avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... despagubire cota parte mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

despagubire cota parte mostenire

Buna ziua,

Situatie este:
- familie 2 frati, mama si tata
- proprietate: casa + teren aferent
- mama decedata acum 15 ani
- dezbatuta succesiunea
- 3 mostenitori fiecare cu cota lui
- fiica casatorita dupa decesul mamei
- in 2014, tatal face act de VC catre fiica si ginere
- tatal decedat in Ianuarie 2015
- fratele mostenitor are cota de 3/16
- fratele mostenitor cere o suma aberanta pentru partea lui de mostenire si ameninta ca baga tigani in casa etc
- nu este facuta iesirea din valmasie
- fratele ameninta ca cere va cere despagibiri pentru ca sora si tatal sau folosit de "bunul lui" atata timp
Eu i-am sfatuit pe sora si sot sa nu reactioneze si sa-l lase pe frate sa-i actioneze in judecata. De asemenea i-am indemnat sa vorbeasca cu el si sa incerce sa se inteleaga amiabil: sa faca impreuna o evaluare cu un evaluator si sa vada ce sume revine fiecaruia. Apoi sa-l despagubeasca pe frate. daca l-a sfarsit nu se poate amiabil, ce rau credeti ca le-ar putea face fratele? Ce ar trebuii sa faca ei? Sa-l actioneze in judecata? Ce sanse are fratele sa obtina suma aberanta care o pretinde?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 16:17, 12 Februarie 2015
1. Sfatuiti doar pe sotie (fiica decedatilor), sotul fiicei nu are nicio calitate in dezbaterea succesiunii dupa tata.
2. Acum, dupa ce am stabilit ,,echipa" de start, primul sfat pe care i-l puteti da (sfat bun si folositor!), este acela de a cere dezbaterea succesiunii dupa tata. D-na se va adresa unui birou notarial de pe langa judecatoria de care apartine, cerand dezbaterea succesiunii. Daca fratele d-nei nu va fi de acord cu impartirea mostenirii prin buna intelegere, notarul va face o incheiere prin care ii va indruma pe cei doi frati spre instanta de judecata.
3. Ajunsi in instanta, aceasta, instanta, va hotari efectuarea unei/unor expertize tehnice judiciare, in urma careia/carora instanta va imparti mostenirea in loturi, cate unul pt. fiecare. Loturile nu-i musai sa fie egale, instanta va decide partea fiecaruia.
4, Al doilea sfat de dat d-nei sa fie acela de a consulta un avocat, acesta se va pronunta asupra sanselor de castig atat ale fratelui cat si ale d-nei. Va cerceta toate hartiile pe care d-na i le va prezenta, facandu-si astfel o parere in cunostinta de cauza..
Ultima modificare: Joi, 12 Februarie 2015
DlGoe, utilizator
@DLGoe

Multumesc de raspuns. O clarificare: tatal decedat anul trecut nu mai avea niciun drept asupra casei si terenului -> a vandut fiicei partea lui. Deci, pe aceasta casa nu are ce succesiune sa se dezbata. Asa imi pare mie logic. Sau trebuie dezbatuta succesiune si sa se stabileasca ca defunctul nu a lasat nimic de mostenit?
Vanzarea dintre fiu/fiica si parinte este prezumata a fi donatie deghizata.
Pt. a va lamuri pe deplin, va dau o lista de termeni carora incercarti sa le prindeti sensul : Simulatie. Donatie deghizata. Prezumtie. Mostenitor rezervatar.
@DLGoe

Puteti va rog sa-mi indicati legea si articolul unde se stipuleaza ca "Vanzarea dintre fiu/fiica si parinte este prezumata a fi donatie deghizata". Sau este o practica? Stiti ceva spete de acest gen de unde m-as putea documenta?
Stiu sigur, pentru ca am vazut contractul, ca este specificat un pret de vanzare. Modic, dar este stipulat in CV. Tatal a avut drept de uzufruct viager.
Din ce am mai citit, dupa decesul tatalui ,clauza de uzufruct s-a stins, deci imobilul este acum in patrimoniul celui care a avut nuda proprietate, astfel incat el nu mai poate intra in masa succesorala. Daca se ajunge la proces, rezervatarul care ataca actul are obligatia de a dovedi ca vanzarea este de fapt o donatie deghizata. Cum ar putea face asta?
Cum s-ar putea apara sora?
D-voastra vreti asa, in doua-trei randuri, sa va insusiti cuprinsul unei biblioteci :giggle:
Aveti mai jos un inceput.

www.avocatnet.ro/content/for...
www.avocatnet.ro/content/for...
[ link extern ]

Ati vrut temei legal: art. 1091(4) noul cod civil
[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 12 Februarie 2015
DlGoe, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acceptare tacita sau nu? ContSters169673 ContSters169673 Dupa moartea mamei s-a facut succesiune dupa ea, tata, fiul si fica, fica care locuieste de cand s-a nascut pana in prezent in casa parinteasca. Tatal a vandut ... (vezi toată discuția)
Succesiune isaiadanut isaiadanut bunica din partea tatalui meu a decedat in anul 1982 ,nu sa dezbatut succesiunea. bunicul a murit in anul 2007,inainte sa moara afacut act de ... (vezi toată discuția)
Probleme succesiune CALIN74 CALIN74 ma aflu in situatia: parinti decedati in 1987 si 1997; sora mea ia in 1992 titlu de proprietate cu ce aveau parintii iar anul acesta in loc sa-si cheme fratii ... (vezi toată discuția)