avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1032 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu neplatit
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu neplatit

Bună seara,

Cineva se angajează la un patron în aprilie 2014. Cu acea ocazie se redactează un contract în trei exemplare. Angajatul nu primește în mână niciun contract, habar nu are dacă acel patron își plătește obligațiile către stat.

Salariul îl primește într-un plic închis, fără să semneze ceva, vreun stat de plată. Din decembrie 2014 până acum nu a primit niciun leu angajatul; În pofida acestui fapt el este prezent la serviciu în fiecare zi, desigur, cerându-și salariul. Săptămâna trecută i s-a spus că primește salariul în această săptămână. Normal, nu a primit niciun ban. Angajatul îndrăznește să spună patronului că, în cazul în care nu primește salariul, patronul o să fie reclamat la ITM, angajatul știind că sunt multe nereguli privind acea firmă la care lucrează. Patronul îi spune angajatului că dacă încearcă să facă demersuri în acest sens, angajatul nu o să aibă ocazia de a se angaja niciunde în județ, fiincă patronul o să înștiințeze pe toți colegii săi de fapta acesui angajat ”recalcitrant”, acesta din urmă neavând nicio șansă de a-și primi salariile. Știu că ITM-ul nu îl poate obliga pe patron să-și plătească angajatul/angajații, dar, dacă acest om îl reclamă, într-adevăr patronul poate face în așa fel încât respectivul să nu se mai poată angaja niciunde în județ ?

Vă mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:49, 15 Martie 2015
CIM trebuie inregistrat si la ITM pt a fi valabil . Ca si eu am imprimanta si pot sa fac 100 de formulare .
Povestea cu 'nici un loc de munce' e o numai o poveste ,nimeni nu investeste resurse si banii pt a instinta ca: 'numitul X nu vrea sa lucreze fara bani' .Pt ducerea la bun sfarsit a unei asemenea amenintari ,patronul ar fi nevoit sa vand tot si a deschis o firma sa faca bani ,nu sa dea bani .
Aceasta poveste (nici un loc de munca )e o intimidare pt cei nevoiti .
O sesizare la ITM se impune si celelalte proceduri recomandate de @freeelis .
Atentie! in sesizare mentionati numai lucrurrile pe care le puteti dovedi sau pot fi constatate de ITM .
Plata contributiilor (CAS,vechime,etc) nu aveti de unde sa stiti daca a fost facuta decat in urma cereri catre ITM - patronul totdeauna va spune ca : 'desigur ,a fost facuta' ,el cunoaste prebine dictonul 'verba volant ,scripta manent'.
mottofreee a scris:

CIM trebuie inregistrat si la ITM pt a fi valabil . ....

Care este textul de lege care prevede o astfel de conditie pentru valabiltatea c.i.m.?

ITM-ul nu are nicio competenta in ceea ce priveste plata contributiilor. Cititi art.27 alin.1 din OG nr.86/2003.
Ultima modificare: Duminică, 15 Martie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Legea 23/2003 ,art 16 aliniat 2 .
Tot in aceea lege ,tot la acel articol dar la aliniat 3 se mentioneaza expres obligatia angajatorului de a inmana un exemplar angajatului inaintea inceperii activitatii .
Din moment ce nu are cim la mana ,poate adresa ITM expunand faptele . In raspunsul de la ITM se mentioneaza si care e stadiul contractului - in majoritatea cazurilor daca nu primeste cel putin un exemplar ,acel contract 's-a pierdut' ... - si altele . La verificarile facute de inspectorul de munca apare si stagiul de cotizare ,iar stagiul de cotizare se contorizeaza de finante numai daca e platit .
Tot in acel raspuns ,ITM mentioneaza ca conflictele de munca se solutioneaza la tribunal si in ce conditii. Pe baza acestei sesizari , se fac controale pt verificarea neregulilor semnalate .
Legea nr.23/2003 nu se refera la asa ceva.

Prin urmare, cand faceti o afirmatie macar aduceti ca argument si textul de lege care dispune ceea ce sustineti dvs.

La niciun control al ITM-ului in procesele-verbale incheiate nu figureaza stagiul de cotizare.
Ultima modificare: Duminică, 15 Martie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca bejatmarian bejatmarian M-am angajat din somaj recent la o firma si dupa o luna patronul nu respecta contractul individual de munca pe care l-am semnat. Acesta nu respecta data la ... (vezi toată discuția)
Neplata salariului lukianb lukianb Buna ziua,am lucrat 3luni in franta find angajat in tara la un patron roman cu cotract de munca in aceste 3 luni nu am primit niciun salar dupa toate astea ... (vezi toată discuția)
Lichidarea angajatului B_Larisa B_Larisa Buna ziua! Pana ieri am fost angajata ca si vanzatoare la un magazin. Patronul a vandut magazin, iar noul patron l-a preluat cu tot cu angajati. Ieri s-a facut ... (vezi toată discuția)