avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Instanta de recurs a dat ce nu s-a cerut. Dar a dat ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Instanta de recurs a dat ce nu s-a cerut. Dar a dat mai mult. Contestatie sau revizuire

Va salut stimati colegi si participanti la forum. Am o speta care mi-a lasat un gust amar. Ma gandesc sa o atac, nu am incotro, dar m-ar bucura si alte opinii, favorabile sau contrare. Nu conteaza..Speta este urmatoarea: Societatea X, prestator, cheama in judecata societatea Y, beneficiar, pentru ca instanta, judecatoria, sa pronunte o hotarare prin care sa oblige beneficiarul sa achite restul de plata pentru o lucrare de constructii efectuata de prestator. La fond, in fata judecatoriei, beneficiarul nu se prezinta. Dovada de citare s-a intors cu mentiunea "afisat pe usa principala". Societatea X nu mai propune alte probe, depune contractul si dovada achitarii unei plati partiale. Judecataria pronunta o hotarare prin care o obliga pe societatea Y sa plateasca restul de suma precum si penalitatile contractuale. Y face recurs si, ca unica cerere, solicita casarea hotararii din fond pe motiv ca nu a primit citatia si trimiterea spre rejudecare la judecatorie pentru administrarea probatoriul cu expertiza si interogatoriu. Tribunalul ramane in pronuntatre si STUPOARE: admite recursul, caseaza sentinta, rejudeca in fond si respinge actiunea ca nefondata!!! REPET, recurenta a cerut strict casarea cu trimitere pentru administrarea probatoriului, pentru ca nu a participat la dezbateri. Astfel societatea X este in postura paradoxala de a fi efectuat o constructie si de anu mai putea cere plata ca urmare a autoritatii de lucru judecat...Ce parere aveti? Revizuire sau contestatie in anulare? Avand in vedere ca Tribunalul a dat mai mult decat s-a cerut si chiar ceea ce nu s-a cerut! Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Mihai Valentin Neagu , Avocat 17:45, 22 Iunie 2009
pai, daca s-a dat ceea ce nu s-a cerut si chiar mai mult... incercati revizuirea:innocent:
Merci de sugestie...Dar intrebarea mea era daca v-ati mai confruntat cu asemenea aberatii si cum ati procedat. Sau cum credeti ca ar trebui procedat cel mai bine...
vento a scris:

.....Speta este urmatoarea: Societatea X, prestator, cheama in judecata societatea Y, beneficiar, pentru ca instanta, judecatoria, sa pronunte o hotarare prin care sa oblige beneficiarul sa achite restul de plata pentru o lucrare de constructii efectuata de prestator. ...


pai daca se judeca prestatorul cu beneficiarul :D
In aceste conditii aveti calea revizuirii.
Motivarea deciziei cred ca va este indestulatoare.
Este important de stiut daca in fata instantei de recurs partea recurenta, in afara motivarii privind citarea viciata, a facut si aparari pe fondul cauzei fata de cererea initiala. Este posibil ca instanta sa fi apreciat ca procedura de citare a fost indeplinita corect la prima instanta si casand hotararea (asa cum s-a cerut) sa procedeze la rejudecarea pe fond, in temeiul art. 312 alin. (4) C.proc.civ. Desi uneori poate parea exhaustiva, pe langa replica la motivele de recurs, apararea intimatului in recursul impotriva hotararilor care nu mai pot fi atacate cu apel este bine sa includa reluarea sustinerilor din fata instantei de fond. Sa va asteptati ca partea adversa sa solicite mentinerea hotararii motivand optiunea legala a instantei de recurs de a proceda din oficiu la rejudecarea pe fond.
Construiti motivele de revizuire pe dispozitiile extra/plus petita ale instantei de recurs, dar fiti gata sa motivati solid neaplicarea principiilor disponibilitatii si contradictorialitati, precum si necesitatea cercetarii judecatoresti in doua grade de jurisdictie, in cazul in care recurentul parat s-a aparat fata de pretentiile intimatului-reclamantului doar in fata instantei de recurs. Insistati pe limitarile probatorului ce poate fi administrat in fata instantei de recurs, care impiedica o cercetare judecatoreasca deplina, rezultand o proasta administrare a justitiei.
Ultima modificare: Luni, 15 Iunie 2009
Gabriel Stelea, Avocat

Alte discuții în legătură

Revizuire shhomerul shhomerul in cazul unei revizuiri a unei hotarari a instantei de recurs atunci cand s-au judecat doua recursuri atat al paratului cat si al reclamantului care este ... (vezi toată discuția)
Este admisibila procedura revizuirii intemeiata pe art.322 (2)? RADU SAVALACHE RADU SAVALACHE Buna ziua. Ma adresez practicienilor in stiinte juridice care au intalnit urmatoarea situatie sau care pot gasi dezlegare acestei spete: Instanta de fond ... (vezi toată discuția)
Revizuire decizie recurs care evoca fondul ContSters305985 ContSters305985 intr-o cauza avand ca obiect revizuire decizie recurs pronuntata potrivit 304 indice 1 cpc, ( adica fara drept de apel ..cu recurs devolutiv- e pentru ... (vezi toată discuția)