Buna ziua!Am o problema....am avut un srl ,eu fiind administrator. Finantele au cerut insolventa...a fost numit lichidator reprezentantul Finantelor...prin hotararea trib sindic s a dispus inchiderea procedurii si radierea...in motivare se arata ca lichidatorul, in raportul asupra cauzelor care au dus la aparitia insolventei, sustine ca :" aceasta se datoreaza in principal atitudinii fostului administrator, care a administrat in mod defectuos societatea, dar tot el a sustinut ca nu sunt indicii privind atragerea raspunderii in baza art. 138 din lg 85/2006"....exact la o zi de la pronuntarea acestei hot, lichidatorul depune actiune in atragerea raspunderii patrimoniale a administratorului. As vrea sa stiu daca are vreo sansa sa castige in instanta, avand in vedere ca a depus cererea la o zi dupa pronuntarea in ds de falim, dar si ca in acea hot se mentioneaza ca lichidatorul nu crede ca se poate atragerea rasp in baza art 138.....
Sarut mana. Aveti perfecta dreptate, insa eu nu am gasit baza legala a acestei participari a lichidatorului ca reprezentant ( succesor ?) a debitorului radiat.
Se poate trage de aici concluzia caci in cazul unui alt dosar in care administratorul societatii radiate a fost trimis in judecata de organele de procuratura ( pentru prejudicierea societatii radiate) dupa radierea societatii ( urmarirea penala a inceput inainte de radiere), lichidatorul este parte in procesul penal ca si persoana vatamata si parte civila?
Multumesc pentru raspuns.
Practic lichidatorul nu este un continuator al personalitatii societatii radiate. Mai are niste ultime atributii in ceea ce priveste aceasta sfortare de recuperare a creantelor din averea personala a administratorilor.
In cazul mentionat de dvs, daca societatea este radiata, ea nu mai are personalitate juridica si nu mai poate fi persoana vatamata sau civila.
Am inteles, societatea radiata nu poate fi parte vatamata si parte civila.
Conform aln.2 al art.21 CPP ,, Dacă una dintre părţi este o persoană juridică, în caz de reorganizare a acesteia se introduc în cauză ( ca si parte civila) succesorii în drepturi, iar în caz de desfiinţare sau de dizolvare se introduc în cauză lichidatorii.“
Tot asa cum o persoana fizica dupa deces poate avea ca succesor sotul ( sotia ), fiul ( fica), etc., nu ar trebui ca si o persoana juridica dupa deces (radiere) sa aiba succesori lichidatorul, actionarii, etc., care sa poata exercita actiunea civila dupa deces ( radiere)?
In caz contrar, rezulta ca dupa ce administratorii unei societati comerciale comit o serie de infractiuni prin care societatea comerciala este prejudiciata, ei falimenteaza societatea si o radiaza din registrul comertului si scapa astfel de raspundere.
Pe mine ma intereseaza un singur lucru....daca in hotararea de insolventa se precizeaza ca administratorul judiciar nu intelege sa formuleze actiune in baza art 138, si tot el o formuleaza ulterior, are vreo sansa sa i fie admisa?nu este un abuz din partea acestuia?s ar contrazice hotararile, un cazul in care i ar fi admisa cea de a doua....
imi poate raspunde cineva la intrebare?va rog...repet, ma intereseaza daca are sanse sa castige lichidatorul procesul de atragere a rasp patrimoniale, atata timp cat in hot de insolventa se mentioneaza ca nu intelege sa fie atrasa rasp patrim a administrat...