Buna!parintii mei sunt divortati de 30 ani...timp in care noi copii nu am tinut legatuta cu tatal...dupa 30 de ani aflam ca tatal a decedat iar in urma lui sunt 3 credite scoase de la banci...intrebarea mea este:se poate sa ni se puna noua in carca aceste datorii?tin sa mentionez ca el de 30 de ani a locuit in concubinaj cu femeia care ne-a destramat familia si acea persoana s-a "bucurat"de banii scosi.noi nici nu stiam de credite pana ce el nu a decedat si scumpa lui concubina ne-a informat de aceste datorii.ce este de facut?multumesc
Exercitati-va dreptul de optiune succesorala in sensul renuntarii la mostenire (adica renuntarea la patrimoniul tatalui: active - bunurile si pasive - datoriile).
Masa succesorala e compusa din active (bunuri) si din pasive (datorii). In functie de bunurile care se afla in masa succesorala, hotarati daca acceptati sau nu mostenirea de pe urma tatalui dvs.
Creditele se moștenesc numai dacă acceptați moștenirea (expres sau tacit), dar se plătesc din bunurile moștenite sau dacă pastrati acele bunuri, plătiți pana la limita valorii bunurilor.
Chiar daca a decedat înainte de oct 2011, nu veți plăti aceste datorii întrucât sunteți străin de moștenire.
Concubina nu îl moștenește, insa poate e coplatitor în contract, asa ca va avea onoarea de a plăti acest credit.