avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 305 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Limitele urmaririi veniturilor banesti
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Limitele urmaririi veniturilor banesti

Un pensionar are 450 lei pensie lunara

De cateva luni are poprire pe 1/3 din pensie pentru o datorie la banca. Pentru cheltuieli de judecata a mai venit o poprire din partea executorului judecatoresc care vrea 1/3 din pensie. Va veni in curand o amenda contraventionala cu titlu executoriu, data de politie care vor cere 1/3 din pensie. Cati bani I se pot popri pensionarului care nu are nici macar jumatate din salariu minim pe economie?. Cum poate fi explicat pe intelesul tuturor aliniatul 3 al art. 728 cpc, mai jos mentionat, pentru pensionarul in cauza.

1. Se poate opri 1/3 din pensie
2. Se poate opri numai 1/3 din pensie oricate popriei sunt
3. Se poate opri 1/2 din pensie
4. Se poate opri 1/2 din pensie pensie oricate popriei sunt
5. Nu I se poate pune poprire pe pensie (conform art. 728 alin.3)


ART. 728 cod de procedura civila
Limitele urmaririi veniturilor banesti

(1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:

a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;

b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.

(3) Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.
Cel mai recent răspuns: mamalui matei , utilizator 09:51, 28 Martie 2017
Se aplica prevederile art.728(3)NCPC.
Cum se aplica daca deja pensionarul are poprire pe 1/3 din pensie!?. Traduceti pe intelesul tuturor alin 3, in aceasta speta.
~ Conținut șters la cerere ~
Multumim pentru raspuns. Asa poate intelege orice pensionar la ce se poate astepta. Nici un jurist de la casa de pensii nu a reusit sa traduca art.728 cpc.
Chiar daca stia nu acae nici un interes sa va explice deoarece voia, poate, sa recupereze cat mai repede banii.

Alte discuții în legătură

Cuantum poprire venituri radu.radauti72 radu.radauti72 Am o datorie de plătit la ANAF , mi s-a pus poprire pe salar, mi se oprește 1/3. dar venitul meu este de 600 lei. Se calculează poprirea la venitul de 600 ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu ContSters232561 ContSters232561 Buna seara! Am un salariat angajat cu 4 ore pe zi , avand un venit brut de 450 ron, respectiv 356 ron net(jumatate din salariu minim net pe economie). Am ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu cristina011417 cristina011417 Buna ziua, Tocmai mi s-a facut o poprire pe salariu ptr un credit neachitat.Eu lucrez 6 ore pe zi deoarece am un minor in intretinere si nu pot lucra 8 ... (vezi toată discuția)