avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Raspunderea patrimoniala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Raspunderea patrimoniala

Utilizez masina de serviciu si in urma cu cateva luni am constatat ca motorul a inceput sa consume ulei. Masina a fost dusa intr-un service pt. reparatie.
Este normal ca angajatorul sa-mi solicite recuperarea contravalorii reparatiei ?
Mentionez ca masina are reviziile efectuate la zi, si nu sunt angajat pe post de sofer.
Cel mai recent răspuns: costin romica , utilizator 15:28, 13 Martie 2016
Daca nu aveti incheiat un contract de imprumut de folosinta(art.2.158 NCC) si nu indepliniti functia de sofer, va fi greu sa dovedeasca culpa si respectiv raspunderea dvs.
Nu cred ca este normal asa ceva, intrucat consumul mare de ulei al masinii se datoreaza regimului de lucru al motorului.

Ar trebui sa dovedeasca ca asa ceva se datoreaza dvs
Am contract de garantie prin care se stipuleaza la obiectul contractului,ca ma oblig la acoperirea eventualelor PAGUBE cauzate in gestiune. Eu consider ca nu mi se datoreaza mie acesta uzura a motorului cu 265000 km parcursi. Art.254 aliniat 2 din codul muncii stipuleaza ca salariatii nu raspund de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
Cei de la service au ajuns la concluzia ca piesele defecte constatate in urma demontarii , au fost din cauza ca motorul nu a avut suficent ulei. Mentionez ca masina a fost predata in stare de functionate, fara zgomote anormale la motor.
Uzura motorului nu poate fi considerata "paguba". La fel cum si uzura cauciucurilor nu poate fi considerata paguba.

Uzura este un fenomen normal in procesul de utilizare al echipamentelor indiferent de natura lor, vehicule, utilaje, etc..

Acum veniti cu mai multe "detalii" care pot schimba situatia!

In contractul pe care il aveti incheiat cu angajatorul nu sunt prevazute si obligatii privind exploatarea vehiculului?

Nu sunt specificate in contract daunele pentru care utilizatorul poate fi raspunzator (accident din vina utilizatorului, furt ca urmare a neasigurarii masinii, etc.) ?

Daca cei de la service au ajuns la concluzia ca piesele s-au defectat ca urmare a lipsei de ulei atunci ar fi trebuit sa prezinte un raport de constatare in care sa mentioneze ca in loc de 4 litri de ulei s-au gasit in motor doar 2 sau 1.





Ultima modificare: Duminică, 13 Martie 2016
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

Probleme dupa revizia auto obligatorie Vulturudac Vulturudac probleme dupa revizia auto obligatorie la masina noua de 2 ani,8000 km dupa revizie a disparut autocolant cu date identificare motor de sub capota ... (vezi toată discuția)
Prestatii service auto TANASEMARIN TANASEMARIN Am achizitionat prin leasing pe firma (in derulare) un autoturism pentru care am efectuat toate reviziile tehnice conform cartii de exploatare, fara a depasi ... (vezi toată discuția)
Evaluare corecta? cmdalina cmdalina Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema, intrucat nu sunt sigura ca evaluarea autoturismului s-a facut corect. Acum 2 saptamani am fost ... (vezi toată discuția)