doresc sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema. Sotia mea a nascut in data de 03.03.2009, este studenta (nu a lucrat si nu lucreaza niciunde), an terminal la medicina si nu a beneficiat de niciun concediu pre- , post-, sau alte forme. Stiti cum este in facultate, ai lipsit, recuperezi. Nu se mai poate, repeti anul, mai ales la Stomatologie. Am depus dosarele de alocatie si indemnizatie in cel mai scurt timp posibil (m-am incadrat in cele 60 zile) si am asteptat banii. Adica 85% din venitul mediu net al meu, deoarece eu (tatal) am intrat in CIC si alocatia de 200 ron. Astazi, 14.06.2009, inca nu am vazut niciun ban de la stat, cu toate ca legea spune altfel (luna urmatoare datei aprobarii dosarului!!!!). M-am interesat la DMPS Timis si mi s-a spus ca ii voi primi in iulie (adica noi nu mancam 4 luni de zile pana catadicsesc sa ne dea banii ???) si retroactiv, DAR !!!!! data de incepere a calculului este data de 15.04.2009, adica la 42 zile de la nastere, deoarece statul considera ca sotia mea - studenta, a beneficiat de lauzie (42 zile) si nu imi acorda din data nasterii copilului. Nici indemnizatia! Nici alocatia! Spuneti-mi, este normal ? Mie nu mi se pare normal, ca asta inseamna ca familia mea nu mananca 42 zile. Indemnizatia de 200 ron de ce nu se primeste din data nasterii copilului? De ce si aceasta se calculeaza din data de 15.04.2009, adica dupa 42 zile de la nastere? La salariul meu, consider ca statul m-a privat de cca 1000 euro in aceasta perioada. Doresc un raspuns clar, bazat pe lege, daca se poate. Va multumesc! Florin
Buna ziua. Am sa va raspund eu:
Conform OUG 148/2005,
Art. 10. - (1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, reprezentând indemnizaţie şi stimulent, se cuvin şi se plătesc după cum urmează:
a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;@
b) începând cu data naşterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;
c) începând cu data adopţiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau încredinţării, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la data la care s-au aprobat ori, după caz, s-au instituit măsurile de protecţie a copilului;
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situaţii, inclusiv pentru cazul în care cererea a fost depusă peste termenele prevăzute la lit. a), b) şi c).
(2) Plata alocaţiei de stat pentru copii prevăzută la art. 4 alin. (1) lit. a) se face începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul.
Eu v-as sfatui sa faceti contestatie impotriva Deciziei emise de Agentia de plati si sa cereti aceste sume incepand cu data nasterii copilului. Sper ca mai sunteti in termenul de contestare prevazut pe decizie...
Multumesc pentru raspuns, dar toti au spus ca dureaza ceva pana vin banii asa ca am asteptat. Am intrebat luna aceasta pe cand banii si mi s-a raspuns ca sunt programat in iulie. Acum nu stiu termenul de contestare al acestei decizii
Termenul este de 30 de zile de la comunicare, aplicandu-se prevederile Legii 554/2004. Cu banii stiu ca este o problema, sunt mai multe judete in aceasta situatie, insa decizia ar fi trebuit sa o primiti. Eu v-as sfatui sa nu mai asteptati, ci sa mergeti la Agentia de Prestatii si sa o solicitati, apoi sa depuneti contestatia in termen, la Tribunal, sectia contencios administrativ. Cererea este scutita de timbru si taxa de timbru.
Multumesc inca o data! Doresc sa mentionez ca singurele "hartii" pe care le-am primit au fost de la Primaria Mun. Timisoara, de fapt 2 biletele pe care sunt notate dosarele inregistrate si data lor, adica cel ptr Alocatie si cel ptr Indemnizatie. Trebuia sa primesc si altceva? CE? CUM?
Trebuie sa primiti decizie privind stabilirea indemnizatiei pentru crestere si ingrijire copil. In baza acelei decizii veti beneficia de plata acestei indemnizatii, si tot in ea este calculat cuantumul dreptului, perioada de acordare, etc.
In ceea ce priveste alocatia, eu spun sa asteptati pana primiti prima transa. In mod normal copilasul trebuie sa primeasca alocatie incepand cu data de 01.04.2009.