti ,pe tehnologie, sau acte haccp de ex, fara sa existe conflicte, si ce sa urmaresc in contract, deasemenea daca trebuia sa platesc apoi ceva contributii, sau stiu si eu, sau daca e mai rentabil un contract pe perioada determinata cu 16 ore pe luna.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:03, 8 Februarie 2015
1. Contractul de colaborare, denumire impropie din popor, nu are legatura cu Dreptul Muncii, ci cu Dreptul Civil . Astfel de acte juridice se pot incheia numai pentru activitati ocazionale , nu permanente.

2. Clauza de confidentialitate in ce consta ?

3. Pentru a putea calcula contribuţiile aferente unui contract de colaborare acesta trebuie să nu se încadreze în niciuna din următoarele condiţii:
a)beneficiarul de venit se află într-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit şi respectă condiţiile de muncă impuse de acestă atribuţiile cei revin şi modul de îndeplinire a acestora, locul de desfăşurare a activităţii, programul de lucru);
b) în prestarea activităţii, beneficiarul de venit foloseşte exclusiv baza materială a plătitorului de venit şi contribuie doar cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală nu şi cu capitalul propriu;
c) plătitorul de venit suportă în interesul desfăşurării activităţii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit (indemnizaţia de delegare, alte cheltuieli de această natură);
d) plătitorul de venit suportă indemnizaţia de concediu de odihnă şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă în contul beneficiarului de venit.

Dacă nu este îndeplinită niciuna din aceste condiţii, asupra contractului de colaborare se aplică impozit pe venit, fie ca impozit anticipat de 10%, fie ca impozit final de 16%, conform opţiunii beneficiarului, exprimată în contractul încheiat, după cum este prevăzut la art.52^1 - Cod Fiscal. Asupra venitului din contractul de colaborare se aplică şi contribuţia individuală de asigurări sociale de 10.5%(CAS), precum şi contribuţia individuală de asigurări sociale de sănătate de 5.5%(CASS), conform art.296^21, alin.1 lit.f şi art. 296^26, alin.1, lit.b şi alin.2, coroborate cu art. 296^18, alin.3 - Cod Fiscal. Dacă persoana fizică obţine venituri şi din alte surse, avînd deja calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, nu mai datorează CAS în conformitate cu art.296^23, alin.4 Cod fiscal. Pentru CASS nu se aplică această excepţie, aceasta datorîndu-se în orice situaţie, potrivit art.296^23, alin.3 - Cod Fiscal.
[ link extern ]
confidentialitatea se refera( exista un act aditional la contract) la faptul ca nu pot divulga la terti, eu sau familia mea secrete de fabricatie, diagrame, .... etc, nu ii voi recruta personalul, sau nu voi avea rel comerciale cu persoane interesate sa aiba astfel de rel cu angajatorul
raluciii a scris:

... nu voi avea rel comerciale cu persoane interesate sa aiba astfel de rel cu angajatorul



Asa ceva nu face obiectul unei clauze de confidentialitate , ci a unei clauze de neconcurenta.
il am in fata si este mentionat :))
Art. 26 C.mun.
(1) Prin clauza de confidenţialitate părţile convin ca, pe toată durata contractului individual de muncă şi după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informaţii de care au luat cunoştinţă în timpul executării contractului, în condiţiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective de muncă sau în contractele individuale de muncă.
....

Asadar, faptul de a nu avea relatii comerciale nu intra sub incidenta unei astfel de clauze, asa cum am spus anterior.

Alte discuții în legătură

Contributii pentru internship platit mihaela_1968 mihaela_1968 Buna ziua! Stiti cumva ce contributii trebuie platite pentru un contract de internship platit, o jumatate de norma, 600 lei/luna? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Contract prestari servicii intre pers. fizica si srl .... ce implicatii sunt? Tavya Tavya Buna ziua Se poate incheia contract de prestari servicii intre persona fizica si SRL pt activitati de barman (prepararebauturi si incarasi)? Ce taxe ar ... (vezi toată discuția)
Taxe si impozite contract colaborare florianis49 florianis49 Buna ziua. As dori sa aflu daca pentru o perioada de 1 an lucrata cu contract de colaborare pentru suma de 1000 ron net, (contractul fiind negociat ... (vezi toată discuția)