avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Poate fi filmata si difuzata la TV o persoana fara ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Poate fi filmata si difuzata la TV o persoana fara acordul ei?

Ma confrunt cu o situatie cel putin bizara ! In urma cu 2 saptamani mi-am internat mama intr-un cunoscut spital din Bucuresti, intr-o stare destul de grava, aproape inconstienta, in "urgente majore". Dupa cateva zile, uitandu-ma la tv la un post comercial destul de urmarit, constat cu stupoare ca in difuzarea unui spot de promovare a unei noi emisiuni ce se va difuza in curand, apare si mama mea, pe o targa, inconstienta ! Ma intereseaza cum si cine si-a dat acordul pentru aceasta filmare, caci nu cred ca e corect sa privesc de cateva ori pe zi acest spot publicitar la tv si sa vad imaginea mamei mele in acel spot ! Pot sa-i actionez in judecata pentru acest lucru ? Pe cine si in baza caror legi ? Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Ciprian Babita , utilizator 20:54, 15 Aprilie 2018
Teoretic,se poate formula actiune impotriva persoanei juridice care a facut inregistrarea,impotriva aceleia care a difuzat inregistrarea
Va puteti motiva actiunea in temeiul dispozitiilor dreptului la imagine,protectia datelor cu caracter personal
va puteti indrepta in instanta cu succes daca difuzarea respectiva v-a produs dvs, mamei dvs un prejudiciu de imagine care trebuie demonstrat cu probe. In caz contrar, daca nu aveti probe , nu va sfatuiesc sa actionati in justitie.
Temeiul de drept este 73-77 Cod civil coroborat cu raspunderea pentru fapta proprie (art 1357 si urm Cod civil).
Atentie ca fapta de a difuza imaginea respectiva poate fi considerata exceptiea prevazuta de art 75 Cod Civil.

Este bine sa apelati la un avocat si sa-i descrieti intreaga situatie de fapt pentru estimarea sanselor de reusita inainte de a initia actiunea in instanta.
Multumesc pentru raspuns. Inca o intrebare, va rog : in ce ar putea consta probele care ar trebui administrate in acest caz, deoarece in articolul 74 c.civ. este specificat destul de clar ca nu este permisa: "g) difuzarea de materiale conţinând imagini privind o persoană aflată la tratament în unităţile de asistenţă medicală, precum şi a datelor cu caracter personal privind starea de sănătate, problemele de diagnostic, prognostic, tratament, circumstanţe în legătură cu boala şi cu alte diverse fapte, inclusiv rezultatul autopsiei, fără acordul persoanei în cauză, iar în cazul în care aceasta este decedată, fără acordul familiei sau al persoanelor îndreptăţite" ?



Buna ziua, Ma intereseaza patentarea unui produs in special pentru piata din USA si va rog sa imi spuneti cand am putea discuta si apela la consultanta dvs juridica. Multumesc,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Date confidentiale insomniak74 insomniak74 un cabinet medical poate furniza relatii referitoare la anumite manopere efectuate unui client altor persoane sau institutii? (vezi toată discuția)
Decadere drept martor leonardy44 leonardy44 Buna ziua! poate fi decazut din proba cu martor,un martor care are internare la sectia psihiatrie-diagnostic depresia? (vezi toată discuția)
Poze si imagini difuzate fara accordul meu bigpaulie bigpaulie Buna ziua , As dori sa adresez o intrebare comunitati Avocatnet.ro privitoare la faptul ca in prealabil desfasurari cercetarii judecatoresti in dosarul penal ... (vezi toată discuția)