avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Dizolvare fundatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Dizolvare fundatie

O fundatie infiintata potrivit prevederilor Legii nr. 21/1924 isi mai poate inceta activitatea ca urmare a hotararii de dizolvare luate de adunarea generala? Statutul sau a ramas acelasi de la infiintare, nu a fost adaptat conform OG 26/2000.
Pt. asociatie, am înaintat la Judecătorie actiune pt dizolvarea asociatei, în baza hotărârii AGA, si s - a dispus dizolvarea si radierea din Registrul special al asociatiilor si fundatiilor. În baza sentintei definitive, a unei declaratii si a codului fiscal original se mai radiază si la D.G.F.P.
Multumesc pt raspuns, dar asociatiile se supun altor reguli decat fundatiile.
Spre deosebire de Legea 21/1924, OG 26/2000 nu mai da posibilitate fundatiilor sa se pot dizolve prin hotararea adunarii generale. De fapt, OG 26/2000 prevede ca singurele organe ale unei fundatii sunt consiliul director si cenzorii, nu mai exista adunare generala.
Intrebarea mea este cum se poate dizolva aceasta fundatie care are un statut in contradictie cu dispozitiile legale. Fundatia are vreo 25 de membri fondatori de care nu se mai stie nimic. Organele fundatiei nu s-au intrunit niciodata de la infiintare.
În atare situatie ce scop a avut înfiintarea acestei fundatii??????
Stiu ca pare ciudat, dar desi organele fundatiei nu s-au mai intrunit niciodata de la constituire (de acum 10 ani), o perioada de timp s-au ocupat alte persoane de indeplinirea scopului pt care a fost infiintata fundatia. Acum se doreste insa dizolvarea acesteia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatie infiintata in baza legii 21/1924 ContSters79137 ContSters79137 Asociatia in cauza a fost infiintata in 1999, in baza legii 21/1924, deci cea de dinainte de aprobarea OG 26/2000. Actul de constituire - Statut, ca doar atat ... (vezi toată discuția)
Modificarea actului constitutiv al unei fundatii Nicolae Fratea Nicolae Fratea In 1997 s-a constituit o fundatie. In PROCESUL-VERBAL(acesta este actul constitutiv) este prevazut: \"Conducerea fundatiei sa fie asigurata de 21 persoane\". ... (vezi toată discuția)
Modificari consiliu director car Alis07 Alis07 Buna ziua.Va rog o lamurire in urmatoarea situatie.Un CAR infiintat in anul 1999 in baza legii 21/1924 ,Leg 13/1972,deci cea de dinainte de aprobarea OG ... (vezi toată discuția)