avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1043 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Neintelegeri in asociatia de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Neintelegeri in asociatia de proprietari

Buna ziua,
sunt proprietara unui apartament la parter intr-un bloc din Ploiesti, din 2005. In luna decembrie am facut o cerere catre presedinta asociatiei pentru urmatoarele probleme:
- repararea/rebransarea caloriferului de pe casa scarii, deoarece peretele apartamentului meu catre casa scarii are igrasie;
- eliberarea uscatorului (acesta fiind ocupat cu diverse: mobila, biciclete, etc).
A urmat o sedinta de scara. La aceasta sedinta majoritatea au fost impotriva acestor doua probleme, precizand in legatura cu caloriferul ca a fost debransat in 1998 (am cerut acte, dar nu mi s-au prezentat).

Am citit legea 230/2007 si legea 325/2006. Am descoperit ca un calorifer din condominiu nu poate fi debransat fara acordul vecinilor de pe orizontala si verticala. In legatura cu uscatoria, am fost la primarie si presedinta a fost anuntata sa se elibereze uscatorul in 30 de zile. Dar majoritatea locatarilor nu sunt de acord.

Am 2 intrebari:
1. Daca caloriferul a fost debransat in 1998 pot sa cer rebransarea, tinand cont de problemele de igrasie pe care le am in apartament si cum se poate acest lucru? Este nevoie de acordul a 50%+1 in adunarea generala? Cum se poate ca un proprietar nou sa suporte consecintele deciziilor luate de un proprietar anterior? Daca nu a fost debransat in 1998 si este doar inchis de asociatie, cum pot sa obtin functionarea lui?
2. Cum ma sfatuiti sa procedez in problema cu uscatorul?

Va rog, daca ma puteti ajuta.
Cel mai recent răspuns: lizica , utilizator 13:26, 12 Februarie 2017
1-
Cum se poate ca un proprietar nou sa suporte consecintele deciziilor luate de un proprietar anterior?

Aici se pot pune "n" intrebari
Astfel ,cand dvs ati demarat demersurile pentru achizitie apartament nu ati verificat toate aspectele care eventual puteau sa va cauzeze prejudicii ?
2-
Daca nu a fost debransat in 1998 si este doar inchis de asociatie, cum pot sa obtin functionarea lui?

Vedeti dvs solicitati raspuns la o situatie pe care nici dvs nu o cunoasteti sau nu o prezentati corect sau complet
Este o diferenta semnificativa atat tehnica cat si de ordin juridic intre debransare si inchidere calorfifer
Daca este vorba despre debransare ,pentru repintroducerea in circuit trebuie reluata procedura prin adunarea generala
Dar,trebuie sa constientizati ca la un calorifer care nu a mai functionat din 1998 exu=ista posibilitatea ca acesta sa nu mai functioneze in limitele tehnice
Daca este vorba strict de inchiderea robinetului de alimentare cu agent termic,este necesar acordul vecinilor
Daca nu se solutioneaza la nivelul asociatiei de proprietari,aveti dreptul sa va adresati instantei de judecata
2-Pentru uscator faceti cerere la presedinte
3-De regula in majoritatea asociatiillor de proprietari se formeaza relatii de prietenie,
intrajutorare
Trebuie sa constientizati ca in unele asociatii de proprietari-conditionat de calitatea,statutul social al locatarilor ,datorita dezinteresului,diferentei de opinii,se realizeaza un climat de jungla,unde domneste dezordinea si dezinteresul iar initiativa si cererile singulare sunt estompate de dezinteresul majoritatii
Multumesc pentru raspuns!
Da, intr-adevar, am pus problema in 2 moduri diferit, deoarece nu stiu exact care este situatia reala cu acest calorifer.
Raspunsul primit in scris, in urma cererii din decembrie a fost "Caloriferul de pe casa scarii, in zona iesirii de urgenta, este blindat din cauza deteriorarii, inca din anul 1987 si scos din uz, in ziua de 4.11.1998 de catre Dalkia, cand, la aceasta data, s-a convenit ca el sa ramana asa definitiv, masura admisa si in sedinta de acum."
Ulterior am cerut in scris acte doveditoare care sa sustina explicatia, dar inca nu le-am primit. Ceea ce ma intereseaza pe mine este situatia in care intr-adevar acest calorifer a fost debransat, eu ca proprietar din 2005 trebuie sa suport pur si simplu o decizie luata de proprietarul anterior? Iar daca o lege nu se aplica retroactiv, cum se poate utiliza legea 325/2006 in care se specifica faptul ca un consumator din condominiu nu poate fi debransat decat cu acordul vecinilor de pe orizontala cat si pe verticala?
Daca merg in instanta am castig de cauza sau se va concluziona ca trebuie sa ma supun deciziei a 50%+1 dintre locatari, cu toate ca aceasta decizie ma afecteaza direct?

