Incerc sa fac o schema pe cazuri din care sa reiasa daca se plateste TVA sau nu pentru achizitii de servicii furnizate pe cale electronica, de catre o firma neplatitoare TVA din Romania, de la o firma intracomunitara sau non-UE.
De ex o firma din Romania neplatitoare de TVA cumpara servicii de web-design de la o firma din afara Romaniei.
Deoarece sunt servicii furnizate pe cale electronica, locul prestarii este considerat la beneficiar, deci acesta va fi mereu in Romania.
Avem urmatoarele cazuri:
A.Furnizorul este persoana juridica intracomunitara, platitoare de TVA. Beneficiarul trebuie sa fie inregistrat in ROI inainte de a face tranzactia. Furnizorul factureaza fara TVA insa se va plati TVA de catre beneficiar conform taxarii inverse. Cota TVA-ului va fi cea din Romania, 24%.
B.Furnizorul este persoana juridica intracomunitara, neplatitoare de TVA. Beneficiarul trebuie sa fie inregistrat in ROI inainte de a face tranzactia. Furnizorul trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA pentru a oferi serviciul, dar va factura fara TVA. Apoi idem punctul A.
C.Furnizorul este persoana juridica non-UE, neplatitoare de TVA. Beneficiarul nu trebuie sa fie inregistrat in ROI, iar furnizorul nu trebuie sa faca nimic decat sa emita factura, bineinteles fara TVA. Nu se va plati TVA pentru achizitie de catre beneficiar deoarece nici una din firme nu este platitoare de TVA, iar locul prestarii este considerat in Romania.
D.Furnizorul este persoana juridica non-UE, platitoare de TVA. Cum se procedeaza aici? De exemplu pentru servicii din China, Japonia, etc.
Este corect ce am spus mai sus?
Astept corecturi daca aveti.