Într-un raport de expertiză contabilă judiciară pentru stabilirea sumelor datorate de un proprietar restanțier, expertul plafonează penalitățile calculate pentru fiecare cotă lunară de întreținere la valoarea cotei lunare.
Textul din Legea nr. 230/2007 referitor la valoarea penalităților stabilite de asociație (art. 49 alin (1) ) prevede că acestea se stabilesc "fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat."
Astfel cum a fost formulată acțiunea, la un debit de cca 8000 lei erau calculate penalități de aprox 7500 lei (adică suma penalităților nu depășea debitul)) însă, prin plafonarea lor, sunt reduse la 4400 lei.
Care este interpretarea corectă?
Vă mulțumesc.
In raportul de expertiza,expertul contabil are obligatia sa precizeze concret temeiul legal de calcul
In ce temei legal plafoneaza penalitatile calculate pentru fiecare cota lunara de intretinere ?
Legal penalitatile se aplica succesiv si cronologic la fiecare suma cu titlu de restanta
Daca expertul nu precizeaza temei legal pentru plafonare ,atunci calcul este eronat si partea interesata poate solicita supliment de expertiza sau contraexpertiza
Este dreptul partii sa formuleze obiectiuni la Raportul de expertiza contabila intocmit in cauza. Legea 230/2007 prevede in linii mari limitele de aplicare ale procentelor de penalizare aplicate la debitul acumulat, dar Asociatia de proprietari este cea care isi stabileste cuantumul procentului de penalizare si algoritmul de calcul (art 30 din Legea 230/2007): alin (1) "Comitetul executiv, reprezentat de preşedintele asociatiei de proprietari, are următoarele atributii: lit. j): stabileşte sistemul propriu de penalizări ale asociatiei de proprietari pentru restantele
afişate pe lista de plată ce privesc cheltuielile asociatiei de proprietari, conform
prevederilor legale".
Algoritmul de calcul este simplu: se aplica procentul de penalitate la cheltuielile de intretinere din luna curenta (sa spunem 100x0.2%x30 zile intarziere=6 lei, dar daca are si un sold restant neachitat de 360 zile in cuantum de 1000 lei: 1000x0.2%x360 zile intarziere=720 lei). Asa se ajunge ca penalitatile de intarziere sa fie aproape egale cu debitul datorat.
Fiind vorba despre sume datorate lunar, fiecare cotă lunară (întreținere) acumulează un număr diferit de zile întârziere la plată. Cea mai veche are, de exemplu, 735 zile, următoarele au 728, 697 și, tot așa, până la cele mai recente. Pentru întreținerile care au întârzieri mari, penalitățile calculate depășesc baza de calcul, însă, per total, suma penalităților nu depășește suma datorată cu titlul de debit principal.
@ynocentta : temeiul legal invocat de expert este tocmai art 49 alin 1 din Legea nr. 230
Este dreptul legal al partilor in dosar sa depuna observatii scrise la raportul de expertiza. Daca observatiile sunt aprobate de catre instanta de judecata, expertul are obligatia sa respunda documentat, in scris, la acestea.
Avand la dispozitie toate documentele din dosar, instanta se va putea pronunta.