avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Raspunderea materiala a sotiei pentru banii ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Raspunderea materiala a sotiei pentru banii imprumutati de sot.

Sora mea : lucreaza in Italia, sotul lucreaza in Romania si este in concubinaj cu o alta persoana. Sotul si-a facut asigurare de viata la banca(banci), si pe aceasta baza i s-a eliberat card, si oferte pentru cumparaturi, garantia fiind doar salariul. El scoate sume mari ,(impumut) si nu le achita.
Intrebarea e :1) Daca banca pote sa le cofiste casa, sau 2) daca poate sa o oblige pe sora mea la plata acestor imprumuturi.
Multumesc.
Nu le confisca imobilul, dar poate cere partajul pt a executa silit partea sotului.
Nu inteleg de ce nu da divort femeia, sa faca apoi partaj si gata.
Art. 351 C civ, califica ca fiind datorii comune ale soţilor pentru care soţii răspund cu bunurile comune:
a) obligaţiile născute în legătură cu conservarea, administrarea sau dobândirea bunurilor comune;
b) obligaţiile pe care le-au contractat împreună;
c) obligaţiile asumate de oricare dintre soţi pentru acoperirea cheltuielilor obişnuite ale căsătoriei;
d) repararea prejudiciului cauzat prin însuşirea, de către unul dintre soţi, a bunurilor aparţinând unui terţ, în măsura în care, prin aceasta, au sporit bunurile comune ale soţilor.

Prin urmare, daca se dovedeste relatia de concubinaj si ca acele cheltuieli au fost facute strict de sot, fara legatura cu nevoile casatoriei, asta inseamna ca vor fi considerate ca fiind datorii proprii de care sotia nu va raspunde.

Asta nu inseamna insa, asa cum v a aratat si colega mea, ca nu va pierde imobilul comun la solicitarea creditorilor care pot cere partajul pt a urmari partea ce se cuvine sotului debitor.

Femeia(sora mea), nu stie cum e mai bine: sa inceapa ea divortul , sau sa astepte ca sotul ei sa ceara divortul. Dar, in cazul divortului, sora mea care va avea o pensie minima, va putea pretinde sa fie intretinuta de fostul sot, care va avea o pensie mult mai mare ?.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Martie 2016
Pribeag, utilizator
Nu exista niciun avantaj pt cel ce deschide procedura de divort. Cere divortul cel caruia nu ii convine situatia si care vrea sa divorteze.
Sora poate cere prestatie compensatorie ( daca au avut o casnicie de min 20 de ani) sau despagubiri odata cu divortul doar daca dovedeste culpa exclusiva a sotului la divort si divortul ii provoaca un dezechilibru material.
Pensie poate cere daca e in incapacitate de munca din pricina vreunei boli dobandite inainte sau in timpul casatoriei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere marianaveres marianaveres Dupa 37 ani de casatorie sotul paraseste sotia(fara a divorta),sotia nu gaseste de lucru(54 ani si putin bolnava), a fost casnica de comun acord cu sotul.Acum ... (vezi toată discuția)
Bun achizitionat inainte de casatorie eciordache eciordache O casa achizitionata inainte de casatorie cu credit bancar achitat in timpul casatoriei este considerat bun comun? Dobandit in timpul casatoriei? Copii din ... (vezi toată discuția)
Partaj 30+ ani Sofocles Sofocles Sotul A detine un imobil cumparat in rate. O mare parte din rate sunt platite dupa casatorie. In timpul casatoriei se mai construieste un imobil. Partajul se ... (vezi toată discuția)