Bună. Sintem doi frați tata și cu mama au cumpărat o casă împreună în urmă cu 30 ani. Mama noastră a decedat acum 17 ani și tata sa recăsătorit legal cu altă femeie. Ea cînd sa mutat aici și-a adus și o nepoată de a ei tatăl pe noi ne urăște ft mult și ține la nepoata ei . Întrebarea e dacă tata îi lasă la careva din familia ei casă prin donație noi cum putem afla că să nu ne trezim cu o surpriză ca după moartea lui să fie dați afară din casă.succesiunea după mama noastră nu a fost făcută și nici nu vrea tata să o facă și suntem tot amenințați amindoi.
Puteti dezbate linistiti succesiunea dupa mama dvs, indiferent de pozitia tatalui, insa cel mai probabil in instanta daca tata se opune. Daca nu, macar faceti declaratii notariale de acceptare a succesiunii.
Trebuie sa stiti ca tatal dvs poate dispune liber de bunurile sale dupa cum doreste, insa nu va putea incalca rezerva dvs succesorala prestabilita prin lege.
Dacă imobilul a fost dobândit de ambii părinți (fiind bun comun), tata nu are cum sa doneze/vanda nimic, pana ce nu dezbate succesiunea după mama dvs.
Cota exacta a tatălui va fi stabilita în urma dezbaterii succesorale după mama.
Deci, nu are ce dona/vinde.
În schimb, ii poate lasă nepoatei respective un testament, ca după moartea lui, tot ce deține sa ii revină ei.
Iar când spun "tot ce detine" ma refer, din nou la partea tatălui, stabilita ulterior prin dezbaterea succesiunii după mamă.
Testamentul nu este act de proprietate, deci moștenirea tatălui va trebui oricum dezbătută.