avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare mostenire/ donatie/ vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare mostenire/ donatie/ vanzare cumparare

Buna ziua,

Situatia pentru care va cer sfaturi este urmatoarea: tatal meu si fratele acestuia detin prin mostenire un teren. Pe terenul respectiv eu as vrea sa construiesc un imobil, tatal fiind de acord sa imi doneze/vanda/cedeze drepturile asupra terenului. Problema in cazul de fata este legata de fratele lui, cu care nu am o legatura asa apropiata, desi a spus ca este de acord cu cedarea partii mostenite sau acordul de a construi o casa (cu conditia de a nu face o afacere pe terenul respectiv). Ceea ce as dori acum este metoda cea mai sigura prin care as putea dobandi drepturi asupra acelui teren fara a mai exista o cale de atac al actului semnat.
Din cate am inteles prin donatie ar putea aparea probleme precum: eu sa fiu obligat sa intretin persoana care a donat (in cazul in care acest lucru este necesar), in cazul decesului donatorului actul respectiv nu mai are valoarea initiala, iar mostenitorii acestuia pot cere anularea lui.
De renuntarea mosternirii deja dobandite am observat ca nu poate fi vorba deoarece nu exista posibilitate legala, drept urmare nu am luat-o in considerare.
A mai ramas varianta cea mai simpla din punct de vedere al complexitatii si problemelor care ar putea urma - contractul de vanzare - cumparare.
Intrebarea mea este : Actul de vanzare cumparare va trebui facut pe un teren, acesta trebuie evaluat la pretul pietei sau valoarea contractului de V-C se poate stabili de comun acord intre parti?(aceasta solutie cu siguranta ar fi costisitoare pt mine datorita faptului ca va putea avea pretentii materiale).
In cazul in care aveti si alte propuneri in vederea dobandirii drepturilor asupra terenului in cauza astept propunerile Dvs. Stiu ca nu am cunostinte legale asupra acestor proceduri si de aceea apreciez orice sfat pe care ar trebui sa il urmez.

Cu respect,
Alexandru N.
Cel mai recent răspuns: alexsu , utilizator 15:15, 9 Februarie 2015
Cel mai sigur ptr.dvs.este contract V-C,pretul nu trebuie sa fie mai mic decat cel aflat pe grila la notarul public,ptr.acea categorie de teren.Donatia ,conforn art.1020 NCC poate fi revocata numai ptr.ingratitudine sau neexecutarea fara justificare a sarcinilor.Conform art.1023 NCC-"Donatia se revoca ptr.ingratitudine in urmatoarele cazuri:
a)daca donatarul a atentat la viata donatorului,a unei presoane apropiate lui sau,stiind ca altii intentioneaza sa atenteze,nu l-a instiintat;
b) daca donatarul se face vinovat de fapte penale,cruzimi sau injurii grave fata de donator;
c)daca donatarul refuza in mod nejustificat sa asigure alimente donatorului ajuns in nevoie,in limita actuala a bunului donat,tinindu-se seama de starea incare se afla bunul la momentul donatiei;

Revocarea pentru neexecutarea sarciniiArt.1.027-(1)NCC:"Daca donatarul nu indeplineste sarcina la care s-a obligat,donatorul sau succesorii sai in drepturi pot cere fie executarea sarcinii,fie revocarea donatiei."
Multumesc pentru raspunsul prompt. Din ceea ce am citit mai sus regasesc acest alineat:
Revocarea pentru neexecutarea sarciniiArt.1.027-(1)NCC:"Daca donatarul nu indeplineste sarcina la care s-a obligat,donatorul sau succesorii sai in drepturi pot cere fie executarea sarcinii,fie revocarea donatiei."
Aici as vrea sa imi confirmati daca se preteaza cazului in care ma aflu eu, mai exact un act prin care va dona acest teren catre mine/tata cu conditia ca acolo sa fie construita o locuinta si a nu desfasura o alta activitate(afacere). Ma gandesc la pretentiile ulterioare a mostenitorilor donatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revocare donatie dupa decesul donatarului medeea2012 medeea2012 am donat cu scutire de raport o suprafata de teren unuia dintre fii. Acesta a decedat si doresc sa revoc aceasta donatie deoarece sotia si copii fiului meu ... (vezi toată discuția)
Donatia poate fi revocata? cami22 cami22 Buna ziua! Am si eu o intrebare, tatal meu a murit acum cativa ani,iar in urma mortii lui am mostenit un teren,din care jumatate din el ii revenea surorii ... (vezi toată discuția)
Revocare donatie mireaandreiiustin mireaandreiiustin Buna ziua! Am act de donatie pe un teren, facut de catre mama mea. Nu am clauze. Am vrut sa vand acel teren pentru a imi achizitiona o locuinta dar mama mea ... (vezi toată discuția)