avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1023 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Datorie asociatia de locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Datorie asociatia de locatari

Buna.
Azi proprietarii unui apartament au fost instiintati de catre un executor ca datoreaza asociatiei de locatari suma de cca 1800 lei ceea ce reprezinta aprox 550 lei debit principal , cca 600 lei chelt executare iar diferenta penalitati de intarziere si banuiesc dobanda la penalitati. debitul principal este acumulat in perioada mai 2010 si iunie 2012.mentionez ca in apartamentul respectiv nu s-a locuit efectiv din mai 2010. Intrebat fiind , executorul a mentionat procentul de 0,02% PENALITATE SI 0,04% dobanda la penalitate "cf ultimelor modificari ale cpr fiscala".Asa mi-a spus proprietarul apartamentului care a achitat azi suma de 600 lei din cei cca 1800. intrebarea mea este: sunt corecte aceste procente de penalitati? ele nu se aplica doar in cazul datoriilor fiscale? nu trebuiau aici respectate procentele din contractul incheiat cu fiecare proprietar?
Cel mai recent răspuns: johnpescar , utilizator 15:41, 13 Noiembrie 2013
Executorul judecatoresc este doar executor, nu finantist. A spus si el ce stia de pe la alte executari silite.....

Aveti dreptate si chiar asa s-au si calculat penalizarile, numai cu acel procent de 0,2% / zi de neplata a unei sume, fara dobanzi la penalizare.
mihaelasasu a scris:
Azi proprietarii unui apartament au fost instiintati de catre un executor ca datoreaza asociatiei de locatari suma de cca 1800 lei...

Oare de ce au asteptat proprietarii sa fie instiintati de executor?
Ei nu stiau ca au datorii fata de asociatie, ca au pierdut un proces, ca au o hotarare judecatoreasca nefavorabila, ca era mai ieftin (cel putin cu onorariul executorului) daca plateau direct la asociatie!?

Acum la penalizari...
Aplicarea penalizarilor in asociatia de proprietari nu are nici o legatura cu fiscul, codul fiscal, fiscalitatea s.a.m.d.
Va sugerez pentru lamurirea procentului de penalizari sa intrebati la asociatei care este procentul aplicat pentru restante in asociatia respectiva pentru ca poate sa difere de la una la alta.
Apoi vedeti pe lista de plata care sunt sumele restante si penalizarile, clar in lei, cuantumul acestora. Atunci putem discuta daca penalizarile sunt mai mari decat debitele si de ce.
Ceea ce vi se cere acum prin executor pot fi debitele catre asociatie, penalizarile calculate de asociatie dar si cheltuielile de judecata si cheltuilelile de executare.
Cand o sa le stiti separat pe fiecare, este mai usor de explicat si lamurit.
Aveti dreptate.Revin maine detaliat cu fiecare parte a sumei de cca 1800 lei.Cat despre faptul ca proprietarii nu stiau de restanta , asa este nu stiau intrucat nu ei au locuit in acel apartament ei avand un alt imobil la tara unde stau efectiv. Iau legatura cu executorul maine si revin cu detalii , proprietarii fiind constienti ca trebuie sa achite insa au fost extrem de nedumeriti cand li s-a detaliat suma totala si su inteles ca debitul fata de asociatie este mai mic decat penalitatile . despre cheltuieli de judecata nu au spus nimic.revin maine si va multumesc din suflet .
Intr-o asemenea situatie, cheltuielile de intretinere pot fi mai mici decat valoarea penalizarilor deoarece, proprietarul/chiriasul a achitat cu precadere doar debitele provenite din intretinere, ignorand sa achite si din debitul la penalizari. Situatia este de-acum clasica, am mai vazut postari ale unor useri care recunosc ca au debit atat la intretinere, cat si la penalizari, dar, cateodata la intelegere cu asociatia, achita total sau partial doar intretinere, urmand ca apoi sa achite si penalizarile. Cum spuneam, la un moment dat debitul la intretinere poate sa ajunga la zero, ramanand de achitat penalizarile. Proprietarul nu mai achita aceste penalizari - varii motive, insa asociatia, nemaiavand alta solutie, il actioneaza in justitie doar pentru penalizari... Deci €žfacerea de bine€ a asociatiei a complicat lucrurile in sensul ca debitele trebuiau sa fie achitate in ordinea formarii acestora, insa vedeti, de multe ori vrei sa ajuti penIn situatia dvs. este foarte tarziu sa va mai puneti intrebari de ce si pentru ce. Acest lucru se putea face inca din fazele preliminare ale procesului, sau chiar inainte de proces - la asociatie.
Pe de alta parte, poate acum ati inteles ce este cu aceste penalizari aplicate de as. proprietari, precum si baza legala.
Lecturati si acest topic: www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Miercuri, 13 Noiembrie 2013
Adam Grecu, utilizator
Intrebati executorul daca este vorba de executare silita sau amiabila. Sa va arate hotararea judecatoreasca legalizata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatie de proprietari raluctza raluctza Buna ziua.Am o intrebare,la asociatie de proprietari,ce este prioritar sa se achite?ceea condum adica intretinerea mea(apa,caldura,femeie de servici etc),sau ... (vezi toată discuția)
Penalizari la asociatia de proprietari camelia_neacsu camelia_neacsu Vreau sa stiu daca este corect ca penalizarea de la restanta de plata a cotelor de intretinere sa fie mai mare ca datoria (restanta ).Exemplu datoria 1.700 lei ... (vezi toată discuția)
Penalități asociație de proprietari silviu_n silviu_n Într-un raport de expertiză contabilă judiciară pentru stabilirea sumelor datorate de un proprietar restanțier, expertul plafonează penalitățile ... (vezi toată discuția)