Pentru uscator am facut o cerere in decembrie, la care mi s-a raspuns ca tot 50%+1 au hotarat sa fie folosit ca camera de servitute. Am fost la primarie, unde am sesizat verbal toate aceste probleme. Dna presedinta a fost anuntata sa se elibereze uscatorul in 30 de zile. Dar 50%+1 au hotarat din nou ca aceasta camera, uscatorul, sa fie folosita "dupa bunul plac al fiecarui proprietar".

La ultima sedinta am incercat sa imi spun punctul de vedere, pe fapte reale si articole din lege. Raspunsul primit de cei 50%+1 a fost ca in aceasta asociatie legea o decid ei.

Intr-adevar, sunt consternata de faptul ca un grup de oameni, cu interese comune, pun monopol intr-o asociatie, se voteaza chipurile 50%+1, despre care am dubii ca ar fi procentul real intotdeauna. Cel putin la ultima sedinta, s-a constatat ca ar fi prezenti proprietarii a 16 apartamente. Am numarat persoanele, erau 16, dar foarte multi sot/sotie/1 apartament???

Cand am cumparat apartamentul presedinta a spus ca nu sunt probleme. Nu am fost anutata la cumparare despre debransarea caloriferelor de pe scara.
Ultima modificare: Joi, 12 Februarie 2015
Adriantot, moderator
ofarcas76 a scris:
1. Daca caloriferul a fost debransat in 1998 pot sa cer rebransarea..

Da, puteti cere rebransarea si, asa cum ne-ati relatat, ati si cerut acest lucru. Dar nimeni nu este obligat sa raspunda pozitiv la cerea dumneavoastra si, asa cum s-a intamplat, vi s-a raspuns ca nu se va rebransa caloriferul de pe casa scarii.
Proprietarii, inclusiv cel care v-a vandut dumneavoastra, au hotarat cu mult timp in urma acest lucru. Tot asa proprietarii au hotarat sa repare terasa, sa instaleze apometre, sa inchirieze poate ceva din proprietatea comuna, sa intezica montarea antenelor pe terasa blocului si alte asemenea. Un nou proprietar beneficiaza de toate acestea fara ca cineva sa-i ceara votul, acordul pentru ceea ce a fost hotarat. Daca pe viitor, participand la adunarile generale, veniti cu propuneri bune, sigur ca vecinii pot sa fie de partea dv si sa voteze propunerile dumneavoastra.
Dar ganditi-va ca sunt scari sau blocuri debransate total, unde fiecare proprietar si-a instalat centrala de apartament. E clar ca nu scoate nimeni caloferul pe casa scarii sa o incalzeasca.
Solutia pe care o sugerez este sa va izolati acel perete cu materiale de buna calitate si nu o sa mai simtiti temperatura scazuta din casa scarii, mai ales ca nu este totusi perete exterior, in strada, ci in interiorul casei scarii.
Blocul nostru este debransat de 8 ani iar in sezonul rece multi proprietari isi aduc ghivecele de flori din balcoane in casa scarii din toamna pana in primavara. Nu ingheata nici una chiar daca nu exista calorifer.
2. Cum ma sfatuiti sa procedez in problema cu uscatorul?

Din ceea ce spuneti, uscatorul este folosit de toti proprieatrii, asa ca folositi-l si dumneavoastra. Spunet ca:
50%+1 au hotarat din nou ca aceasta camera, uscatorul, sa fie folosita "dupa bunul plac al fiecarui proprietar".

Asa ca fiind si dv unul din proprietari, folositi-l la fel ca ceilalti. Spun asta si pentru ca nu am vazut sa spuneti ca cineva va interzice sa folositi uscatorul.
De fapt dumneavoastra solicitati eliberarea uscatorului dar nu explicati de ce. Solicitati sa nu-l mai foloseasca ceilalti proprietari si sa-l folositi doar dumneavoastra ori vreti sa fie folosit doar in scopul de a se usca rufele? Impreuna cu ceilati sau numai o parte din vecini?

Eu am discutat in ipoteza in care caloriferul ar fi debransat in 1998. Am cerut in scris dovezi care sa sustina afirmarea facuta de presedinta, dar nu le-am primit.
O sa merg personal la Dalkia sa fac o cerere in acest sens.

