avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... condamnat fara aparare in cursul procesului penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

condamnat fara aparare in cursul procesului penal

intr-un proces penal am fost condamnat la 4 luni de inchisoare cu suspendare fara a beneficia de aparator pe intreg parcursul procesului. poate constitui aceasta motiv de casare a sentintei? daca da care este termenul de depunere a unei cereri si ce forma poate lua. pot adresa o cerere de revizuire? si care este temeiul juridic pe care il pot invoca?

mai mult, doresc o interpretare in acelasi caz - condamnarea la o pedeapsa de 4 luni de inchisoare CU SUSPENDARE se considera privativa de libertate?
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Iunie 2009
ionharcau, utilizator
Cel mai recent răspuns: ionharcau , utilizator 12:13, 14 Iunie 2009
buna ziua ,



Capitolul 1 - ASISTENTA JURIDICA SI REPREZENTAREA


Art. 171 - Asistenta invinuitului sau a inculpatului
Invinuitul sau inculpatul are dreptul sa fie asistat de aparator, in tot cursul urmaririi penale si al judecatii, iar organele judiciare sunt obligate sa-i aduca la cunostinta acest drept.
Asistenta juridica este obligatorie cand invinuitul sau inculpatul este minor, internat intr-un centru de reeducare sau intr-un institut medical educativ, cand este retinut sau arestat chiar in alta cauza, cand fata de acesta a fost dispusa masura de siguranta a internarii medicale sau obligarea la tratament medical chiar in alta cauza ori cand organul de urmarire penala sau instanta apreciaza ca invinuitul ori inculpatul nu si-ar putea face singur apararea, precum si in alte cazuri prevazute de lege.
In cursul judecatii, asistenta juridica este obligatorie si in cauzele in care legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa inchisorii de 5 ani sau mai mare.
Cand asistenta juridica este obligatorie, daca invinuitul sau inculpatul nu si-a ales un aparator, se iau masuri pentru desemnarea unui aparator din oficiu.
Cand asistenta juridica este obligatorie, daca aparatorul ales nu se prezinta nejustificat la data stabilita pentru efectuarea unui act de urmarire penala sau la termenul de judecata fixat si nici nu asigura substituirea, pleaca sau refuza sa efectueze apararea, organul judiciar ia masuri pentru desemnarea unui aparator din oficiu care sa-l inlocuiasca, acordandu-i timpul necesar pentru pregatirea apararii. In cursul judecatii, dupa inceperea dezbaterilor, cand asistenta juridica este obligatorie, daca aparatorul ales lipseste, nejustificat, la termenul de judecata si nu asigura substituirea, instanta ia masuri pentru desemnarea unui aparator din oficiu care sa-l inlocuiasca, acordand un termen de minimum 3 zile pentru pregatirea apararii.
Delegatia aparatorului desemnat din oficiu inceteaza la prezentarea aparatorului ales.
Daca la judecarea cauzei aparatorul lipseste si nu poate fi inlocuit in conditiile alin. 4^1, cauza se amana.

- in ce priveste pedeapsa cu suspendare nu este privativa de libertate,se trece la cazier si in caz de alta fapta in termenul de incercare se adauga


Daca ne spuneti si articolele in baza carora ati fost condamnat am putea sa va raspundem.
Daca inchisoarea este suspendata nu veti merge intr-un penitenciar.
la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare la inchisoare cu suspendare eram consilier local.
in baza art.9 lit. f din lg.393/2004 consiliul local a dispus, la propunerea primarului, prin hotarare, incetarea mandatului, interpretand ca aceasta condamnare cu suspendare este privativa de libertate.
care este interpretarea corecta a acestui articol?

Art. 9. - (2) Calitatea de consilier local sau de consilier judetean inceteaza de drept, inainte de expirarea duratei normale a mandatului, in urmatoarele cazuri:

a) demisie;
b) incompatibilitate;
c) schimbarea domiciliului intr-o alta unitate administrativ-teritoriala, inclusiv ca urmare a reorganizarii acesteia;
d) lipsa nemotivata de la mai mult de 3 sedinte ordinare consecutive ale consiliului;
e) imposibilitatea exercitarii mandatului pe o perioada mai mare de 6 luni consecutive, cu exceptia cazurilor prevazute de lege;
f) condamnarea, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate;
g) punerea sub interdictie judecatoreasca;
h) pierderea drepturilor electorale;
i) deces.
(3) Incetarea de drept a mandatului de consilier se constata de catre consiliul local, respectiv de consiliul judetean, prin hotarare, la propunerea primarului ori, dupa caz, a presedintelui consiliului judetean sau a oricarui consilier.

Da, intr-adevar, sunteti condamnat la o pedeapsa privativa de libertate. Ceea ce se suspenda este executarea pedepsei...condamnarea insa ramane. Litera f) din art. sus-mentionat nu distinge dupa cum pedeapsa este cu executare sau fara.
dar, conform art 4 din Legea privind alegerea autoritatilor administratiei publice locale nr. 67/2004, pot candida din nou pentru o functie publica, aceasta neinterzicand candidatura unei persoane condamnata la o astfel de pedeapsa.
nu se contrazic cele doua prevederi legale?
Ultima modificare: Duminică, 14 Iunie 2009
ionharcau, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Arestare zdb zdb sunt obligat sa dau declaratii daca imi cere politia sau pot cere dreptul la un avocat? stie cineva unde gasesc drepturile pe care un politist trebuie sa le ... (vezi toată discuția)
Incalcarea dreptului la aparare marian costea marian costea buna ziua.am, primit amenda administrativa de la procuror.partea vatamata a facur plangere.la judecata,judecatorul ma intreaba:``aveti alte credreri?``eu ii ... (vezi toată discuția)
De ce sunt citat ca martor TeddyDe TeddyDe am primt o citatie care spune ca eu sunt martor intr-un proces de fond in care acuzatul este un amic de-al meu. \"in calitate de martor, in proces cu ... (vezi toată discuția)