avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 338 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Autoturism oferit cu imprumut, reparare defectiuni
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Autoturism oferit cu imprumut, reparare defectiuni

Va aduc la cunoștință următoarea situație :
M-am rugat de un prieten sa îmi împrumute mașina sa pentru o perioada scurta pana când vine în tara! Acesta a fost de acord, am luat mașina de la tatăl său, am mers cam 400 de km și s-a defectat! Menționez faptul că mașina a stat pe dreapta mai bine de jumătate de an nefiind folosita deloc! Am mers la mecanic am reparat defectiunea în cauză și i-am spus proprietarului ca restul defectiunilor pe care le are la momentul acesta nu sunt din cauza mea! Eu fiind de buna credință i-am reparat ce am considerat ca s-a stricat din cauza mea însă acesta vrea sa ii repar și defectiunile actuale! Ce pot sa fac în cazul acesta?!?? Eu nu doresc sa ii repar mașina întrucât nu este vina mea ca s-a stricat! Ma poate da în judecată?!??mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Dannyytiesto , utilizator 19:42, 14 Noiembrie 2016
Atat timp cat ati convenit utilizarea provizorie a vehiculului fara incheiere de contract de comodat,fara executare de verificare tehnica in unitate specializata,este dificil proprietarului sa probeze ca defectiunile existente la vehicul se datoreaza utilizarii/culpei dv
Ar trebui sa discutati concret cu proprietarul sa explicati,eventual sa solicitati inclusiv opinia unui service autorizat vis-a-vis de defectiunile evidentiate si daca acestea nu se datoreaza faptului ca o perioada vehiculul nu a fost utilizat ,nu a fost intretinut
Practic este un contract de comodat.
Este greu de spus cine are dreptate deoarece ar trebui sa ii dati masina in buna stare dar depinde si de natura defectiunilor.

Mergeti la un service auto ca sa va lamuriti.
Nu am incheiat niciun contract in acest sens, a fost doar o conventie verbala in care el si-a dat acordul sa utilizez autoturismul. Din cele discutate cu mecanicul care lucreaza intr-un service autorizat defectiunile se datoreaza faptului ca masina a stat si nu am fost utilizata o perioada lunga de timp, fiind tinuta afara, expusa la conditii meteo. Defectiounile sunt la motor, ceea ce poate duce si la banuiala rezonabila ca acestea puteau sa existe si inainte ca acesta sa imi imprumute masina si sa stie de existenta lor iar eu sa platesc reparatia lor. Eu practic am mers pe incredere si am considerat ca nu mai este necesara verificarea intr-un service, dar se pare ca am picat pe locul doi.
tot ce as dori sa stiu este daca ma poate obliga sa ii repar masina?
Exista contract ca act juridic și este comodat.
Dacă zice cineva altceva nu stăpânește dreptul la un mod suficient.

Se cam pare ca ati fi vinovat deoarece trebuia sa va îngrijiți de mașină cu diligenta ca un proprietar.
Asa pare la o prima vedere...culpa dvs.
Dar exista diverse apărări...

Un proces poate fi destul de complicat și sa fie necesara și o expertiza tehnica.

Cat ar costa reparația?
autoturismul este din anul 2000 si este din anglia, este evaluat la aproximativ 800 de euro iar o eventuala reparatie ar costa cam jumatate din valoarea ei, ceea ce este enorm. daca este necesara o expertiza tehnica in cazul asta o va suporta proprietarul pentru ca el trebuie sa dovedeasca faptul ca aceasta nu era defecta inainte sa imi ofere mie masina. din punct de vedere juridic nu cred ca are vreun efect asupra mea, pentru ca eu doar am cerut si el a oferit, ceea ce este doar o simpla intelegere verbala. partea care s-a defectat la motor eu am reparat-o din bun simt, insa din constatarea facuta de mecanic se pare ca defectiunea era mai veche si era doar o chestiune de timp pana sa se intample. totodata nu cred ca este doar culpa mea pentru ca i se putea intampla si lui!

Alte discuții în legătură

Nulitate contract vânzare-cumpărare auto Luiza Cio Luiza Cio Bună seara! Am o problema. Am achiziționat un bmw seria 3 2007 la un preț acceptabil pentru o mașină care trebuia să fie fără probleme! După ... (vezi toată discuția)
Raspunderea patrimoniala costin romica costin romica Utilizez masina de serviciu si in urma cu cateva luni am constatat ca motorul a inceput sa consume ulei. Masina a fost dusa intr-un service pt. ... (vezi toată discuția)
Am cumparat o masina care s-a defectat din prima zi dupa achizitionare mioara123 mioara123 Buna ziua, Acum exact 14 zile am cumparat o masina, din 2009 de la un domn care parea de buna credinta. Am vazut masina, mi-a placut cum merge si am fost cu ... (vezi toată discuția)