Daca, intr-adevar, caloriferul este debransat din 1998, o sa ma supun faptului ca 50%+1 nu doresc rebransarea. Eu inteleg, dar nu pe vorbe.
Doresc sa stiu adevarul, De cand m-am mutat in acest bloc, un grup de locatari detin monopol si ei hotarasc ce sa se faca si ce nu.
Eu inteleg ca totusi traim in Romania, dar daca continuam in acest stil de jungla, unii sa hotarasca prin lege proprie si altii sa se supuna, niciodata nu vom realiza nimic.

Mi-am platit de fiecare data datoriile la timp, nefiind o luna restanta, din 2005 pana in prezent, am platit fondul de rulment, fondul de reparatii.
Comitetul executiv al acestui bloc au folosit banii dupa bunul plac, reparand diverse (acoperis, tevi subsol, etc) la negru cu cine au dorit ei. Ca drept urmare, am plafonul galben de la ploaie (la imbinarea cu fluviala). Deci, totul facut de mantuiala.
De 4 ani, pe chitanta de intretinere apare o suma separata 5 sau 10 lei. Administratora scria chitanta, rupea originalul si apoi completa pe original aceasta suma. Cand am intrebat mi s-a spus ca este o suma pentru diverse si ca asa s-a hotarat. De cine???? Eu, personal, nu am fost intrebata. Am facut sesizare si din ianuarie nu se mai scrie aceasta suma.

In decembrie am fost la primarie, unde au fost chemate presedinta si administratora. Li s-au precizat:
- uscatorul sa fie eliberat in 30 de zile. Nu se poate schimba destinatia pentru care a fost conceput initial, decat cu acordul tuturor proprietarilor. Are rol de camera pentru uscat rufele, pentru toti locatarii, nu de depozit. Eu doar pentru asta doresc sa il utilizez.
- sa prezinte dovezile de debransare.
- sa nu mai incaseze bani la negru care sunt apoi notati pe chitanta de intretinere. Cred ca ar fi trebuit sa aprecieze ca nu am facut reclamatie la finante. Dar nu este tarziu. Am dovada chitantele.

Iar acum, neprezentand niciun act care sa dovedeasca debransarea, consider ca este pur si simplu rea vointa.
Repet, accept decizia celor 50%+1, dar cu dovezi, nu pe vorbe.

In urma sesizarilor mele am obtinut ceva:
- contract conventie civila femeia de servici (care lucra la negru);
- prezentare garantie de catre administratora (care nu o facuse cand a fost angajata de asociatie);
- demisie cenzori si afilierea asociatiei la cenzorii de la primarie;
- toate reparatiile si altele se vor face cu contracte, cu mai multe oferte, cu garantie.

Dupa cum vedeti au fost multe nereguli in aceasta asociatie, acceptate tacit de-a lungul timpului, inclusiv de mine. Am fost multumita ca macar nu au fugit cu banii de intretinere. Dar in momentul in care am cerut si eu ceva si fiind refuzata total, am hotarat sa nu mai tac, atragand un val de ura, limbaj de maidan impotriva mea, pe care le ignor total. Eu nu ma mahalagesc, ci fac cereri in scris.

Sa nu mai spun ca nu doreau sa imi dea numar de inregistrare cu stampila asociatie pentru cereri. A trebuit sa spun ca merg la politie. Abia apoi mi-au luat cererile.

In acest bloc sunt PROPRIETAR, nu chirias.


Ultima modificare: Vineri, 13 Februarie 2015
Adriantot, moderator
In cazul in care nu ati rezolvat cele 2 probleme ma puteti contacta in mesaj privat.
Le puteti rezolva cu mare usurinta, m-am confruntat cu aceeasi problema.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incalzire uscatorie arianaferseta arianaferseta Am o intrebare legata de incalzirea spatiului comun. Locuiesc la bloc si una dintre camere este deasupra uscatoriei. Tot timpul geamul uscatoriei este ... (vezi toată discuția)
Sint debransat de radet gheorghica gheorghica Buna sint locatar la asociatia de bl u6a sc c si am o intrebare eu si inca 2 apartamente sint debransate de la caldura si nu sint de acord mai multe famili cu ... (vezi toată discuția)
Dalkia ploiesti nu aproba debransari, imposibilitate montare centrala termica ContSters332880 ContSters332880 Am depus o cerere la Dalkia Ploiesti pentru sistarea/sigilarea agentului termic pentru anul 2014-2015,m-au sunat si au spus ca vin sa-mi sigileze robinetii de ... (vezi toată discuția)