avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1330 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Datorie asociatia de locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Datorie asociatia de locatari

Buna.
Azi proprietarii unui apartament au fost instiintati de catre un executor ca datoreaza asociatiei de locatari suma de cca 1800 lei ceea ce reprezinta aprox 550 lei debit principal , cca 600 lei chelt executare iar diferenta penalitati de intarziere si banuiesc dobanda la penalitati. debitul principal este acumulat in perioada mai 2010 si iunie 2012.mentionez ca in apartamentul respectiv nu s-a locuit efectiv din mai 2010. Intrebat fiind , executorul a mentionat procentul de 0,02% PENALITATE SI 0,04% dobanda la penalitate "cf ultimelor modificari ale cpr fiscala".Asa mi-a spus proprietarul apartamentului care a achitat azi suma de 600 lei din cei cca 1800. intrebarea mea este: sunt corecte aceste procente de penalitati? ele nu se aplica doar in cazul datoriilor fiscale? nu trebuiau aici respectate procentele din contractul incheiat cu fiecare proprietar?
Cel mai recent răspuns: johnpescar , utilizator 15:41, 13 Noiembrie 2013
Pentru 1800 lei sa te exzecute silit ? PAI sint altii care au si 5000lei si nu le bate exzecutoru la usa.! DEPINDE si de administrator.
Asa este , cca 1800 lei. Ideea a fost ca daca nu se platea azi macar jumate de suma s-ar fi pus poprire pe pensie propritarului. dar eu am nedumeriri asupra procentelor de penalitati aplicate . ele nu ar fi trebuie sa fie calculate cu procentele din ctr incheiat cu asociatia de locatari ? li s-a spus oamenilor cand au fost azi la executor ca s-a calculat cu procentele pe care le-am mentionat anterior. sau ar fi fost corect sa se aplice procentele din perioada fiscla la care se refera debitul? aici e nedumerire mea. eu stiu ca din 1 iulie 2013 parca se aplica aceste cote dar pt datoriile fiscale si inteleg aici debitele in relatia cu statul . sau nu?

si am spus , debitul era de cca 550 lei si restul penalitati , dobanzi si chelt de executare
Ultima modificare: Marți, 12 Noiembrie 2013
Adriantot, moderator
Pentru 1800 lei sa te exzecute silit ? PAI sint altii care au si 5000lei si nu le bate exzecutoru la usa.! DEPINDE si de administrator.

Nu, nu depinde de administrator, administratorul este un simplu angajat al asociatiei.
Conteaza cat este datoria sau ca aceasta este??
Legea 230/2007 Art. 50. - (1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
(3) Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.
Ultima modificare: Luni, 11 Noiembrie 2013
ContSters241232, utilizator
@androidu
Pentru 1800 lei sa te exzecute silit ?


Art 50 din L nr 230/2007 prevede dreptul in favoarea asociatiei de proprietari sa promoveze actiune in instanta avand drept obiect recuperare sume cu titlu de restanta,conditionat de termenul de 90 de zile de neplata,nu de valoarea debitului acumulat
O asociatie de proprietari cu presedinte de asociatie responsabil,in interesul general al asociatiei de proprietari si a membrilor proprietari,desfasoara acte si actiuni in termenul legal stabilit initial pentru stopare acumulare debit si in caz de neplata de promovare actiune pentru recuperare debit
2-
DEPINDE si de administrator.

Administratorul de imobil este angajat al asociatiei de proprietari,cu limita de competenta de executie hotarari ale adunari generale,presedinte si comitet executiv
Reprezentantul legal al asociatiei de proprietari este presedintele de asociatie,care in temeiul disp
L nr 230/2007 ART. 31
(1) Preşedintele asociaţiei de proprietari reprezintă asociaţia în derularea
contractelor şi îşi asumă obligaţii în numele acesteia. El reprezintă asociaţia de
proprietari în relaţiile cu terţii, inclusiv în acţiunile iniţiate de asociaţie
împotriva unui proprietar care nu şi-a îndeplinit obligaţiile faţă de asociaţie sau în
procesele iniţiate de un proprietar care contestă o hotărâre a adunării generale a
proprietarilor.

(2) Preşedintele asociaţiei de proprietari supraveghează şi urmăreşte aplicarea
hotărârilor adunării generale, respectarea prevederilor statutului şi acordului de
asociere, precum şi aplicarea deciziilor comitetului executiv. Acesta, în funcţie de
situaţie, poate propune comitetului executiv sau adunării generale, după caz, măsuri
împotriva celor care nu respectă regulile, regulamentele, hotărârile şi deciziile
asociaţiei de proprietari, conform prevederilor legale şi statutare.

@mihaielasasu
nu trebuiau aici respectate procentele din contractul incheiat cu fiecare proprietar?


Asociatia de proprietari nu este furnizor de servicii si nu incheie contracte cu fiecare proprietar
Valoarea penalitati si a dobanzii este corect impusa de instanta de judecata si este prevazuta de noile modificari ale codului fiscalwww.avocatnet.ro/content/art...
Inteleg implicarea dnei de la asociatia de locatari . E ok sa se implice in recuperarea debitelor . Inteleg si ca asociatia de locatari nu este societate prestatoare de servicii . insa nu este nici organ fiscal . iar eu inteleg ca s-a folosit acelasi procent de penlitate si mod de calcul ca si in relatia cu organele fiscale ale statului . Ok . asociatia are probabil statut de persoana juridica dar cetateanul este un simplu locatar . eu am o problema asupra incadrarii in aceste proocente si mod de calcul ceea ce face ca suma de plata sa fie foarte mare . inteleg ca penalitatile pot sa fie mai mari decat debitul insa ori ma cramponez eu asupra acestei nelamuriri a mele ori chiar nu este corect incadrat debitul la acest calcul . adiica nu cu modul de calcul asupra datoriilor fiscale . restul legat de legislatia asupra asociatiilor de locatari si asupra implicarii lucratorului de asociatie mi-e clar .

Alte discuții în legătură

Asociatie de proprietari raluctza raluctza Buna ziua.Am o intrebare,la asociatie de proprietari,ce este prioritar sa se achite?ceea condum adica intretinerea mea(apa,caldura,femeie de servici etc),sau ... (vezi toată discuția)
Penalizari la asociatia de proprietari camelia_neacsu camelia_neacsu Vreau sa stiu daca este corect ca penalizarea de la restanta de plata a cotelor de intretinere sa fie mai mare ca datoria (restanta ).Exemplu datoria 1.700 lei ... (vezi toată discuția)
Penalități asociație de proprietari silviu_n silviu_n Într-un raport de expertiză contabilă judiciară pentru stabilirea sumelor datorate de un proprietar restanțier, expertul plafonează penalitățile ... (vezi toată discuția)