avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Inselaciune, abuz de incredere sau nimic
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Inselaciune, abuz de incredere sau nimic

Salutare colegi, am nevoie de sfatul vostru, nu ma pot calma si am o mare problema.

In data de 08.02.2015, m-am deplasat in orasul Tecuci judetul Galati pentru a vinde autoturismul Volkswagen Golf V, inregistrat cu nr. B-702-TZC, proprietate mamei mele, asa cum am convenit telefonic cu domnul escroc. La randul sau acesta din urma in calitate de intermediar, sustinand fara a prezenta un act doveditor, ca este imputernicit prin procura notariala de catre proprietarul de drept, urma sa-mi vanda autoturismul Audi A4, proprietatea lui unui cetatean din judetul Timis. Schimbul urma sa fie intre autoturismul Volkswagen Golf V,. Astfel, am verificat masinile si am constatat ca automobilul ce urma sa il achizitionez avea mici defecte, dar cu toate acestea am acceptat schimbul intre cele doua autoturisme mentionate. Dat fiind faptul ca trocul a avut loc la orele 22:00 (seara de duminica), ne-am aflat in imposibilitatea de a incheia intr-o maniera legala schimbul, respectiv de a intocmi un act de vanzare-cumparare pentru fiecare dintre cele doua autoturisme. Am stabilit de comun acord cu escrocul sa incheiem cele doua contracte de vanzare-cumparare in prima zi lucratoare urmatoarei schimbului, si anume 09.02.2015. Tot de comun acord am stabilit fiecare dintre noi sa intre in posesia autoturismului ce urma sa faca obiectul contractului mentionat. Fiind de buna credinta am preluat autoturismul Audi A4, si am plecat spre Bucuresti. Pe drum am constatat mai multe defectiuni la autoturism si anume probleme cu sistemul de franare, probleme cu sistemul de iluminare si cu stergatoarele imi mergeau dar nu stropea cu apa pe parbriz. Astfel m-am ingrijorat destul de mult in privinta drumului pana la Bucuresti in regim de siguranta. Aceste fapt m-a facut sa ma razgandesc in privinta schimbului. Prin urmare am incercat contactarea telefonica, intr-un final reusind sa o stabilesc. I-am adus la cunostinta ceea ce am constatat, precum si decizia mea de a reveni asupra hotararii initiale, solicitandui sa-mi inapoieze autoturismul Volkswagen Golf V, urmand ca si eu sa procedez la fel. Acesta mi-a refuzat solicitarea.

In data de 09.02.2015 am incercat din nou sa iau legatura cu escrocul prin nenumarate apeluri si mesaje telefonice, in care ii precizam ca doresc finalizarea tranzactiei in mod oficial, respectiv prin incheierea contractelor de vanzare-cumparare. Pana la acest moment nu am nici un raspuns din partea lui. Precizez ca i-am inmanat impreuna cu golf-ul si cartea talonul asigurare si o copie dupa buletin si el la fel mi-a dat cartea talonul copie dupa buletin asigurare si copie dupa buletinul proprietarului in acte.

In cazul in care nu prea am ce face, cum as putea anula eventualele amenzi rutiere venite din aceasta pricina
Ultima modificare: Miercuri, 11 Februarie 2015
Laurentiu_busuioc, utilizator
Cel mai recent răspuns: Laurentiu_busuioc , utilizator 07:59, 16 Februarie 2015
Din moment ce nu ati incheiat contractul de vanzare-cumparare, legal inca sunteti proprietarul masinii. Puteti formula o plangere penala impotriva acelei persoane.
Si eu si alte persoane la fel am judecat problema insa am vorbit si cu mai multi oameni ai legii (politai si comisar) si acestia au zis ca nu se poate ca e troc intelegere intre voi . Ok troc dar eu am fost inselat in acest troc. Am vorbit si cu o persoana de la IGP si mi-a zis ca nu pot sa procedez asa pentru ca atunci denot rea credinta ca si cum as vrea sa dobandesc ambele autoturisme. In cazul in care nu mai pot recupera masina, macar eventualele amenzi de la administratia financiara cum le pot anula ?
Art. 238-Abuzul de încredere

(1) Însuşirea, dispunerea sau folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de către cel căruia i-a fost încredinţat în baza unui titlu şi cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

atunci când se stabileşte un raport juridic civil cu privire la un bun aparţinând unei persoane în calitate de proprietar, nu se ridică nici o problemă; aceasta va putea solicita restituirea bunului de la cel căruia i-a transmis detenţia, fie printr-o acţiune civilă în procesul civil ), fie printr-o acţiune civilă exercitată în cadrul procesului penal pornit pentru săvârşirea infracţiunii de abuz de încredere în temeiului prevăzut de codul de procedură penală.
Puteti formula o plangere penala ,cu aceasta puteti dovedi ca nu sunteti responsabil de eventualele amenzi primite ulterior datei plangerii . Si trebuie sa va miscati repede ,pana nu ajunge la altcineva bunul .
verificați-vă autoturismul Audi A4 și documentele la RAR și la un organ de poliție! Ați putea avea surprize. De verificat: serie șasiu (VIN) să nu fie furat, modificat etc., precum și documentele să nu fie modificate sau false (ITP și asigurarea să vă fie ok). Nu ați specificat dacă este înmatriculat în Ro sau nu?
Dacă e adus de curând în țară ar putea fi dat în consemn la frontieră după ce s-a făcut trocul.
În concluzie, puneți în practicî mesajele de mai sus.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Februarie 2015
Daniela Gratiela, Alte profesii

Alte discuții în legătură

Autoturism oferit cu imprumut, reparare defectiuni Dannyytiesto Dannyytiesto Va aduc la cunoștință următoarea situație : M-am rugat de un prieten sa îmi împrumute mașina sa pentru o perioada scurta pana când vine în tara! ... (vezi toată discuția)
Autoturism cumpărat și ulterior pus sub sechestru Wanzer Wanzer Bună ziua! Am \"cumpărat\" in august 2020 un autoturism (printr-o terță persoană, de la un cunoscut al lui). Am trecut \"cumpărat\" pentru că eu i-am ... (vezi toată discuția)
Solutii pentru a nu plati timbrul de mediu-contractul de comodat ccc19 ccc19 Pentru autoturismele care sunt deja inmatriculate in Romania,dar pentru care nu s-a platit niciodata timbrul de mediu,sau s-a platit dar banii au fost ... (vezi toată discuția)