avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Intretinere- PENALITATI INTARZIERE mai mari decat ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Intretinere- PENALITATI INTARZIERE mai mari decat debitul principal????

Buna ziua,

Este scos la licitatie in cadrul executarii silite un imobil pentru recuperarea datoriilor acumulate la plata intretinerii.

Conform hot. jud. de fond, neatacata cu recurs in 15 zile de la pronuntare (februarie 2012), se admite cererea asociatiei de proprietari, "Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 34.185,01 lei, dintre care suma de 13.825,14 lei cu titlul de cote de întreţinere restante aferente perioadei septembrie 2007- septembrie 2011, iar suma de 20.359,87lei reprezentând penalităţi de întârziere aferente debitului principal."

din Legea 230 2007 Legea asociatiilor de proprietari, Art 49 (1) inteleg ca:

"Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat."

Restantierul nu a contestat, inca, aceste restante, in orice caz, este posibila situatia aceasta? Sa fie executat pentru recuperarea restantei principale si a penalizarior mai mari decat restanta principala?

Multumesc.

Sarbatori Fericite tuturor!
Ultima modificare: Miercuri, 26 Decembrie 2012
andreistan, utilizator
Intrucat s-a ajuns pana in faza de executare silita, se pare ca este posibil. Atat in fata instantei de fond cat si in caile de atac, trebuia contestat cuantumul datoriei ba chiar efectuata o expertiza din care sa rezulte cu exactitate suma datorata. Din pacate, la acest moment este tardiv (tarziu) pentru a mai pune in discutie cuantumul sumei ce urmeaza a se recupera pe calea executarii silite.
Nu sunt convins ca ar fi tardiva contestarea acestor penalitati, daca acestea ar fi calculate ilegal.

In plus, aceasta suma din acest titlu executoriu reprezinta restantele+penalitatile pana in septembrie 2011.

Pentru ceea ce considera a fi restante+penalitati acumulate in perioada septembrie 2011-noiembrie 2012 asociatia de proprietari a deschis un nou proces. Suma reclamata ca restanta este compusa din:

1.800 RON cote intretinere restante.
9.800 RON penalitati pentru suma mai sus mentionata + penalitati pentru cotele de intretinere restante din primul titlu executoriu. (adica... in tabelul de intretinere imobilul figureaza cu 46.500 RON restanta la intretinere)

Eu doresc sa particip la licitatia organizata in cadrul executarii silite si am 2 probleme:
1. Poate fi anulat titlul executoriu in baza caruia s-a facut aceasta executare pentru calcularea ilegala de penalitati?

2. Daca eu castig licitatia, se platesc datoriile din titlul executoriu de 34.185,01 lei, ce se intampla cu diferenta pana la 46.500 RON? Sunt eu obligat sa o platesc, imobilul devenind al meu? Trebuie sa o contest eu?

Multumesc.

Eu nu cred ca instanta a obligat parata la plata sumei de 34.185,01 lei, pe baza unui calcul eronat facut de cineva din asociatie. Chiar si la sume de 10 ori mai mici, intotdeauna se solicita documente, adesea se dispune efectuarea de expertize...
Asa ca eu cred ca instanta a obligat la plata acestor sume dupa ce a verificat ca acestea sunt corect stabilite.
Penalizarile pot fi corect calculate si in acord cu legea 230/2007 "fara ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat", pentru ca penalizarile s-au aplicat si asupra altor sume in afara celor 13.825,14 lei. Aproape cu siguranta, au fost si alte sume restante la intretinere asupra carora s-au aplicat penalizari in ultimii 3 ani. Restantierul a mai platit pana la actionarea in judecata ceva bani la intretinere dar nu a platiti si sumele calculate drept penalizari.
Acum daca apartamentul va fi scos la vanzare prin executor, dumneavoastra o sa participati la licitatie, dar licitatia pleaca de la valoarea apartamentului stabilita de un evaluator si nu de la valoarea debitelor sau altor obligatii.
Asa ca apartamentul poate fi evaluat, de exemplu, la 130.000 lei (30.000 euro). Cei care vor sa cumpere achita 10% (garantia) si-apoi pot participa la licitatie. Daca sunt mai multi, va cumpara cel ce ofera mai mult peste 130.000 lei. Daca e unul singur sau nici unul, licitatia se reia la o alta data iar pretul scade cu 25%...
Din acea suma de 130.000 lei executorul va retine cheltuielile de executare, de judecata, datoriile catre stat, va achita asociatiei cei 34.185,01 lei, va retine in contul sau (al executorului) timp de trei ani suma pe care asociatia o solicita in noul proces, adica acei 1800+9800 care cu aproximatie dau acea suma de 46.500 lei ce souneti ca este pe lista de plata. Asociatia incaseaza dupa licitatie suma stabilita acum de instanta iar cand va obtine inca o hotarare, in noul proces, va intra in posesia sumei retinute de executor.
Iar ce ramane pana la pretul obtinul prin vanzare (cei 130.000 lei in exemplul dat), dupa plata tuturor debitelor, dupa retinerea sumelor pretinse de asociatie in noul proces..., executorul o sa-i dea diferenta fostului proprietar.

