avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Recuperare debite asociatii de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Recuperare debite asociatii de proprietari

in conditiile in care, ca asociatie de proprietari avem o sentinta civila din 14.09.2014 (venita la asociatie in 12.2014, procesul a durat 2 ani) de recuperare debite de la un proprietar pentru perioada martie 2008 - noiembrie 2013 si am ajuns la executorul judecatoresc care ne-a comunicat ca recuperarea se va face numai pentru suma din sentinta aferenta perioadei mai sus amintite, pentru perioada dec 2013 - pana se vinde apartamentul cum recuperam diferenta: prin alt proces (care va dura 2 ani ca anteriorul??? .... pai asa nu mai terminam in veci) sau exista alta cale????
Ultima modificare: Miercuri, 11 Februarie 2015
mihaelapaula, utilizator
Cel mai recent răspuns: mihaelapaula , utilizator 10:25, 12 Februarie 2015
Trebuie sa faceti alt dosar pentru celelalte sume restante
Ar fi existat o cale, daca v-ati fi actualizat suma in timp de 2 ani cat a durat procesul.
Daca accepta judecatorul, mai ales daca se face si o expertiza.
@andabelea,
Aveti dreptate, daca accepta judecatorul...

Ce fel de justitie este aceasta, adica unii judecatori accepta anumite modificari in cererea initiala - de altfel bine motivata, iar alti judecatori nu accepta anumite modificari ale cerererilor initiale - la fel de bine motivate?
Asata e, daca vrea, ca deh, nu se poate amesteca nimeni in procesul de justitie... No comment!

Mai mult, aceeasi judecatori, dau sentinte, total diferite in spete asemanatoare.
Spetele provenite din cadrul as. prop. sunt cam la fel - adica proprietarul, din motive pe care nu este cazul sa le mentionam, nu-si achita obligatiile de plata fata de asociatia din care face parte, asociatia, dupa epuizarea metodelor, sa le zicem domestice - atentionare, calcularea de penalizari, trimiterea de notificari, uneori incheierea de medieri, fiind nevoita sa-l actioneze in instanta. Deci, o speta clasica..., dar pana la o durata de 2 ani a unui proces relativ simplu, este o cale lunga.
Nu neg ca desi spetele sunt asemanatoare, acestea prezinta caracteristici diferite si instanta trebuie sa le clarifice, insa 2 ani.... Este mult.
Ziceati de expertiza: o expertiza la o as. prop. - in astfel de cazuri dureaza max. 3-4 zile - asta daca expertul stie ce vrea, nu 4 luni cum am avut noi...
mihaelapaula a scris:
..am ajuns la executorul judecatoresc care ne-a comunicat ca recuperarea se va face numai pentru suma din sentinta aferenta perioadei mai sus amintite, pentru perioada dec 2013 - pana se vinde apartamentul cum recuperam diferenta: prin alt proces (care va dura 2 ani ca anteriorul??? .... pai asa nu mai terminam in veci) sau exista alta cale????

Daca ati apelat la executor, recuperarea debitului din sentinta o poate face prin mai multe metode, ultima fiind vinzare la licitatie a apartamentului, poate si in functie de marimea debitului. Unui pensionar, de exemplu, cu un debit de 4000 lei, executorul a impus retinerea de catre casa de pensii a unei sume de 500 lei/luna reprezentand 1/3 din pensie timp de atatea luni pana la acoperirea debitului si cheltuielilor de executare.

Dar sa presupunem ca, in cazul dumneavoastra, executorul va scoate apartamentul la vanzare prin licitatie. Va anunta ca licitati are loc pe data de xx martie 2015. Presedintele asociatiei sa formuleze urgent cerere de chemare in judecata pentru recuperarea debitelor acumulate la zi. Pe exemplarul ce ramne la asociatie i se da numar de inregistrarea de la Judecatorie iar in doua zile intra si in posesia numarului de dosar.
Cu aceste date, copii ale actiunii si numarul de dosar, presedintele sa formuleze o cerere catre executor ca acesta sa retina din suma obtinuta la licitatie, in contul sau suma de bani ce ati solicitat-o instantei. Daca apartamentul se vinde la licitatie, asociatia va primi de la executor in cont suma stabilita de instanta in hotararea pe care o aveti acum iar suma solicitata in noua actiune ramane la executor. In cateva luni castigati procesul, va prezentati la executor cu noua hotarare si executorul va plati asociatiei suma stabilita in noua sentinta.
Asadar actionati rapid si nu va mai ganditi la termene.

Alte discuții în legătură

Intretinere- penalitati intarziere mai mari decat debitul principal???? andreistan andreistan Buna ziua, Este scos la licitatie in cadrul executarii silite un imobil pentru recuperarea datoriilor acumulate la plata intretinerii. Conform hot. jud. ... (vezi toată discuția)
Neachitare datorie catre asociatia de proprietari, dupa scoaterea la licitatie a imobilului mirelamari mirelamari Buna ziua. Ieri la sedinta organizata de asociatia de proprietari am aflat ca cel care a cumparat apartamentul scos la licitatie pentru neplata datoriei la ... (vezi toată discuția)
Datorii la asociatie! ADYssa ADYssa buna ziua! am si eu nevoie de o solutie: in urma cu 2 ani am cumparat un apartament ,executat silit, la licitatie; apartamentul l-am cumparat liber de sarcini ... (vezi toată discuția)