avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 993 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... evaluare corecta?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

evaluare corecta?

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema, intrucat nu sunt sigura ca evaluarea autoturismului s-a facut corect.
Acum 2 saptamani am fost implicati intr-un accident rutier in urma caruia masina noastra a fost grav avariata, vina apratinea celuilalt sofer, pe asigurarea caruia urma sa ne reparam masina. Soc. de asigurari ne-a cerut un deviz pt repararea masinii, deviz care se ridica la 17000 lei, suma ce depaseste valoarea masinii. Dupa o saptamana de la depunerea actelor la soc. de asigurare am primit si raspunsul lor cu privire la valoarea de despagubire.
Au stabilit pt autoturism - fiat punto 2002, cu aprox. 120.000 km rulati, o durata de utilizare de 7 ani, 5 luni si 2 zile - desi in cartea tehnica a masinii data primei inmatriculari este iulie 2002 si nu 01.01.2002 cum au trecut cei de la asigurari si un grad de uzura de 75%. Dupa tabelul coeficientilor de uzura nr. 1, la 7 ani utilizare si stare satisfacatoarea, coeficientul de uzura este max. 72%. De unde au trecut ei 75%?
De asemenea ma nemultumeste faptul ca autoturismul a fost trecut la o stare de intretinere satisfacatoare, desi autoturismul a fost foarte bine intretinut, nu avea deformari ale caroseriei, barelor de protectie, motorul functiona foarte bine, tapiseria nu era rupta, singura deficienta fiind la capota, niste puncte mici ca si cum ar fi sarit scantei de la o sudura, dar nu mai mult de 1 dm insumat. Cum as putea sa ii determin, tinand cont de aceste lucruri sa imi incadreze autoturismul intr-o stare de intretinere medie?
Valoarea maxima a despagubirii stabilita de asigurator este de 2200 euro, iar valoarea epavei 700. Intrucat cu 2200 euro cat imi dau ei nu reusesc nici sa imi repar autoturismul nici sa imi iau unul second hand similar celui avut (intrucat valoarea in piata este in jur de 3500 euro) care credeti ca este cea mai buna alternativa de a-mi recupera paguba? Exista posibilitatea sa le spun celor de la asigurari sa pastreze epava si sa imi dea 2900 euro, valoarea autoturismului la data accidentului conform evaluarii lor?
Credeti ca este corecta evaluarea facuta de societatea de asigurari?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 01:17, 3 Iulie 2009
buna ziua
daca aveti dubi cu privre la evaluarea facuta solcitati sa se efectueze o expertiza unde va numiti un expert parte de specialitate care sa verifice si sa constate daca este legala evaluarea facut de firma de asigurari .
Ultima modificare: Joi, 2 Iulie 2009
ContSters58959, utilizator
Daca va incadrati in starea de intretinere satisfacatoare coeficientul de uzura este bine ales. Criteriile pe baza carora un autoturism se incadreaza in stare de intretinere satisfacatoare sunt:

stare de întretinere satisfăcătoare - vehiculul prezintă: deformări ale caroseriei, barelor de protectie si capacelor de roti mai mari de 10 dm², însumat pe întreaga suprafată exterioară: degradări ale vopselei, pierderea totală a luciului, cu exfolieri pe o suprafată totală mai mare de 1 cm², cu urme pronuntate de rugină aparentă si zgârieturi; tapiteria deteriorată si murdară; cauciucurile uzate neuniform, cu accentuări pe unul dintre flancuri, ca urmare a unui reglaj necorespunzător al directiei; motorul cu urme de ulei pe părtile superioare si laterale ca urmare a scurgerilor la capacul distributiei, al chiulasei sau pe lângă garniturile de etansare; joc mare la volanul directiei.

Atentie la pretul de nou al autoturismului.

Succes!!!!!
Starea satisfacatoare rezida urmare nr.km. la bord, care depasesc media anuala de 15000.
Nu este nevoie neaparat de expertiza.Puteti solicita calculul (in scris) evaluarii, conform Ord.CSA 20/2008 , plecand de la valoarea de catalog , anul/pag./pozitia care sa corespunda dotarilor avute de autoturism.Daca sunt erori, puteti actiona in judecata asigratorul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema asigurari. grad de uzura al vehiculului estimat gresit andrei_jil andrei_jil Buna dimineata, Am un autoturism audi a6 din 2002 cu 269 000 km, care a suferit un \"mic\" accident in urma caruia a ajuns epava ( dauna totala ). Toate ... (vezi toată discuția)
Problema cu societatea de asigurari... geo26 geo26 Cu respect! Ma confrut cu urmatoarea problema in materie de asigurari: autoturismul meu a fost avariat in proportie de 85%, mi s- a ca voi fi incadrat la dauna ... (vezi toată discuția)
Proleme daune asigurare rca nebundlegat nebundlegat Buna ziua. Ma adresez dvs pt ca am o mare problema. In data de 18.03.2009 circuland regulamentar am fost izbit frontal de o dacie 1310 din 90`, in urma ... (vezi toată discuția)