In concluzie, pe dumneavoastra, ca participant la licitatie va intereseaza ca pretul stabilit prin evaluarea sa fie convenabil si nu datoriile fostului proprietar. Nu cumparati datoriile fostului proprietar, nu cumparati apartamentul la valoarea datoriilor ci cumparati la pretul de licitatie, in functie de valoarea de evaluare, de numarul celor interesati sa cumprere....

Va multumesc pentru raspuns,

"Restantierul a mai platit pana la actionarea in judecata ceva bani la intretinere dar nu a platiti si sumele calculate drept penalizari"

NU este cazul- nu a mai platit de 4 ani nici un RON... lucru dovidit de asociatie prin evidente... chitante, iar daca ar fi dorit sa plateasca, ar fi trebuit sa plateasca mai intai penalitatile si apoi debitul principal, nu?!

Ma intereseaza daca au fost calculate corect sumele pentru care se face executarea, intrucat in caz contrar... ma pot astepta la anularea titlului executoriu si la intoarcerea situatiei imobilului inainte de executare. Gresesc?

Debitorul/restantierul nu a facut nici un demers... intampinare... la tribunal in timpul judecarii procesului in urma caruia a fost obligat la plata acestor sume. DIn acest motiv ma gandesc ca suma poate fi gresita... Expertiza nu a existat... a prezentat doar asociatia modul de calcul al sumei pretinse...


In principiu, sunt de acord cu opiniile postate de @adriantot.
Noi in asociatie am avut un caz, sa zicem asemanator cu cel prezentat in topic. Nimeni nu a facut contestatie, ba mai mult, asociatia s-a inscris la masa credala, dar dupa doua sedinte de licitatie, suma adjudecata aproape ca nu a mai ajuns sa indestuleze debitul principal (imprumut bancar), asa ca oricum eram in proces cu proprietarul astfel incat acum, dupa 1 an am fost informati de ex. jud. ca lunar ni se va vira in cont suma de 200 lei... deci peste vre-o 7 ani putem sa zicem ca am trerminat ”problema” cu cetateanul debitor.
Ei, ce se intampla cu adjudecatorul licitatiei - este bine merci, a ”plecat” cu debitul din zero si cu asta basta...
Da, in cazul expus este posibil, desi asa cum zicea si dl. avocat, este cam tardiv ca cineva sa mai conteste o sentinta judecatoreasca definitiva si irevocabila, dar nu se stie niciodata, incurcate sunt caile justitiei. Trebuie sa va consultati cu cineva de specialitate. Noi, aici putem sa va zicem doar ce am mai patit in activitatea noastra.
Pana la urma as. prop. va duce greul recuperarii acelui imens debit si asta din cauza ca nu nu s-au luat masuri din timp. Stiti cum este: daca il actionezi in instanta pentru un debit care cumuleaza 10-12 luni, se zice ca esti a dracu' ; daca l-ai "scapat" pe o perioada mai mare de timp, debitul devine din ce in ce mai mare, omul nu mai poate achita, se ajunge in situatia descrisa si vinovati sunt cei din conducerea as. prop. care la un moment dat pot fi trasi la raspundere... Cum sa procedezi sa fie bine?
S-auzim numai de bine!

Alte discuții în legătură

Plata intretinere + penalitati ContSters362803 ContSters362803 Buna ziua! Avand probleme de sanatate atat eu cat si sotul meu am ramas in urma cu plata cheltuielilor la intretinere In acest moment suntem inregistrati cu ... (vezi toată discuția)
Probleme afisare intretinere Sharpshooter Sharpshooter Am mai intrebat dar nu m-a lamurit nimeni , am sa rog persoanele cu pregatire juridica sa raspunda doar. Relatez faptele pe scurt cat mai complet posibil: Am ... (vezi toată discuția)
Datorie asociatia de locatari mihaelasasu mihaelasasu Buna. Azi proprietarii unui apartament au fost instiintati de catre un executor ca datoreaza asociatiei de locatari suma de cca 1800 lei ceea ce reprezinta ... (vezi toată discuția)