avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Intretinere- PENALITATI INTARZIERE mai mari decat ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Intretinere- PENALITATI INTARZIERE mai mari decat debitul principal????

Buna ziua,

Este scos la licitatie in cadrul executarii silite un imobil pentru recuperarea datoriilor acumulate la plata intretinerii.

Conform hot. jud. de fond, neatacata cu recurs in 15 zile de la pronuntare (februarie 2012), se admite cererea asociatiei de proprietari, "Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 34.185,01 lei, dintre care suma de 13.825,14 lei cu titlul de cote de întreţinere restante aferente perioadei septembrie 2007- septembrie 2011, iar suma de 20.359,87lei reprezentând penalităţi de întârziere aferente debitului principal."

din Legea 230 2007 Legea asociatiilor de proprietari, Art 49 (1) inteleg ca:

"Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat."

Restantierul nu a contestat, inca, aceste restante, in orice caz, este posibila situatia aceasta? Sa fie executat pentru recuperarea restantei principale si a penalizarior mai mari decat restanta principala?

Multumesc.

Sarbatori Fericite tuturor!
Ultima modificare: Miercuri, 26 Decembrie 2012
andreistan, utilizator
andreistan a scris:

Va multumesc pentru raspuns,
"Restantierul a mai platit pana la actionarea in judecata ceva bani la intretinere dar nu a platiti si sumele calculate drept penalizari"
NU este cazul - nu a mai plătit de 4 ani nici un RON ... lucru dovedit de asociație prin evidente... chitanțe, iar dacă ar fi dorit sa plătească, ar fi trebuit sa plătească mai întâi penalitățile și apoi debitul principal, nu?!
Ma interesează dacă au fost calculate corect sumele pentru care se face executarea, întrucât în caz contrar... ma pot aștepta la anularea titlului executoriu și la întoarcerea situației imobilului înainte de executare. Greșesc?
Debitorul/restantierul nu a facut nici un demers... intampinare... la tribunal in timpul judecarii procesului in urma caruia a fost obligat la plata acestor sume. DIn acest motiv ma gandesc ca suma poate fi gresita... Expertiza nu a existat... a prezentat doar asociatia modul de calcul al sumei pretinse...

Este nevoie să readuc în discuție tema penalizărilor, după ce am citit pe acest Topic detalii despre această sentință mai aberantă decât speța expusă de mine în acest Topic: www.avocatnet.ro/content/for...
Domnul Andrei Stan scria ceva care arată că acea sentință s-a dat abuziv și fără a respecta mai ales Legea 230/2007, art. 49, alin.1:
Datornicul nu a mai plătit de 4 ani nici un RON ... lucru dovedit de asociație prin evidențe, chitanțe Iar dacă ar fi dorit sa plătească, ar fi trebuit să plătească mai întâi penalitățile și apoi debitul principal, nu ?!
Ma interesează dacă au fost calculate corect sumele pentru care se face executarea, întrucât în caz contrar... mă pot aștepta la anularea titlului executoriu și la întoarcerea situației imobilului înainte de executare. Greșesc?

Dacă acel restanțier n-a mai plătit nicio sumă de pe listele de plată lunare, timp de 4 ani, cum e posibil să ai o penalizare de 1,5 ori mai mare decât restanța ???
CITEZ ABERAȚIA DE SENTINȚĂ DATĂ ABUZIV:
Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 34.185 lei, dintre care suma de 13.825 lei cu titlul de cote de întreținere restante aferente perioadei septembrie 2007- septembrie 2011, iar suma de 20.360 lei reprezentând penalități de întârziere aferente debitului principal

Problema e că în speța noastră, suma penalizărilor lunare e mai mare de ... 19 ori decât restanța, nu de 1,5 ori cum e în cazul ăsta, care e la fel de grav, știind că au fost acceptate acele calcule absurde de către un Expert Contabil și mai ales de către niște judecători care trebuiau să vadă că e imposibil să fie calculate penalizări mai mari ca restanțele, e chiar absurdă situația !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata intretinere + penalitati ContSters362803 ContSters362803 Buna ziua! Avand probleme de sanatate atat eu cat si sotul meu am ramas in urma cu plata cheltuielilor la intretinere In acest moment suntem inregistrati cu ... (vezi toată discuția)
Probleme afisare intretinere Sharpshooter Sharpshooter Am mai intrebat dar nu m-a lamurit nimeni , am sa rog persoanele cu pregatire juridica sa raspunda doar. Relatez faptele pe scurt cat mai complet posibil: Am ... (vezi toată discuția)
Datorie asociatia de locatari mihaelasasu mihaelasasu Buna. Azi proprietarii unui apartament au fost instiintati de catre un executor ca datoreaza asociatiei de locatari suma de cca 1800 lei ceea ce reprezinta ... (vezi toată discuția)