avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 991 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna seara sintem doi frati parintii au divortat cind noi eram copii. Mama cind a venit sentinta de divort a mai avut o foaie pe care scria ce bunuri poate sa ia din casa si care lea si luat atunci. Noi raminind cu tata in casa parinteasca iar mama sa recasatorit. Intre timp tata ia facut la fratele meu contract de intretinere si mie nu mia dat niciodata nimic iar acum dupa moartea tatalui fratele meu a facut succesiunea fara sa ma cheme si pe mine si a trecut toata casa pe el. As vrea sa stiu daca il dau in judecata pe fratele meu am si eu ceva din casa tatalui? Dar mama mai are ceva daca ea este recasatorita.
Cel mai recent răspuns: danascortan , utilizator 13:47, 10 August 2018
danascortan a scris:

Tata ia facut contract de intretinere la fratele meu si la cumnata mea cu conditia sa il intretina pina moare iar tata nu o mai avut si altceva decit casa pe care le-a lasato lor . In concluzie eu nu mai am nimic si nu are rost sa ma zbat

Asa-i. Si ca sa acceptati mai usor decizia tatalui va scriu ca-i in firea lucrurilor ca fiecare sa faca ce doreste cu ceea ce are cat timp traieste si ca rezerva succesorala care exista in unele sisteme de drept (inclusiv in Romania) incalca dreptul de proprietate in favoarea protejarii drepturilor ascendentilor privilegiati, descendentilor si sotului defunctului. Ideea care sta in spatele acestei protectii nu este cu totul lamurita si cred ca tine de o alta societate decat cea prezenta in care raporturile de familie erau mai stranse.

Păi da așa este cum spuneți dvs dar casa era si pe numele lui mama doar ca mama cînd a divorțat a spus la instanță că nu doreste decât cîteva lucruri iar partea ei de casă lasa la copii deci tata putea sa-i lase partea lui dar nu și a lui mama care de fapt era a lui amîndoi copii sau mama după 10 ani de la divorț mai putea sa-i de-a la fratele meu partea ei din moment ce in sentința scrie că ne lasă la amîndoi partea ei de casă

Adalbert Gabriel Gazdovici a scris:

@trandafir2 Eu zic ca ar fi mai bine sa va abtineti sa comenati in domenii in care nu va pricepeti. Zic si io, vorba lu' milika. Da' cu mama aveti dreptate.
@danascortan Contractul de intretinere este una, mostenirea, alta. Ceea ce tatal d-voastra i-a transmis fratelui prin contractul de intretinere nu face parte din mostenire (mostenirea este ce lasa omul dupa ce nu mai este) ci o proprietate pe care tatal i-a dat-o fratelui in schimbul intretinerii. D-voastra daca ati acceptat mostenirea sau mai sunteti in termenul de 1 an de la decesul tatalui si o puteti accepta inca, sunteti mostenitor. Ce mosteniti? Ce a ramas in patrimoniul tatalui la data mortii lui, altceva decat ce a transmis prin contractul de intretinere.
Privitor la atacarea contractului eu zic sa va ganditi bine, bine, bine de tot si sa aveti parerea unui specialist in care sa va incredeti. Ca altfel sunt pline salile de judecata de oameni care cred ca tot ce zboara se poate manca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire ionel_david ionel_david buna ziua ,vreau sa stiu care ar fii cel mai indicat lucru sa il fac eu in urmatoarea situatie pentru a fii unicul mostenitor al unei case pentru ca asa ... (vezi toată discuția)
Vânzare casă moștenită către fiu. este o modalitate sigură de a transmite proprietatea, sau contractul poate fi atacat de către moștenitorul rezervatar, după decesul vânzătorului? cataleata cataleata Buna ziua, Tatal meu are grija de bunica ramasa in viata si de gospodaria acesteia,el fiind singurul mostenitor,fratele lui fiind infiat de strabunici. Eu ... (vezi toată discuția)
Bună. sintem doi frați tata și cu mama au cumpărat o casă ... Balteanu Mihaela Balteanu Mihaela Bună. Sintem doi frați tata și cu mama au cumpărat o casă împreună în urmă cu 30 ani. Mama noastră a decedat acum 17 ani și tata sa recăsătorit ... (vezi toată discuția)