avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... recuperare bani din contract de imprumut
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

recuperare bani din contract de imprumut

in 2013 am facut un contract de imprumut (pe un an) cu o pers fizica cu virament suma prim banca. nu am primit inca banii.
contractul nu este prin notar. va rog mult sa imi spuneti daca imi mai pot recupera banii si cum .
multumesc.
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 16:00, 11 Februarie 2015
Va trebui să introduceți o acțiune în pretenții, la Judecătoria de la domiciliul debitorului, în care splicitați obligarea acestuia la restituirea sumei de bani, împreună cu dobânda legală, de la data depunerii acțiunii, până la data plății efective.

~ Conținut șters la cerere ~
artacomunicarii a scris:

Buna ziua, aveti mai multe variante. O optiune ar fi inceperea demersurilor pentru recuperarea pe cale amiabila cu ajutorul unui mediator.
O alta ar fi transmiterea unei somatii de plata urmata de o cerere in instanta pentru ordoananta de plata.
O a treia ar fi calea dreptului comun - cerere de chemare in judecata pentru recuperarea datoriei.

Important este ca debitorul dumneavoastra sa fie solvabil, daca se ajunge la executarea hotararii. Altminteri, veti cheltui bani degeaba pe proces caci nu veti avea ce sa executati la el.

Inca ceva: daca in termen de 3 ani de la data imprumutului nu intreprindeti nimic, va interveni prescriptia.



O mica precizare referitoare la prescriptie, 3 ani nu de la data imprumutului, ci de la data cand creanta devine exigibila, adica de la data cand banii trebuiau inapoiati.
multumesc pentru raspuns, pe cale amiabila am incercat, sunt solvabili.
as fi interesata de mediere, dar nu au vrut sa auda. aveti dreptate nu imi permit sa merg in instanta. suma este de 5000 euro.
Somatia de plata cum se face, imi puteti da cateva amanunte?
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Ordonanta de plata! Raul111 Raul111 In cazul unei asociatii de utilitate publica, care functioneaza in baza O.U.G 26/2000,in cazul in care membrii cu drepturi depline nu-si respecta obligatiile ... (vezi toată discuția)
og 5/2001 , somatia de plata - se mai aplica? flory1 flory1 Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca se mai poate introducere cerere de somatie de plata, in baza OG 5/2001 si respectiv art 119/2007 potrivit noului cod ... (vezi toată discuția)
Recuperare creante mroby mroby Buna tuturor, Sunt proaspat angajat ca si consilier juridic, la inceput de drum cum ar venii. As avea nevoie de putin ajutor, in ideea in care am de recuprat ... (vezi toată discuția)