O persoana angajata cu contract pe perioada determinata daca decide sa isi dea demisia inainte de terminarea acestei perioade poate fi obligata la plata unor daune catre angajator motivandu-se ca este imposibil sa gaseasca inlocuitor in conditiile in care s-a bazat pe persoana ca va sta respectiva perioada fara a fi stipulat acest aspect in contract? Daca da in baza a ce dispozitii normative? Multumesc.
Art. 254. C.,mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Practic persoana nu a cauzat nicio paguba, doar vrea sa demisioneze intrucat nu s-a adaptat la locul de munca. In acest caz poate fi invocat articolul mentionat?
Demisia reprezinta un act unilateral al angajatului de incetare a unui CIM, similar concedierii, care e actul unilateral al angajatorului. Nu se pot pretinde daune materiale in aceste situatii de catre nicio parte din CIM.
In cazul unui CIM pe durata determ nu exista obligatia niciuneia dintre parti de a duce contr la termen.
Cer ajutor
valenovaly
Bună ziua, vreau să-mi dau demisia de la locul de muncă.
Nu mai rezist fizic și vreau să renunț, ceea ce nu înțeleg și nu pricep vă întreb pe ... (vezi toată discuția)