avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Limitele urmaririi veniturilor banesti
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Limitele urmaririi veniturilor banesti

Un pensionar are 450 lei pensie lunara

De cateva luni are poprire pe 1/3 din pensie pentru o datorie la banca. Pentru cheltuieli de judecata a mai venit o poprire din partea executorului judecatoresc care vrea 1/3 din pensie. Va veni in curand o amenda contraventionala cu titlu executoriu, data de politie care vor cere 1/3 din pensie. Cati bani I se pot popri pensionarului care nu are nici macar jumatate din salariu minim pe economie?. Cum poate fi explicat pe intelesul tuturor aliniatul 3 al art. 728 cpc, mai jos mentionat, pentru pensionarul in cauza.

1. Se poate opri 1/3 din pensie
2. Se poate opri numai 1/3 din pensie oricate popriei sunt
3. Se poate opri 1/2 din pensie
4. Se poate opri 1/2 din pensie pensie oricate popriei sunt
5. Nu I se poate pune poprire pe pensie (conform art. 728 alin.3)


ART. 728 cod de procedura civila
Limitele urmaririi veniturilor banesti

(1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:

a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;

b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.

(3) Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.
Cel mai recent răspuns: mamalui matei , utilizator 09:51, 28 Martie 2017
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in urmatorul caz: copil cu varsta sub 2 ani, avand grad de handicap grav cu insotitor, Mama isi prelungeste CCC pana la 3 ani iar tatal are posibilitatea sa devina asistent personal al copilului sau sa incaseze indemnizatie de insotitor. Problema este ca acesta are pe numele sau o executare silita .

Intrebare:

indemnizatia de insotitor sau venitul asistentului personal ( angajat cu carte de munca prin primarie ) pot fi executate silit sau se incadreaza la art 728 din codul de procedura civila ?

Astept cu interes raspunsul dvs.
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire salariu pentru datorii card neachitate bobutanumihail bobutanumihail am avut la o banca un credit si un card de credit pe care nu le-am mai platit.am fost executat silit prin executor judecatoresc prin poprire pe salariu(prin ... (vezi toată discuția)
Retinere salariu fsaromania fsaromania am primit la serviciu poprire pe salariu de la o banca. eu mai am rate la kruk (preluate de la bcr) dar nu mi se opresc pe stat, le platesc la banca. de la ... (vezi toată discuția)
Poprire din salariu mirela1977 mirela1977 Daca un angajat are o poprire de la un executor judecatoresc si apare alta poprire de la alt executor ce suma se retine din salariu? (vezi toată discuția)