avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Modificarea Actului constitutiv al unei fundatii
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Modificarea Actului constitutiv al unei fundatii

In 1997 s-a constituit o fundatie. In PROCESUL-VERBAL(acesta este actul constitutiv) este prevazut: "Conducerea fundatiei sa fie asigurata de 21 persoane". De fapt aceste 21 persoane sunt membrii fondatori. Mai departe s-a consemnat faptul ca:" Presedinte al Fundatiei.... este ales dl....,,contabil,dl....,casier,dl....,secretar,dl....."Si atat. In Statutul de organizare si functionare al fundatiei, la art 9, alin 1, este specificat faptul ca :" Organele de conducere si administrare ale FUNDATIEI sunt:
-Consiliul director(C.D.);
-Consiliul de administratie(C.A.);
-Adunarea generala."
In continuare sunt trecute componenta si atributiile C.A. si C.D.
Cum ramane cu administrarea de catre cele 21 persoane, care de fapt sunt membrii fondatori. Pot modifica printr-un act aditional ACTUL CONSTITUTIV?
De asemenea in Statutul de organizare si functionare al fundatiei este trecut faptul ca membrii C.D. si C.A. sunt din randul membrilor fondatori. Si daca nu mai ramane nici un membru fondator, fundatia nu va mai avea conducere? Trebuie modificat si Statutul. Cum procedez?Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 18 Octombrie 2018
Nicolae Fratea, utilizator
Cel mai recent răspuns: Nicolae Fratea , utilizator 21:06, 19 Octombrie 2018
In acea perioada instantele au incuviintat multe acte constitutive "ciudate" care nu concordau cu Legea 21 / 1924 care facea o diferenta clara intre asociatii si fundatii, si au aparut structuri denumite fundatie dar cu caracter de asociatie (membri, adunare generala....). As califica mai degraba ca asociatie structura evocata de dvs,. caci caracteristica de baza a unei fundatii este lipsa membrilor si adunarii generale.... Oricum ar fi sa ramana, trebuie modificat Statutul incat sa devina ceva clar si adaptat actualei legislatii, lucru care trebuia dealtfel facut inca din anul 2000. Ori ramane fundatie, si atunci are pe viitor consiliu director si cenzor sau comisie de cenzori, fara "membri" si fara "adunare generala" si fara "consiliu de administratie" , ori clarificati ca e asociatie, si va putea functiona cu trei membri minim... ci CD format din min. 3 membri (recomandabil). Ar trebui eliminata prevederea ca in CD pot fi doar fondatori, pentru ca e o prevedere sinucigasa pentru organizatie, ar condamna-o la moarte sigura in timp.... In Registrul Asociatiilor si Fundatiilor este trecuta ca Fundatie? Oricum regulile de convocare organe de conducere si de modificare statut trebuie sa le aveti in Statutul actual, legislatia are prevederi foarte sumare pe tema asta... daca e asociatie trebuie sedinta si hotarare de Adunare Generala de modificare statut si adoptat forma actualizata de Statut si facut alegeri pentru organe cf,. noulu statut.... daca e Fundatie, se face sedinta de COnsiliu Director pentru modificat Statutul... Ca poate face asta CD.... Scopul nu il poate modifica....
Ultima modificare: Vineri, 19 Octombrie 2018
radumititean, utilizator
Este inregistrata ca FUNDATIE, are CD, are desemnat cenzor, dar cum ramane cu acel proces-verbal (act) de constutuire? Se poate modifica? Am consultat mai multi notari si mi-au spus ca procesul-verbal (actul) de constituire nu se poate modifica. Aici este problema. Una scrie in procesul-verbal (actul) de constituire si alta scrie in STATUT. In statut este prevazut modul de convocare, dar modificarile sunt neclare. Dupa cum am spus, conducerea in statut este :AG, CA si CD. Am adaptat in 2006 cf cu OG 26/2000, si s-a ales un CD, un cenzor fara CA. Numai ca acum cei doi vicepresedinti au decedat si am intampinat greutati la completarea CD, din cauza problemelor aratate: neconcordanta intre proces-verbal (act) de constutuire si statut de functionere si organizare. Nici un notar nu incheie un act aditional de modificare nici al procesului-verbal (act) de constutuire nici al statutului . Scopul nu se pune problema sa se modifice Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 19 Octombrie 2018
Nicolae Fratea, utilizator
Mi se pare ciudat ce scrieti despre notarii pe care i-ati contactat, ca ar fi refuzat.... La Cluj de exemplu am facut modificari de Statut si de Act Constitutiv la fundatii, inclusiv de adoptare de forme actualizate, deci de putut se poate, si ar fi culmea sa nu se poata, dat fiind ca nu exista un document separat in care sa se evidentieze oficial componenta organelor de conducere si control deci e absurda teza ca Actul Constitutiv nu se poate modifica. Dimpotriva, e obligatorie modificarea lui, cel putin pentru evidentierea modificarilor de sediu, compoenta CD si identitate cenzor / comisie de cenzori... Trebuie sa fie concordanta intre Actul Constitutiv si Statut. Desigur in Actul COnstitutiv nu se poate modifica scopul, nici lista fondatorilor, ca acelea sunt elemente fixe,... Pur si simplu trebuie sa gasiti alt notar... Orice notar din Romania poate autentifica acte de fundatie, nu sunteti legati de o anumita teritorialitate, cum e in cazul succesiunilor...
In actul constitutiv nici nu se pomeneste de membri fondatori, in sensul ca nu sunt nominalizati.. Se ataseaza un tabel cu acestia. Va rog, un e-mail sa va trimit tot dosarul sa vedeti ce detin.
Ultima modificare: Vineri, 19 Octombrie 2018
Nicolae Fratea, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aceeasi conducere pentru ong luc7v luc7v Un ONG a fost infiintat acum 2 ani si s-a specificat in statut ca se alege conducerea cu un mandat de 2 ani. Daca acum se alege aceeasi conducere, mai este ... (vezi toată discuția)
Modificare cd fundatie sylvyk sylvyk Buna ziua, Avem urmatoarea situatie: un domn mai in varsta este presedintele unei fundatii cu 3 membri fondatori (el,fosta sotie si inca o persoana), acestia ... (vezi toată discuția)
Schimbare membru fondator / presedinte puuv puuv Buna ziua, La infiintare am facut urmatoarele: acord de asociere intre cei 3 membri fondatori depus fiecare in banca aportul initial gasit un ... (vezi toată discuția)