avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Actiune raspundere patrimoniala art.138!!!!!!
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Actiune raspundere patrimoniala art.138!!!!!!

Buna ziua!Am o problema....am avut un srl ,eu fiind administrator. Finantele au cerut insolventa...a fost numit lichidator reprezentantul Finantelor...prin hotararea trib sindic s a dispus inchiderea procedurii si radierea...in motivare se arata ca lichidatorul, in raportul asupra cauzelor care au dus la aparitia insolventei, sustine ca :" aceasta se datoreaza in principal atitudinii fostului administrator, care a administrat in mod defectuos societatea, dar tot el a sustinut ca nu sunt indicii privind atragerea raspunderii in baza art. 138 din lg 85/2006"....exact la o zi de la pronuntarea acestei hot, lichidatorul depune actiune in atragerea raspunderii patrimoniale a administratorului. As vrea sa stiu daca are vreo sansa sa castige in instanta, avand in vedere ca a depus cererea la o zi dupa pronuntarea in ds de falim, dar si ca in acea hot se mentioneaza ca lichidatorul nu crede ca se poate atragerea rasp in baza art 138.....
Cel mai recent răspuns: germanu , utilizator 10:35, 24 Februarie 2015
in hotarare scrie ca este descarcat de orice indatoriri, cu exceptia art. 138 aln 6.....ma gandesc ca pe asta si a intemeiat cererea...dar n ar fi prea corect sa i se permita sa faca o actiune ulterioara, atata timp cat in procesul de insolventa nu a cerut sa fie atrasa rasp patrim a adminsitratorului, din contra a sustinut ca nu sunt indeplinite cond atragerii rasp patrimon....
sa nu se inteleaga gresit..eu vb despre o atragere a raspunderii patrimoniale a fostului administrator, ca persoana fizica...
Revenim. Inchiderea procedurii de insolventa/faliment nu are nicio relevanta in ceea ce priveste actiunea de atragere a raspunderii administratorului conform art. 138 din vechea lege a insolventei.
Sunt doua dosare separate. Cel cu insolventa se inchide printr-o sentinta de inchidere a procedurii, cel cu atragerea continua pana la o solutie.
CristinaPaisa a scris:


Sunt doua dosare separate. Cel cu insolventa se inchide printr-o sentinta de inchidere a procedurii, cel cu atragerea continua pana la o solutie.

Conform Art. 136 ,,Prin inchiderea procedurii, judecatorul-sindic, administratorul/lichidatorul si toate persoanele care i-au asistat sunt descarcati de orice indatoriri sau responsabilitati cu privire la procedura, debitor si averea lui, creditori, titulari de garantii, actionari sau asociati. "

Care sunt partile in dosarul atragerii raspunderii, dupa inchiderea procedurii?


Lichidatorul sau creditorul majoritar in calitate de reclamant si administratorul/administratorii in calitate de persoane fizice, parati.

Ca in litigiul de mai jos:
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Inchiderea procedurii insolventei si procesul penal rrocambole rrocambole Procedura insolventei poate fi inchisa anterior solutionarii unei cauze penale in care societatea este parte vatamata si parte civila? In caz ca procedura se ... (vezi toată discuția)
Atragerea raspunderii asociatilor, este posibila?????? carm97 carm97 Sunt asociat intr-o firma cu un procent de 3%. Nu am luat dividente niciodata si nici nu m-am ocipat vreodata de firma respectiva. Firmei i s-a deschis ... (vezi toată discuția)
Societate radiata din registrul comertului aleodor27 aleodor27 Printr-o hotarare judecatoreasca s-a dispus inchiderea procedurii insolventei unei societati si radierea sa din registrul comertului. Se mai pot recupera ... (vezi toată discuția)