avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Poprire salariu/Divort/Partaj
Discuție deschisă în Executare silită

Poprire salariu/Divort/Partaj

Bună ziua!

Soțul a contractat în urmă cu aprox. 3 ani mai multe credite pt nevoi personale, în valoare de aprox. 300 de milioane vechi, atât de la bănci, cât si de la IFN-uri. Recent (de aprox. 1 an) a fost înființată poprire pe salariul său. Soția nu a avut până de curând cunoștință de aceste credite, deci nu s-a obligat nici ca și co-debitor, garant etc. pt că nu a fost de față și nici nu și-a dat acordul pt acestea.

Întrebarea este: pt a se evita poprirea inclusiv a salariului soției, este suficient numai divortul (acesta ar fi de natură să nu atragă pe viitor poprirea) sau este mai indicat un partaj (în timpul căsătoriei/după divort)?
Menționez ca aceștia nu dețin bunuri comune imobile sau mobile (excepție salariul, considerat bun comun), nu au copii minori, soția este coproprietar al unui imobil împreuna cu mama acesteia, în calitate de moștenitoare (ambele, de pe urma tatalui)

Vă multumesc anticipat pt răspunsuri și răbdare!
Cel mai recent răspuns: CristinaNN , utilizator 15:01, 23 Februarie 2015
Cum sotia nu a avut cunostinta de credite ? Nu au intrat in casa cele 300 mil ?

Desfacerea casatoriei determina incetarea comunitatii de bunuri a sotilor pt viitor. Insa lichidarea comunitatii de bucuri/datorii se face numai printr-un partaj.

Teoretic creditele pot reprezenta un pasiv comun la care ar putea fi obligata si sotia, numai ca acest fapt poate fi contestat. Este oricum greu sa executi prin poprire o persoana care nu iti este debitor/codebitor.
S-a ajuns la poprire pe salariul sotiei sau de ce va temeti ? Nu ar avea cum fara s-o fi actionat in judecata pe sotie ca instanta sa constate ca e datorie comuna.
gerberga: Nu, cele 300 mil (suma actuala fiind mult mai mare luand in considerare si dobanzile pana in prezent) nu au intrat in casa, sotul i-a investit intr-o afacere proprie paguboasa (afacere despre care sotia a aflat abia peste un an).

gi-jane2 Nu s-a ajuns inca, dar doamna se teme de acest lucru si nu doreste sa-si asume niciun risc; asta i-am explicat si eu dansei, nefiind sigura daca un partaj ar pune-o la adapost de poprire si care i-ar ocaziona, in plus, cheltuieli care poate nu sunt tocmai necesare.

Va multumesc!
Nu cred ca are de ce sa se teama, e o datorie proprie a sotului, oricum partaj nu are pe ce sa faca, iar divortul n-o ajuta, daca ar fi datorie comuna, conteaza ca erau casatoriti la data contractarii creditului.
Datoriile comune ale sotilor Art. 351
Sotii raspund cu bunurile comune pentru:
a) obligatiile nascute in legatura cu conservarea, administrarea sau dobandirea bunurilor comune;
b) obligatiile pe care le-au contractat impreuna;
c) obligatiile asumate de oricare dintre soti pentru acoperirea cheltuielilor obisnuite ale casatoriei;
d) repararea prejudiciului cauzat prin insusirea, de catre unul dintre soti, a bunurilor apartinand unui tert, in masura in care, prin aceasta, au sporit bunurile comune ale sotilor.
Cum cu acei bani nu s-a cumparat un bun comun, nu au fost imprumutati pt nevoile obisnuite ale casatoriei.. apreciez ca e o datorie proprie cat sotia nu a stiut de imprumut si nu au convenit impreuna asupra cheltuielii.
Totusi, conteaza despre ce afacere e vb, a infiintat o firma ?
Ultima modificare: Miercuri, 11 Februarie 2015
gi-jane2, moderator
gi-jane2 Am inteles, in principiu nu este un pericol, cu exceptia situatiei in care va fi vreodata actionata in instanta pt dovedirea caracterului comun al datoriei... Referitor la firma, nu (cred) ca a infiintat-o el personal (adica nu figureaza in nicio calitate in actele constitutive, in ele este trecuta alta persoana) el doar a contractat imprumuturile in nume propriu pt a investi in sediul si in logistica, materii prime etc. (presupunand ca versiunea aceasta - a sotului- este si cea adevarata).

Alte discuții în legătură

Credit de nevoi personale negarantat Marius0123 Marius0123 Buna ziua Sotia mea a contractat un credit de nevoi personale fara garantii acum un an, pe contractul de credit stiu ca m-au pus sa semnez de \\"luare la ... (vezi toată discuția)
Raspunderea materiala a sotiei pentru banii imprumutati de sot. Pribeag Pribeag Sora mea : lucreaza in Italia, sotul lucreaza in Romania si este in concubinaj cu o alta persoana. Sotul si-a facut asigurare de viata la banca(banci), si pe ... (vezi toată discuția)
Partaj credit ContSters368055 ContSters368055 Buna ziua un credit de nevoi personale far ipoteca luat in timpul casatoriei de la o banca, unde sotia nu a semnat deloc contractul, ce implicatii juridice ... (vezi toată discuția)